跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人知道這間學校多功課嗎?多默書測試嗎?校風好嗎?老師有愛心嗎?英語環竟又如何呢?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 vitokwan 的帖子

精英班比普通班多少少, 默書係一次英文一次中文隔住, 一年三次考試, 以前係4次, 今年改左, 校風一直唔差, 老師非常有愛心, 個個都好NICE 盡責, 有外藉老師

男爵府

好媽媽勳章

補充多少少. 自從轉小班教學後, 而家用語言分班(2班普教中, 2班粵教中), 不再設有精英班. 今年改咗3次考試. 逢星期四默書(1個星期中, 1個星期英), 範圍一早派晒. 功課多少見仁見智, 比起谷嗰d算普通. 元朗區間間都咁上下. 每個月每班老師會選一個小朋友同校長食飯. 逢星期五返半日! 整體我對學校都好滿意.

大宅

回覆:cacachow 的帖子

乙2己填了它,希望右選錯喇!
其實升中成績又如何呢?
咁英文咪不太好囉?

大宅

引用:補充多少少.++自從轉小班教學後,+而家用語

原帖由 cacachow 於 14-01-20 發表
補充多少少. 自從轉小班教學後, 而家用語言分班(2班普教中, 2班粵教中), 不再設有精英班. 今年改咗3次考 ...
想請問校長會係咩情況下與一名學校吃飯啊?

大宅

引用:補充多少少.++自從轉小班教學後,+而家用語

原帖由 cacachow 於 14-01-20 發表
補充多少少. 自從轉小班教學後, 而家用語言分班(2班普教中, 2班粵教中), 不再設有精英班. 今年改咗3次考 ...
上面寫錯,係學生先啱。

男爵府

上兩年開始簡第一志願都已經未必入到,簡第二機會都會微點

男爵府

好媽媽勳章

升中方面, 可參考學校網頁(升學嗰度). 大約1/3派band1中學. 聯系中學係天水圍鄧兆棠. 每年派得最多係元中同鄧兆棠. 不過升中, 都係靠小朋友實力而已.

英文方面, 我諗現在普遍都是家長大量資源投入超前, 小朋友整體水平提高. 學校跟教署課程, 應該不是差, 只是無超前. 小一二來講, 如果英文攞80分右右, 英文級名次大約6x. 即係六成小朋友英文水平都超過80分. 每人要求不同, 我覺得ok啦.

每個月每班會有1個小朋友被邀請同校長食飯, 即1級4個. 分兩日(1日高年級, 1日低年級). 其實都係一齊食mcdonald, 一齊傾下計.

不過, 大家都要留意地點問題. 對住附近的小朋友來講, 當然非常好. 但住得遠, 要搭車的話, 一來一回交通, 都是問題. 如果小朋友日日遲到, 都唔好預佢可以返學投入啦. 選校無話好唔好, 看看適合與否而已. 希望幫到大家

首頁

尾頁

跳至