跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 想同個女轉學校,各位可否比一些意見~

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

健朗媽咪 寫道:
[quote]
ada29 寫道:
各位媽咪,請問青松好唔好呢?

如果你小朋友讀五邑都覺得辛苦, 讀青松仲辛苦, 因為青松都係好谷的學校[/quote]

我上網見青松有小班教學,而且又係用傳統教學,可能對我個女好d~不過唔知點先好,因為個補習老師話佢係五邑升上小二,一定唔掂,學校又冇得留班,剛剛嘅英文考試得33分,都唔知點好~ :-(

公爵府

好媽媽勳章

ada29 寫道:

我上網見青松有小班教學,而且又係用傳統教學,可能對我個女好d~不過唔知點先好,因為個補習老師話佢係五邑升上小二,一定唔掂,學校又冇得留班,都唔知點~ :-(

但係青松可能仲多默書抄寫, 如果你個女咁怕默書,而且青松都好多功課, 轉到過去可能都無乜幫助

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

佢今次英文考試得33分,你地話點算好呢 :-( :-(

複式洋房

ada29 寫道:

一年級應該都唔會好難,上多幾級點算

我要求唔算好高,但33分又真係差左D.

有補習都係33分,看來囡囡能力比較弱,有D小朋友要慢慢教太多記唔到.

根基打得差對日後影響好大.再上多幾級要花更大苦功先追得番架.

大宅

ada29 寫道:

你會不會考慮同小朋友轉去保梁下. 因為我見好多家長都話該校用唔同方幫小朋友學業上問題又有社工跟小朋友, 教育課程會体番小朋友能力而授課架., 早前我認一位本是讀何堂小小朋友, 佢喺該校出咗一啲問題, 轉去保梁下, 要考筆試個小朋友都唔得, 最來由校長接見, 都收咗小朋友, 要求小朋友重讀, 佢話個小朋友讀得好開心. 另外有bk媽咪該校小咗功課.
你都試吓面吓試, 睇吓同另外校長傾吓, 唔不唔有第二種諗法. 面咗試唔一定讀架嗎. 你可以做晒先, 先至同老公講. 咪少聽一方意見囉. 你同個囡講時必須有技巧啲. 因為小朋友讀慣個間學校, 認識同學必定有感情. 肯定話唔想轉校.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

真係好感激各位媽咪,我今日打過電話去保梁下,已經攞左申請表,不過就擔心個女成績咁差佢地唔收,我都只係抱住一試心態得就讀,唔得就算,佢地話28號考試,真係希望可以比個轉一轉校,唔洗好似現在咁~

大宅

ada29 寫道:
真係好感激各位媽咪,我今日打過電話去保梁下,已經攞左申請表,不過就擔心個女成績咁差佢地唔收,我都只係抱住一試心態得就讀,唔得就算,佢地話28號考試,真係希望可以比個轉一轉校,唔洗好似現在咁~

試咗唔得唔喺問題. 最緊要你有成意喺幫個女. 你考慮番重讀有冇問題. 有啲學校重讀多數都會收. 要謹慎考慮.

祝你有好收獲.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

但係我囡囡生得好高,如果再重讀小一會唔會唔係幾好呢?

大宅

ada29 寫道:
但係我囡囡生得好高,如果再重讀小一會唔會唔係幾好呢?
/
我諗現在喺考慮小朋友學習問題為先, 其他嘢遲啲再諗. 不過你講得小朋友高啲都會個別小朋友都高. 唔會得小朋友特別高大啲. 我個囝間學校, 有小朋友高我個囝成個頭.
別諗得太啦. 攪好小朋友學業為重.
飯婦人Blog

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實妳都講得冇錯,係我老公怕個女比人笑,佢接受唔到個女要轉校又要重讀小一,我自己就覺得冇問題,只係擔心佢小一已經要重讀,再升上去就可能冇機會再重讀其他年級!

複式洋房

ada29 寫道:

既然妳都想囡囡成功轉校,試前就要做好準備.先到書局買試

前練習.如能應付,在這星期內盡量操練,以最佳狀態迎接考試.

如成績真的未合付標準就試吓用誠意求校長,睇吓有冇機會.

祝成功入讀

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

半桶水 寫道:
[quote]
ada29 寫道:

既然妳都想囡囡成功轉校,試前就要做好準備.先到書局買試

前練習.如能應付,在這星期內盡量操練,以最佳狀態迎接考試.

如成績真的未合付標準就試吓用誠意求校長,睇吓有冇機會.

祝成功入讀 [/quote]

其實我囡囡已經日日都有係補習社做練習,但係真係好多字唔識讀,所以做得好慢,剛剛準備晒所有資料,明天就去交,真係好擔心 :-|

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

唔好意思,想再問一問,鄭任安好唔好,想看多一間做定保險~

公爵府

好媽媽勳章

ada29 寫道:
唔好意思,想再問一問,鄭任安好唔好,想看多一間做定保險~

鄭任安好, 不過都係好谷成績, 同埋成績唔理想都係唔係幾理你, 我身邊有個人的小朋友同你情況一樣, 學校都無乜支援同幫助

其實你都唔駛咁担心,梁下有少少收生不足, 我亞仔同學的親戚, 完全無在港讀過幼稚園(完全唔識英文), 都收佢小一

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我剛剛都同自己小學班主任傾過,佢都好贊成囡囡轉校,因為我同過囡囡班主任傾過,佢地都話升小二會讀唔上,但係又冇其他嘢可以幫我,我覺得好無助,又話家校要合作,都唔知合作左咩?我自己小學班主任聽完就覺得學校實在太不付責任,繼續都冇意思,我都覺得佢講得有道理,原本我都仲好心大心細,但係現在都覺得要死心~

大宅

間學校唔比留班架.
我覺得個老師好不負責任.

ada29 寫道:
我剛剛都同自己小學班主任傾過,佢都好贊成囡囡轉校,因為我同過囡囡班主任傾過,佢地都話升小二會讀唔上,但係又冇其他嘢可以幫我,我覺得好無助,又話家校要合作,都唔知合作左咩?我自己小學班主任聽完就覺得學校實在太不付責任,繼續都冇意思,我都覺得佢講得有道理,原本我都仲好心大心細,但係現在都覺得要死心~
飯婦人Blog

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

alvinchanmama 寫道:
間學校唔比留班架.
我覺得個老師好不負責任.

[quote]
ada29 寫道:
[/quote]

你講得冇錯,所以我對間學校好失望,今日已經去保梁下交左表,佢地話會好快有消息安排囡囡筆試,我真係好擔心,唔知囡囡得唔得~

大宅

你會不會投訴佢啦?
不過校長會包庇老師, 因為校長覺得個老師做得好好, 等你個囡自然流失.
不過你咁快同學校講, 因為你唔知果邊收唔收你個小朋友. 假如唔收咪有問題囉.
用平常心看待, 壓力越大, 反效果越大. 你有冇同小朋友溫習架. 如果有你可以喺日常時用輕鬆心同情玩問答遊戲, 如果唔識, 你咪比答案佢, 講多幾次會入腦, 你可以用吓暑期作業, 升小二習作, 你自己搵啲問題, 同阿囡傾吓, 講吓, 千其不要給壓力小朋友. 例如:我講咗十次你都唔識, 死蠢, 苯蛋等字唔可以講架.
飯婦人Blog

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我都覺得佢地我自己退學,其實我打過好多次去學校反影,又聽過好多家長投訴,不過學校好似冇理會,我真係唔明佢地辦學理念係點

首頁

尾頁

跳至