跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Re: 想同個女轉學校,各位可否比一些意見~

其實我由開學已經役影過,但係好似冇咩用,用社工傾佢都話唔單止我投訴,有好多家長都有意見,但係都冇用~

大宅

我聽許多屯門朋友講話間學校想達到band1學校水準(升中入band1中學)將啲瘀血可能自然流失或清走.另外有聽過校長喺唔理啲學生. (聽聞, 喺真喺假校長先知囉.)
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

公爵府

好媽媽勳章

alvinchanmama 寫道:
間學校唔比留班架.
我覺得個老師好不負責任.

每間學校的留班位都係得好少, 全級都係得兩三個, 所以學校會好慬慎咁用, 所以唔係話成績好差就一定比你留班

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實佢地派位係唔錯,但係因為要同保梁上爭學生,所以課程一年深過一年,其實我知道好多學生都頂唔順轉左校,我就心大心細,因為唔知囡囡適唔適應係傳統學校上堂~
我聽許多屯門朋友講話間學校想達到band1學校水準(升中入band1中學)將啲瘀血可能自然流失或清走.另外有聽過校長喺唔理啲學生. (聽聞, 喺真喺假校長先知囉.)

大宅

五邑以前幾好, 但近年因受保記/ 陳楚之影響, 受歡迎情度大減. 所以要一年深過一年, 要keep住band1, 學生一跟唔上就請走, 妳不走就是她給教統局趕走, 此仍香港出生率低之原因.因資源問題, 教統局不支持留班的...都真是無辦法.

我仔之堂妹都是五邑小二生, 我都認為不是淺, 但跟保記比還是淺了一級. 五邑是學校自已做notes, 但又好似不夠全面, 其實老師自已之壓力都好大, 我都不太喜歡此學校! 但 何式南/劉皇發 亦差不多, 又是想升band 1, 迫得很嚴厲!

- 亞女有否讀寫障礙? 有否找社工幫手?
- 跟她溫書之方法是如何? 是否方法出錯?
- 星期六/ 日(假期)有否留在家溫書?

ada29 寫道:
其實佢地派位係唔錯,但係因為要同保梁上爭學生,所以課程一年深過一年,其實我知道好多學生都頂唔順轉左校,我就心大心細,因為唔知囡囡適唔適應係傳統學校上堂~
[quote]
[/quote]

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我知保梁會深過五邑,不過保梁課程平均些,唔會好似五邑咁~其實我同個社工都傾過幾次,佢同班主任都話我個女冇讀寫障礙,只係我自己懷疑囡囡有,其實囡囡個補習老師就贊成佢轉去保梁下,佢話如果有小班教學會好適合我個女,只係我自己擔心囡囡適唔適應係傳統學校上堂~

公爵府

好媽媽勳章

但係梁下只係初小先至係小班教學
同埋如果小班但課程深咗, 你覺得你個女跟唔跟到先
如果你小朋友無學習障礙, 咁你覺得佢因乜成績差

係因為:
-無記性
-無自信
-無心機讀,心散
-唔鍾意讀,唔想讀
-自暴自棄
-有陰影(因為成績差比你/老師/同學閙/笑過佢)

你再諗清楚你囡囡的問題係乜先, 再決定啦
萬一轉咗先發覺又係唔啱你囡囡, 到時仲煩
轉校要仲僅慎過升小一選校

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

HI 健朗媽咪 :

我問過囡囡班主任及数學老師,佢話囡囡上堂唔專心,就算一齊玩遊戲佢都只係專心一陣間,之後又遊魂,都唔明白點~

複式洋房

唔好怪我直言,我都喺想妳囡囡好啫

除上學及補習外,有冇加以輔助
考試或測驗前用幾多星期做好準備
到底有否給予一個讀書環境
這全都影響囡囡學習進度.

補習社只喺輔助性質睇吓功課,默吓書,做練習對答案.
要在三兩小時內做妥以上.一位老師同時對幾多位學生 ?-(
實質平均每人可補時間 每間學校教科書有別,若是不同
級別問題更大,有冇可能逐題向每一學生解釋答案?-( 其實
不能全部依賴.

要是想囡囡成績有所改善,做父母就要全情投入,有時還要
放棄個人嗜好,以培育她為首要的事

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實最主要問題係囡囡上堂唔係太專心,我每天回家已經再同佢溫,但係讀好多次佢都一樣唔記得,我試過晚上淨係溫這幾個英文讀音及解釋"what","how","what time","where",晚上可能記得一些,到第日一早番學再問又已經唔記得,但我都冇放棄連續幾日都係早晚都再教再講,佢都唔係全部記得,所以我都唔明係咪佢只有短暫記憶,過一晚嘅野全部都會忘記,我已經好比心機去教,每天囡囡放學就會落補習班做功課及溫習,我放工回來食飯後,就自己同佢對功課,溫默書,溫習至10點或10點半瞓,第日會早半個鐘起身,同佢溫下默書或溫習先再番學,但係佢都唔係好入腦,各位媽咪可以幫我分釋下,我有咩做得唔對,需要改善嘅地方呢?
半桶水 寫道:
唔好怪我直言,我都喺想妳囡囡好啫

除上學及補習外,有冇加以輔助
考試或測驗前用幾多星期做好準備
到底有否給予一個讀書環境
這全都影響囡囡學習進度.

補習社只喺輔助性質睇吓功課,默吓書,做練習對答案.
要在三兩小時內做妥以上.一位老師同時對幾多位學生 ?-(
實質平均每人可補時間 每間學校教科書有別,若是不同
級別問題更大,有冇可能逐題向每一學生解釋答案?-( 其實
不能全部依賴.

要是想囡囡成績有所改善,做父母就要全情投入,有時還要
放棄個人嗜好,以培育她為首要的事

複式洋房

ada29 :

每日教五個英文記唔到,試吓用每日一字方法.太多囡囡可能混淆.文字加以圖像就更容易記得,或在日常生活裏把文字重温.

有d小朋友在家中默書全部識曬,但派默書簿時只得60幾分,家長都會問點解 應付哩類小朋友,我並無經驗,我想,唯有用耐心,耐力,耐性去慢慢教導吧

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ada29,
用你以下呢個例子來說, 你個囡本身記憶力不好,溫習方法不對!

"what","how","what time","where".....呢幾個本身係類同的字彙, 另外其中2個都是wh字頭, 記性唔好就一定容易混淆不清。應該學識一個, 先再學多一個。你一天要佢學懂4個, 太難。

例如今日學串what, 又明白了what即是"甚麼"之後, 再隔日才學how。

當然, 每日只學一個字是太慢了, 所以要選擇性地+其他字。例如:what is your name ? what do you want? what happen ?

[quote]
ada29 寫道:
我試過晚上淨係溫這幾個英文讀音及解釋"what","how","what time","where",晚上可能記得一些,到第日一早番學再問又已經唔記得,但我都冇放棄連續幾日都係早晚都再教再講,佢都唔係全部記得,所以我都唔明係咪佢只有短暫記憶,過一晚嘅野全部都會忘記,我已經好比心機去教,每天囡囡放學就會落補習班做功課及溫習,我放工回來食飯後,就自己同佢對功課,溫默書,溫習至10點或10點半瞓,第日會早半個鐘起身,同佢溫下默書或溫習先再番學,但係佢都唔係好入腦,各位媽咪可以幫我分釋下,我有咩做得唔對,需要改善嘅地方呢?
[quote]

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

hi 半桶水及晴B媽:

我估我囡囡比較另類,佢長嘅英文字會比較快記得,但短嘅英文字就需要多些時間先記得,所以我都唔明點解佢會係咁

首頁

尾頁

跳至