跳至

首頁
12345...26

尾頁

複式洋房

Re: 07年英藝n1大召集...媽咪會所!!

Desmond520 寫道:
我係英藝交錢時, 佢地(職員)已經話我知要買, 所以我訂左, 淨係書包全套(另外有杯, 毛巾, 生日袋)要比$120, 如果全日班另外要買被袋$60....你不妨打電話問問!! :-P 不過我諗你吾打去問, 佢都可能叫你買!!

Desmond520,

我想問英藝多唔多雜費要交, 除了學費外, 校服通常買幾多套, 因為都幾貴. 若果搭校車貴唔貴?
你知唔知下年k1會唔會加學費? 今年就申請到學券, 但佢地話下年就未知.
我重未報名, 因為重諗緊, 學費加其他費我怕太貴. 我本身想比佢讀禮賢, 但又無n1讀都唔知點好. 請各位比下意見我. 謝謝

Soniang

別墅

Soniang:

雜費方面, 我都有問佢, 佢話無(學費已包埋茶點), 報名費$30, 校服分夏冬兩季比, 夏天-420全套, 冬天-好似$660, 書包全套(有水杯, 生日袋, 毛巾盒)$120, 如果你比小朋友讀全日班, 要買被袋$80, 校服方面你可以暫時夏季可買一套, 因為星期一, 三, 五著校服, 星期二, 四著運動服, 即日洗好快乾 如果想再買可隋時同校方訂, 佢地話好快有貨, 校車分面本身住址地點係邊, 例如大埔區內多數每月$420(最好到時再問校方, 可能吾同收費), 書本教材-每期$600(有兩期), 學費每月$2,480(主流班同國際班劃一收費), 至於下年k1會吾會加學費, 我都吾清楚, 我諗校方暫時都吾知, 可能佢地會觀察情況而定, 如果你諗住只係讀一年, 又吾想花費太多, 可以問下人有無校服同書包比你, 佢地本生有一歲至二歲playgroup班參加, 我同阿仔都有番過, ok啦, 佢地d設施幾好, 你不妨致電問下佢地可吾可以到校觀察下環境岩吾岩自己要求先考慮下讀吾讀, 不過最迎打電話比佢地問時, 佢地話國際班既位得番好少, 主流班多d, 如果你諗住比小朋友讀國際班, 最多快d到校參觀下好吾好先報名!! 因為我之前都去過好多有預備班既學校參觀, 考慮左好耐先報英藝!! 係呢, 你小朋友幾大呀?? :-P

洋房

Soniang,

我同你唸法一樣
但大埔好n1班唔多
我都擔心個仔係咪一定可以適應學校生活 (8月返n1)
so 我都係買套2手校服 (上網)
明年k1我都會選擇禮賢, 我鍾意中等學校多d

洋房

你地個個都係買新校服
我就有套2手
唔知係咪好怪

男爵府

[quote]
boocat 寫道:
你地個個都係買新校服
我就有套2手
唔知係咪好怪

傻瓜, 我都不知幾想要二手~~(不過我懶無心機係 Intenet 等
其實我都覺得英藝d校服幾貴... 所以我都只買了一套夏季校服, 連冷氣外套都無要,因為見件上衣咁薄點要打底, 而且件外套又薄又唔多好睇....

而且同你一样打算讀一年就轉校
希望一套足夠啦

大宅

好媽媽勳章

hi~我仔仔issac都係上午班呀~

別墅

Tungshun:

請問係主流班定國際班!!

大宅

好媽媽勳章

Desmond,其實我最初報左下午班架,諗住唔想bb早起咁辛苦,後來見好多mama都報上午班,所以先轉左上午班,不過我唔記得問係主流定國際班呀.....

我係好大蒙ge mami.....

btw,其實有咩分別呢?我都唔係好清楚

別墅

Tungshun:

主流班同國際班其實都有分別架, 主流班係用番本地老師教學, 英文當就用外語教師教學, 但國際班係全部外語老師教學(連班主任都係外藉老師), 不過你要問清楚, 因為如果你想仔仔讀國際班就要快d同校方講明, 因為上次校方話國際班都幾FULL!! :-P

複式洋房

呀女昨天發燒,今日帶她去周怕明,dr周話染了腸病毒,應該是被人傳染的.但這幾天只是去過公園和表妹玩,都唔知從那裹來的,有時都唔小心得kam多,唔通唔去街呀!我想問染了一次是否以後有抗體.

洋房

7號家長日,
小朋友要出席嗎 ??

別墅

我都想知, 我會在差吾多到期時打去問下!!

複式洋房

Hi,

My son started in May already (whole day class), my son is Max and his b-day is 18 April ar

I think the school is good and my son learn alot la... b4 he go to school he don't talk so much and now he can said alot of words la. also he can eat very quickly and eat by himself now which i'm very happy to see that.

but my son 仲未戒度片, even now at home he want to wear 片 (before he go to school we don't let him wear 片 at home),may be because he need to wear it in school everyday la.

where did u find out that the parents meeting is on 7 July? because i don't know and i didn't get any notice in school.

洋房

因為一個人去就一定聽到0野
帶埋個小朋友去,
佢一定要去playground

複式洋房

Desmond520,

我想問上午班國際班和主流班interview的人會否相同一, 因上星期我報名時TICK了上午主流班而不知上午班有國際班, 我囝囝下星期六INTERVIEW, 唔知可否改國際班. 又想問下你的意見其實比佢讀國際班而在家講中文有無問題. 我怕佢會好混亂. 請給我意見.

SONIANG
Tungshun:

主流班同國際班其實都有分別架, 主流班係用番本地老師教學, 英文當就用外語教師教學, 但國際班係全部外語老師教學(連班主任都係外藉老師), 不過你要問清楚, 因為如果你想仔仔讀國際班就要快d同校方講明, 因為上次校方話國際班都幾FULL!! :-P

別墅

Soniang:

我建議你不如係interview之前盡快打電話同佢地講可否轉國際班先, 起碼通知左佢地, 費事到時無位就吾好啦!!保障番自己意願, 至於你擔心小朋友讀國際班可能會混淆, 其實呢個問題我都諗過, 我同我老公都有商量過, 我地都認為, 就算讀主流班都會有家長帶小朋友去上課外英語班, 同埋我地覺得係佢地3歲前早d接觸外語會對小朋友有利d, 你可以等佢地放學番黎同佢地講番中文, 又拿番佢地當日教的書去中文對照同佢地講一次, 你又可以比小朋友係n1讀國際班, 升k1時可轉番主流班方面涵接番主流小學, 如果你覺得小朋友可以叻到可以中英並用, 甘就吾駛轉番主流班, 我問過學校可否係k1時轉主流班, 佢地話可以, 甘點解吾比過機會小朋友早d接觸下英文呢, 況且預備班係預備一年入讀, 吾係正規課程, 試下無妨, 你可以同老公商量下先!! :-P

複式洋房

Desmond520,

我都覺得你的意見唔錯, 多謝. 等我明天早打電話比學校同佢講想轉國際班先. 但唔知國際班在k1時有無得用學券?

Soniang
Soniang:

我建議你不如係interview之前盡快打電話同佢地講可否轉國際班先, 起碼通知左佢地, 費事到時無位就吾好啦!!保障番自己意願, 至於你擔心小朋友讀國際班可能會混淆, 其實呢個問題我都諗過, 我同我老公都有商量過, 我地都認為, 就算讀主流班都會有家長帶小朋友去上課外英語班, 同埋我地覺得係佢地3歲前早d接觸外語會對小朋友有利d, 你可以等佢地放學番黎同佢地講番中文, 又拿番佢地當日教的書去中文對照同佢地講一次, 你又可以比小朋友係n1讀國際班, 升k1時可轉番主流班方面涵接番主流小學, 如果你覺得小朋友可以叻到可以中英並用, 甘就吾駛轉番主流班, 我問過學校可否係k1時轉主流班, 佢地話可以, 甘點解吾比過機會小朋友早d接觸下英文呢, 況且預備班係預備一年入讀, 吾係正規課程, 試下無妨, 你可以同老公商量下先!! :-P

複式洋房

Desmond520,

今朝打了電話同佢地講轉國際班上午班, 我問佢interview 有無唔同, 佢話一樣, 但可能多了一個外籍老師會見. 同埋我問了學券佢話今年(04年出世的bb)就有(國際和主流都有), 但下年佢地話要等政府公佈. 你覺得有的可能性有幾高?
同埋我想問你個囝囝應該做了interview啦, 佢地會做d乜架? 外籍老師是否要考d乜? 因為我囝囝11月才夠2歲, 佢唔係好識講野同埋好大脾氣唔聽人講. 真係有d擔心. 老師會否問家長對學校有d乜期望架? 我是否須要預備d乜呀?
你有無或想幫阿囝下年報多或考多幾間幼稚園呢?

謝謝

Soniang

別墅

Soniang:

其實學劵局都令幼稚園本身都不太清楚, 因為只係岩岩推行, 學制不太清晰, 所以學校都會比一年時觀察學劵制會否對學校有利, 因為如果要跟學劵制既話, 好多野(財務, 人事, 設施, 教學課程等等)接到控制, 可能會令質素有很大不良變化, 即係英藝都可能觀察是否可行再定奪!!

阿仔已經interview左, 其實都好簡單, 只不過係比d玩具小朋友玩, 觀察佢地既手部同眼仔協調性, 又會叫小朋友拿某樣玩具比考師, 吾駛擔心, 好easy!! 其本上咩都吾駛準備, 收預備班既小朋友面試吾會好難!!

另外下年我觀察阿仔讀成點, 又會考慮會吾會有學劵再決定!!可過我都會報多幾間幼稚園!!

複式洋房

Desmond520,

多謝你回應這麼快, 同你的寶貴意見. 希望我地保持聯絡互相交換心得. 有機會日後在校見面啦.
日後有關幼稚園資料請多多指教. 你暫時有無心水下年有可能比你囝囝讀邊間?

Soniang

[quote]
Soniang:

其實學

首頁
12345...26

尾頁

跳至