跳至

首頁

尾頁

別墅

急!bb發燒,但唔肯飲藥,可以用咩方法呀?

bb發燒唔肯飲藥..吐反哂d藥水出黎...咁點算呀?
唔知可唔可以將d藥水溝落d奶都呢?

男爵府

畀面勳章

Re: 急!bb發燒,但唔肯飲藥,可以用咩方法呀?

你試下用針筒逐少逐少咁餵佢,餵既時候放入阿b既脷底,等佢無咁容易吐番出黎,試下啦!
平平安安  快快樂樂  健健康康

複式洋房

上次打完針我個仔發燒唔肯飲藥,我就將d藥水溝落d奶到比他飲,無發覺。 不過不要溝太多奶,如果飲唔完就不好

別墅

唔該哂你地
thank you so much~

別墅

或者溝水佢肯飲呢. 我大女以前又係唔肯食藥水, 溝落d奶度又因為發燒而嘔奶! 反正佢發燒又要飲多d水, 都幾得, 妳試吓啦, 祝亞b早日康復.
教導孩童, 使他走當行的路, 就是到老也不偏離.
天下間沒有教不會的孩子, 只有不會教的父母!

別墅

azwildcats 寫道:
上次打完針我個仔發燒唔肯飲藥,我就將d藥水溝落d奶到比他飲,無發覺。 不過不要溝太多奶,如果飲唔完就不好

分開兩樽, 第一樽落曬d藥, 保證BB食得曬. 然後自食第二樽..食唔曬就算數.

大宅

我第一次喂佢唔識,佢又係吐哂出黎,後尾我發覺原來佢喊係喂佢既最好時機,佢一喊就將啲藥唧去佢個口入面,但要入小小,千其唔好係個口到(即係舌頭位置)佢可以吐返出黎,但份量當然唔好多啦!同埋佢係坐直小小,唔係好容"續"親,佢會好易就飲左,初頭都唔敢,但原來真係好WORK,係工人教我既,後尾我大姑奶都係咁話,我先放膽試,一支大約分五下唧入去就OK,好快好正!

洋房

我個女4個月時去健康院打完針後有少少發燒, 我用健康院比果隻膠匙喂佢, 第一次喂佢又掙扎又喊又吐番出黎, 之後再喂佢時我老公就捉住佢隻手仔, 當佢喊張大個口時我就倒藥入去, 跟住再"

別墅

唔該哂你地~
我最初都係溝奶..但係bb都係唔飲~
屋企又無針筒喎..跟住未攞支飲筒囉...
要同工人夾手夾腳...
bb一路喊住咁飲...個樣好慘慘 :cry: :cry: :cry:

我都係買定d 退熱貼&針筒先

別墅

bbming, 針筒唔洗特登買架, 你帶 b b 睇醫生 or 打針果時問佢拎就得架啦, 你唔問政府通常比匙你架.
我亞 b 係 2 個月大果時已經發燒要食藥, 初初餵佢都唔肯食, 後來我發現將佢個人訓底小小, 用針筒 "即" 係佢條 "利" 側邊(分幾次) 咁佢就好快吞架啦, 最近我帶 b b 去醫務所食"輪狀病" , 醫生都係用呢個方法餵架
退熱貼 一 定要買定係屋企呀

禁止訪問

睛靈勳章

別墅

唔該哂applecarey & ++e
++E....咁我下次都問健康院攞返支先~

首頁

尾頁

跳至