跳至

首頁

尾頁

洋房

原文章由 cactusk 於 07-8-22 12:50 發表
謝謝回覆,似乎聯合的服務也O.K.因我想餵母乳,社康姑娘可以幫到我

Doctor聯針的手勢好嗎?

我一年前都係係聯合生,你放心你想餵母乳又好,奶粉都好D姑娘好有耐性教你,社康姑娘係你出左院先上去你屋企....幫唔到你太多,
DR聯針OK架,我都係開刀手勢唔錯,我唔係太覺條啦....如果你真係開刀BB唔會跟你同一層,BB會係嬰兒部觀察幾日,果到D姑娘重好人呀...
不過D助產士又真係好惡...少少野又鬧人....

[ 本文章最後由 babyjason 於 07-8-23 00:05 編輯 ]

洋房

原文章由 cactusk 於 07-8-24 17:20 發表
由於這是第一胎很緊張,謝謝你們的回應,對聯合較有信心!

babyjason, 你手術後多久才可以下床見baby?你餵母乳的嗎?

cy_cheung,我也遇不上助產士,因我做過手術,所以會在week 38 or week 39開刀,到week 34後會confirm日子,有 ...

其實手術後半日到d阿姐就要你落床去洗手間,不過佢會扶住你,如果阿姐同你落過床,你又覺得無問題,你任何時間都可以落去嬰兒部睇bb.

我生果時因為發燒,我唔係餵母乳架,不過想返轉頭我好後悔點解唔餵母乳,如果生第二個我一定餵.....
你會餵母乳嗎??如果會加油呀....

洋房

原文章由 cactusk 於 07-8-25 13:12 發表
我會試餵母乳,但擔心手術後發燒,上一次做手術全身麻醉,之後嘔及發低燒,要三日才可以落,希望今次會好些,我想做半身麻醉,但有人說在脊椎打針,可能有腰痛的後遺症,你是全身還是半身麻醉?

...

我因為生之前2個月開始血壓高到生果時醫生提意我打無痛分免,因為初時諗住係順產,但後來到零晨我子宮唔係好開,羊水又穿左先叫我做手術....
我想起我生既過程係好慘架,我17號零晨3~4點見紅入院,入到去聽心跳等等,之後8:00am左右上產前房,到10:00左右落產房人工穿水,第一次打無痛分免針係一個新仔既痲醉師,但有一個有經驗既痲醉師在旁,打完後兩位痲醉師要去做手術,只好叫姑娘助產士整落藥既儀器,但我一直只係左腳無感覺,但全身都痛,2個鐘左右痲醉師返黎睇我,攞冰掂我,問我有無感覺,我係有架重好凍添,之後有經驗既痲醉師入黎同我講剛才打針既位置錯左要從新打過一次,我馬上o咀對住佢....都無辦法只會左打啦,點知第二次打係痛過第一次好多好多...之後一直等水又唔比飲,直到18號零晨1:00左右要我做手術,要將痲醉針攞走,落手術室,無左痲醉藥當然開始痛,但係又一個惡號因手術室及醫生有限,而家有病人要做緊急手術,要將我推返上產房等,但我本身,身體都唔係好,到2:00am左右我心跳有問題先call其他醫生返黎同我做手術...:-( :-( :-( :-( :-(
做手果時我係全身痲醉,醫生試過半身,但用冰問我感覺時我係有架.我做完手術又無嘔喎.....

[ 本文章最後由 babyjason 於 07-8-27 18:22 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至