跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2008年2月準媽咪入來分享下啦!!

我都第二胎啦~ 上一胎係囡囡2歲5個月, 預產期5.2.08, 我都好想睇下細B而家係點, 不過我都係等7月23日去威爾斯先照第一次超聲波. 8月10見醫生. 至於私家醫生..我會等個肚大D先去睇. 清楚D嘛. 哈... 我上一胎都係6個月先第一次去私家照咋,今次應該都會係.公平D嘛.
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

男爵府

manman0401
點解我早過你去登記... 預產期又早過你. 但係見E生會遲過你4日咁多架??? 都唔知姑娘點約.....

男爵府

noddybanana
基本上威院應該淨係得2次照超聲波, 其他都係去健康院普通checking. 你可以去登記左先... 最後唔想先返私家羅

我上一胎都係威院生.因為上一胎大房無位上左2等房,所以覺得好好.不過我朋友係大房都話好好,講真..政府e院好睇彩數.你撞著d好的姑娘嬸嬸咪好.撞著個惡的就會覺得唔好.
不過我上一胎無輪係產房同產後都ok. 我覺得縫針個個都幾好手勢.我係順產的.今胎我都無諗住去私家,一來好多大陸比得起3,4萬都寧願去私家啦. 唔再揀政府e院,所以可能私家仲多大陸人. 2來...我覺得幾萬蚊留番比小朋友用好過... 係e院都係住3日者.. 好快就過

男爵府

我朋友係贊育都無得照超聲波
佩兒 寫道:
原來間間醫院都唔一樣喎, 我去qe都無排期比我照超聲波, 下次見醫生都要到8月15號, 所以我自己諗住7月去私家照左先, 又要使多左錢錢啦

男爵府

noddybanana
威院有陪產,不過去到最後如果要用吸盤/產夾.... etc就無得陪,因為怕阻住卦. 我都有聞笑氣.. 聞到個人無晒力,好似飲醉酒(有d人係有幻覺.我朋友話自己好似靈魂出 hil 咁).. 所以最後直情唔吸靠自己!! 哈~~~

男爵府

我都唔想用陰道照..所以我無諗住咁早照超聲波住羅...
Octopusma 寫道:
我聽朝去睇私家喇, 7weeks多d, 唔知會點樣照呢, 我唔想照陰道, 但係諗起要勁飲水先照到肚皮又好辛苦, 因為依家飲多少少食多少少都反晒胃, 我怕我未入去照, 已經去嘔番晒d水出黎~~~

真係矛辛苦呀~~~

男爵府

whywai
係呀如果個胎有8week左右應該會係肚皮照到唔使用陰道照都睇到架啦.

男爵府

syk
可以去威爾斯做oscar
預約click-->http://www.fetalmedicine.hk/tr/mainmenu.asp

男爵府

faiemilycha, faiyi,
開頭係會有d扯住扯住咁架. 反胃想嘔好正常, 有d人仲會頭暈添~

男爵府

我噚晚4am比雪雪嘈醒左...訓唔番又肚餓... 食左少少野..... 到6am先訓到咋 :-( 而家好眼訓

男爵府

noddybanana
你唔上網睇左時間先去? 咁你去左威院未呀. 威院星期四上午係無預約排期架. mon-fri 10am-12noon, 2-4pm (thur am除外)

男爵府

三角朱古力.
你可以係我地每個對話個到下面有個"加入書簽" 咁就可以bookmark左這個標題去自己帳號到啦

點解覺得威院唔好?? 有不愉快經歷? 如果想係政府生, 而家已經分晒區.. 除非你有近廣華個邊的住址咋,

男爵府

mk2006
睇到你講芝士漢堡........我又想食添

男爵府

jrmami,
我之前睇過一個婦產科女e生係有係法國e院掛單架. 不過有無接生我又唔知喎. (因為我只係去睇婦科, 做過一次cin手術, 我覺得做手術手勢ok.) 你試下打去問下啦. 不過佢好似得2d 超聲波. tel: 2392 8121, 李綺雯醫生.( 要預約架.預約左都要等好耐個隻)

男爵府

因為....如果以3月19日計..... 40 weeks後..
應該係12月24日就預產期

咁..3月19 之後仲有無黎過m?? 如果之後仲有黎... 好準係28 day.. 即係4月16日 有黎?? 咁就1月21日預產期
& 5 月14日有黎??咁就2月18日預產期

如果以醫生咁講....應該係以你size黎計. 其實都無乜所謂. 醫生照到應該係最準架啦. 你咪當係2月13羅
loklok0104 寫道:
請問有無準媽咪係識計預產期架, 因為我今次係意外既, 之前無mark M come既時間, 我只知道我係3月19日 離M, 每次cycle 28day 好準, 之前去醫生樹check, 佢話我用超聲波照出離應該係2月13日, 但係如果我自己由3月推算落離, 應該係2月17日, ...............都唔知點

男爵府

我都好多胃氣同屁呢~ 個人好多風咁.... 但我去到廁所無便秘喎. 你一係飲益力多,橙汁咁啦
三角朱古力 寫道:
你們有冇便秘呀, 去唔到好辛苦, 但又放好多屁係勁多, 一日30幾次呀, 唔好笑呀, 我大女同老公都話媽咪放屁快d走,臭死人啦

男爵府

我噚晚係胃脹..勁多胃氣個陣, 飲左少少"以羅"果子鹽. 即刻好好多~~有覺好訓呢 , 大家可以試下

男爵府

我自己日日係屋企. 唔舒服都話可以訓係床到懶下, 所以好佩服你地要返工的媽咪. 比著我真係返工乜都做唔到都似

男爵府

鰻魚都係好油.. 食燒鯖魚個d啦. or 食湯麵好d
Octopusma 寫道:
嘩, 慘, 中午跟同事去食飯, 食左個燒銀雪魚定食, 諗住夠正氣喇, 點知油太勁, 成個下午頂得好辛苦, 嘔左兩次都仲未順晒, 辛苦到不得了呀~~

男爵府

我會自己湊唔會請人
因為大個個返n1啦.所以其實都係湊一個者.
我個女已經戒左日片, 所以只係佢急個陣放佢上廁所就會痾. 好easy~ 你大個個到時夠年齡返學未? 夠就比佢返學你會輕鬆d
noddybanana 寫道:
littlewhite_amy ,
其實你到時要湊2個...會請人幫手嘛?
因為我99可能幫我湊開....所以我黎梗又多一個,都唔知攪唔攪得掂.....我連撜我個仔去臭臭都唔識.....

首頁

尾頁

跳至