跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位全職媽媽?

你地覺得做全職媽媽有什麽好処,又有什麽不好呢?可以分享一下你們的經驗嗎?很想轉做全職媽媽,但是又不知以后BB 大了之後能不能搵到野做?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 請問各位全職媽媽?

好處係可以了解bb

複式洋房

kayingivy, 你係唔係自己一個人湊 BB? 有無人幫你?如果無,你有無時間做家務和煮飯?
該用戶已被刪除

伯爵府

azwildcats 寫道:
kayingivy, 你係唔係自己一個人湊 BB? 有無人幫你?如果無,你有無時間做家務和煮飯?

我係自己一個湊bb,無人幫,每日等阿仔飲完第一餐奶便同佢去街市,

別墅

我都係全職媽咪, 不過就要打理一間鋪仔(請咗人看鋪), 所以另外請咗個鐘點一星期嚟兩日, 每次4個鐘幫手做吓家務. 阿仔就自己湊番. 做全職媽咪最唔好就係勁困身, 去邊都要帶住阿仔, 所以好耐無睇戲lu(未生之前係超級戲迷). 之前無請鐘點時, 真係好忙, 洗衫, 吸塵, 拖地, 洗廁所, 煮飯, 清潔阿仔所有物品, 餵奶, 換片, 同bb沖涼已經用晒所有時間, 攪到半夜三更先可以做鋪頭d野, 而家有鐘點就好d. 不過, 我都打算放棄間鋪, 做個百分百全職媽咪, 因為阿仔實在非常痴我(即刻唔覺辛苦, 個心甜晒). 有咗佢之後, 我而家淨係想每分每秒都對住佢, 連老公都有d呷醋呀!!!
做全職媽咪, 你先可以了解到佢鐘意d咩, 唔鐘意d咩, 幾時學識d咩, 因咩事會喊, 呢d野都足夠你一世回味啦. 我唔想人生中無呢d幸福回憶呀. 我都係我阿媽一手湊大, 佢到而家講起我哋細個時d野仲好開心架.
將來揾唔揾到工, 到時先算啦. 錢係揾唔晒架, 多有多洗, 少有少洗啫, 最緊要一家人生活得開開心心.

別墅

我都係自己一個人湊,呀囝老豆由3月開始就係北京做野,晚晚都係得自己起身開奶餵呀囝。 所有家務都自己做,每2個星期就有一個鐘點過嚟幫我間屋大抹,抹埋d窗、大洗廁所廚房咁。

之前我一路都係做野架,到呀囝出咗世,就轉做全職mama。

開心既係:你每日都親眼睇住個bb既改變。 而且你自己湊,bb會特別親近你,個種感覺好好,有一個人100%全部依賴同信任你。

唔開心就係:無得成日買野,因為唔駛返工,唔駛著靚衫,唔駛化妝,唔駛著高跟鞋,真係無muk野需要買。 同埋佢成日痴住你,去一次街好似打仗咁,所以無muk機會去逛街。 有時呀囝特別扭計時,會覺得返工都無咁辛苦,因為返工有下班時間。

但2者比較起來,我還是樂意做全職mama。 將來我可以再搵工。 但我個囝唔會等我賺緊$先長大。

大宅

睇見你地湊仔湊得咁開心真係好羡慕。之前一路都做開野,所以無打算做全職媽咪。而家又有工人,好多時一返工就旨意佢幫手湊呀仔。一到星期日佢放假,我就覺得自己手忙腳亂...唔知做乜野先好。呀仔食奶又要L好耐至得,所以星期日反而係我最忙的一日。有次問開C6好唔好轉全職mami,佢就話你頂唔頂得每日都係星期日? 我即刻覺得自己好似真係未必可以忍得住,好似unicornson話,如果唔駛返工乜都唔駛買:衫、褲、鞋襪、化妝品...感覺上生活好似好單調,但係自己又真係未試過,點知係點呢?
呢排就係咁15/16,個工人又要簽新約,我份工到8月又完約,都唔知續唔續新好...
唉.................................................
驚做左全職呀媽會悶、又驚唔做之後反而會後悔...究竟點好呢?

伯爵府

TRPOIG,
講真,除非你真係好女強人

大宅

我都係全職媽媽,我覺得雖然湊女的工作比我想像中艱辛,比我以前的工作更辛苦,一年365日,每日24小時,沒有合約期限,沒有人工,沒有福利,只有不停服侍小老闆,有時仲會忽略埋老公,好彩的話幾廿年後會有報酬,唔好彩的話就吉都冇......雖然呢份工係好辛苦,但我做得開心,滿足感亦好大,所以我冇後悔當初辭工的決定,我要學曾蔭權所講「我會做好呢份工!!」

別墅

TAROPIG,
其實湊仔唔係你想像中咁難架, 只不過係超忙, 而家你覺得手足無措係因為你一個星期只湊一日, 當你日日都湊佢, 你會慢慢知道小b

複式洋房

多謝各位媽媽,我已決定做全職媽媽啦 ,我知道會很辛苦,但是已經有心理準備。我的工人會做到7月底,所以我現在中可以偷下懶

禁止訪問

睛靈勳章

首頁

尾頁

跳至