婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我之前比左兩千蚊99煲薑,一心以為佢煲薑係比我坐月食,但佢原來係送比姑姐果點,姑姐比返利是,99全部收晒,完全無比返我阿b。咁我之前比錢佢煲薑,又比機會佢賺埋利是錢咪好蠢囉!?

水晶宮

佢收左你錢煲薑醋但無你份食,又侵吞埋D利是錢,真係超cheap.
但你再諗落去,只會令自己唔開心,
以後醒少少,唔會過錢佢手就算啦.

BBJOJO  Agree  發表於 14-1-20 19:38

大宅

回覆:點人食完薑醋比利是,係比bb定比99架呢?

我99&我媽都比返晒全部利是阿B

Hailey_mama  我亞媽都比番哂我⋯⋯重話幫亞囡逗咗好多利是  發表於 14-1-21 10:26

複式洋房

自己都無得食咁慘。。

題外話,食出人d 薑醋要俾利是架?一般俾幾多? 我屋企無呢個習慣。。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

同你一樣,不過係我老豆袋曬

pomanlife    發表於 14-1-21 12:24

大宅

引用:自己都無得食咁慘。。題外話,食出人d+薑醋

原帖由 morningnight 於 14-01-20 發表
自己都無得食咁慘。。

題外話,食出人d 薑醋要俾利是架?一般俾幾多? 我屋企無呢個習慣。。
唔知幾多架,我諗都係睇心架啦,親點就比多點囉

大宅

引用:同你一樣,不過係我老豆袋曬 +

原帖由 lambing 於 14-01-20 發表
同你一樣,不過係我老豆袋曬
如果係自己阿媽收晒既話,我唔care囉。而家佢一封都唔比返阿b,仲提都唔提,我先嬲。不過我都同自己講,算啦,果點利是最多咪一百幾十,當自己睇清楚佢係咩人。

kalonice    發表於 14-1-20 18:37

伯爵府

引用:我之前比左兩千蚊99煲薑,一心以為佢煲薑係

原帖由 big_bb_ff 於 14-01-20 發表
我之前比左兩千蚊99煲薑,一心以為佢煲薑係比我坐月食,但佢原來係送比姑姐果點,姑姐比返利是,99全部收晒 ...
果時冇講清楚? 甘依家妳咪完全冇得食羅!?

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實煲薑醋嘅錢唔應該係你出

如果6299仲在生,呢d禮數應該係佢地煲埋女家果份,佢地比埋其他親戚,果d親戚回禮利是要比bb,因為係親友祝福⋯ 就算你而加問返佢拎都唔過份~

佢唔比返d回禮利是比你,你咪當二千蚊比咗佢買野食又好,當比佢過年又好⋯ 有d野一次過就夠

kalonice     發表於 14-1-20 19:03
天生女人購物狂

別墅

引用:我之前比左兩千蚊99煲薑,一心以為佢煲薑係

我之前比左兩千蚊99煲薑,一心以為佢煲薑係比我坐月食,但佢原來係送比姑姐果點,姑姐比返利是,99全部收晒 ...
同我99一樣。。人地俾丫b啲利是佢收哂。。我媽話甘以後佢嗰邊啲人生b叫我吾洗包利是俾佢地。叫99包

kalonice    發表於 14-1-20 19:03

大宅

引用:Quote:原帖由+big_bb_ff+於+14-01-20+發表

原帖由 TINGG0201 於 14-01-20 發表
同我99一樣。。人地俾丫b啲利是佢收哂。。我媽話甘以後佢嗰邊啲人生b叫我吾洗包利是俾佢地。叫99包

...
係喎

大宅

引用:Quote:原帖由+big_bb_ff+於+14-01-20+發表

原帖由 kalonice 於 14-01-20 發表
果時冇講清楚? 甘依家妳咪完全冇得食羅!?
無呀,日日叫人黎食,但我無份囉

大宅

我媽媽同99都有BO薑醋..
女家BO既我有食過亦係我比錢..
但2邊利是我都冇收過,亦唔介意冇..
因為BO薑醋都花時間心機.所以小小錢就當孝敬老人家..

我因為返外家坐月,比左外4000,幫我補身同BO薑醋錢..
之後仲比返2XXX我話用唔哂,
99BO薑醋冇比錢,就算比返利是都唔好意思收...
仲BO哂野比我食又拎去外家比我..

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kalonice+於+14-01-20+發表果

無呀,日日叫人黎食,但我無份囉
日日叫人尼食都唔俾d妳食? 妳C6唔出聲?

男爵府

當豪俾佢,睇清楚佢係咩人。以後唔使旨意再對佢好

大宅

真係愈講愈嬲,唔但止薑醋呢單。我老公係我生果時比左一萬蚊99話叫佢幫我坐月,我生完到而家十三日,日日食梅菜蒸豬肉,一日三餐,我知岩岩生完唔使補住,但都唔咁hea 嘛。

bb又唔會幫手湊,買包尿片都好意思問我地攞返錢,個孫佢真係一點都無份咁囉。

我阿媽仲要買埋花膠比99,佢煮都未煮過。

我老公仲話過年再比8千99,我好嬲咁話,仲比咩啫。一萬蚊咪當埋過年算,邊有咁多錢比佢呀仲。

anubisking  話搵到坐月餐單,唔敢勞動99  發表於 14-1-22 14:42
anubisking  梅菜YIM 製品唔好食咁多.
同老公講,話想拎錢比自己阿媽煲野比我補身  發表於 14-1-22 14:40

禁止訪問

大宅

big_bb_ff 發表於 14-1-20 19:06
真係愈講愈嬲,唔但止薑醋呢單。我老公係我生果時比左一萬蚊99話叫佢幫我坐月,我生完到而家十三日,日日食 ...
你順產定開刀?
我順產一出院就開始花膠湯補..
開刀就要一個月先可以補..

禁止訪問

大宅

引用:Quote:big_bb_ff+發表於+14-1-20+19:06+真

原帖由 JanTS 於 14-01-20 發表
你順產定開刀?
我順產一出院就開始花膠湯補..
開刀就要一個月先可以補..
順產呀

JanTS  就算佢唔幫你補,都唔好影響心情...  發表於 14-1-20 19:26

首頁

尾頁

跳至