親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實喺吉隆坡自駕遊是非常經濟的。
去年暑假,我們在吉隆坡機場(按此連結)的網頁上找租車公司,然後上網搵幾間租車公司的網頁揀車,揀好車就分別寫電郵俾幾間租車公司報價。報價時間有長有短,最好嗰間Kasina,send親email都好快覆,其他公司如Hertz(外國都幾出名)就成日都唔覆,打長途去問又聽唔明佢哋啲馬拉口音,都幾煩。仲有,Kasina呢間租車公司啲車幾新淨、乾淨,吸晒塵,交車俾你時又好有責任感,好細心解釋,值得推介!

個人經驗係唔駛租入口車,如豐田(Toyota)、福特(Ford),因為比較貴。上次我哋租咗當地牌子Perodua Myvi 1.3自動波5人車,兩大兩小共3個行李喼剛好放入車尾箱,多一件行李喼都放唔到,所以大家都要考慮呢點。

租車是以24小時計:

Make & model of vehicle : Grp D - Perodua Myvi 1.3 Auto
Rental duration : 3 days ( based on 24 hrs per day)

喺酒店門口攞車,交車喺吉隆坡機場,費用:
Rental rate (RM) : 158.00 (Less 20%)+6%GST + 18.00*CDR
: 151.98 per day
Total for 3 days : 151.98 X 3 = 455.94 nett

KL Downtown Delivery : RM84.80

Total charged : 455.94 + 84.80 = RM 540.74nett

仲有,我唔建議大家租GPS,因為好廢,去新山LEGOLAND、KITTY LAND都搵唔到,又唔似日本嗰啲咁先進入地址電話就搵到。我上次用自己部iPhone嘅Apple Map/Google Map仲好過佢。

慳錢小貼士:租車時要輸入幾多個司機駕駛,我上次只入我老公資料,攞車後當然兩公婆輪流駕駛,因為多一個司機要加錢的。雖然唔係加好多(大約MYR 8-10),但慳得就慳嘛!

我哋租咗車後泊喺酒店,免費的,當地友人話,吉隆坡大部份酒店都提供免費泊車,慳好多,真好!

交車前,要打爆油缸,入滿一缸油都係港幣大約$130,好耐未試過入油咁平喇!

檳城租車方法請按此

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

carmenyip 發表於 14-1-22 13:40
去年暑假,我們在吉隆坡機場的網頁上找租車公司,然後上網搵幾間租車公 ...
由吉隆坡開車去新山?要唔要5個鐘?容易嗎?

大宅

回覆 Lqueenie 的帖子

要睇你識唔識睇地圖。
我由吉隆坡去新山時係老公駕駛,我望住部iPhone Apple Map指示方向俾老公 (無錯!係真人發聲GPS!)。啲路容易行,全部係highway大直路,分叉路唔好入錯就得喇!
去新山時因為夜晚,又第一次,車程超過300km,唔敢開太快,用咗三個半鐘。但回程由新山返吉隆坡機場時,因為條路熟咗,由我開車,時速150km/h,兩個鐘就去到機場

男爵府

carmenyip 發表於 14-1-22 13:40
去年暑假,我們在吉隆坡機場(按此連結)的網頁上找租車公司,然後上網搵 ...

請問 highway 安全嗎? 塞車嗎?

首頁

尾頁

跳至