跳至

首頁
23456...33

尾頁

大宅

Hi all

Long time no see! How are u???

因為早排無電腦用, 所以潛o左水. 再追返d messages原來大家都在忙於為小朋友開學作準備, 各位繼續努力呀!

vanessa
恭喜你呀! 終於可以如你所願自己教返個仔啦! 我呀曦自從在書展買了一本$10謎語書仔後都愛上了呢! 不過, 今年我想教他看漫畫.

銘銘媽

好耐無見啦! 銘銘成個唔同晒, 越大越似爸爸.
我都有同曦曦去書展, 不知是否小朋友快讀小一呢? 今年覺得特別多o野o岩曦曦, 結果去了2天, 滿載而歸.

calvinma

我都係用商務本字典, 封面是綠色的. 因為亞仔讀k3時發覺他做功課的筆順跟我寫的常常不一樣, 所以索性買本update的字典, 有問題就同呀仔一齊查. 不過, 我會勸你等呀仔開學先買, 因為間間學校用的字典都不同, 所以就算大家都是字典, 都會有出入, 都係跟返你讀o個間來買穩陣d.

to all

我想問問大家, 你o地小學要多少買書費呢? 因為我想知呀仔間學校是否真的平d.

我o地要$883 (已包2本英文, 1本中文字典; 最貴英文字典$102, 其他平均$6x/本), 另租書費$400.

別墅

HeiMaMa,

原來如此, 唔該晒! 咁曦曦米識寫好多字囉, Calvin寫字方面好吃力, 令我好担心.

點解有租書費咁得意? 租書費用黎做麥? Calvin學校書費是HK$964.00 (折後), 包22本書連練習. 不過就無任何字典.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

heimama
真係好耐無見, 曦曦都大個左好多.
我都唔明咩叫租書喎, 咩有d書唔洗買, 可以租既咩?? 好唔明.
你買書咁平既, 同埋有埋字典, 銘銘唔洗買任何字典既, 全部都係書同埋作業呀, 補充練習呀咁既咋.

calvinmama
我地講果本係商務出既'學生字典', 由放佢太細啦, 我只會用黎教佢筆順, 因為銘銘d筆順好差呀, 唔搵d野教下佢唔得, 我又怕我教佢果d同老師教佢果d唔同, 咪買本字典做中間人, 唔洗'咬'數囉.

禁止訪問

男爵府

Hi all >>
好耐無上bk喇﹗大家好嗎?
你地個個小朋友都上小一嗎?我幫希b係K2時repeat了一年, 所以黎緊9月都係K3咋﹗

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

so
真係好耐無見, 如果俾我喺銘銘 n2 果時, 知道可以 repeat, 我一定會同俾佢 repeat, 因為銘銘本身個性格係無安全感, 自信心低, 如果佢讀小學果時讀得唔好, 我真係好怕佢無興趣讀書, 自信心更差, 而家無計, 唯有真係依靠神, 好似佢爸爸咁講"神帶佢行佢人生既路, 總好過我地呢d 近視既人"啦.

vanessat
真係時間啱啱好喎, 會唔會係你工人d friend 教唆佢, 叫佢唔好呀?? 不過點都好啦, 你都做全職媽媽囉, 唔緊要啦, 無工人打理家務, 咩都要自己做, 咁就辛苦d啦, 努力呀!!!

男爵府

So,
嘩!好耐無見!真係好掛住你呀!

各位,
點解你們的書簿費咁平?你們是不是上學期呀?因為我囡囡全年要1仟7佰幾蚊!好貴呀!
------Pochacco2001(Ming)------

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

pochacco
我半個學期都要$1,1xx呀, 仲要未包簿呀. 你成年$1,7xx 咪好平囉. 點解銘銘間學校d書咁貴既, 仲話係官立學校添.

男爵府

銘銘媽 >>
我見希b係第一年既k2時, 無乜自信心, 老師又話佢好被動, 問佢野都好細聲答, 成班同學一齊唱歌, 佢就做口型 , 但其實佢係識唱的。老師都話佢可以上K3, 係我堅決要佢讀多年。眼見佢今年真係變左好多, 上堂不停

男爵府

銘銘媽 >>
我見希b係第一年既k2時, 無乜自信心, 老師又話佢好被動, 問佢野都好細聲答, 成班同學一齊唱歌, 佢就做口型, 但其實佢係識唱的。老師都話佢可以上K3, 係我堅決要佢讀多年。眼見佢今年真係變左好多, 上堂不停

男爵府

bk真係short short 地

銘銘媽 >>
我見希b係第一年既k2時, 無乜自信心, 老師又話佢好被動, 問佢野都好細聲答, 成班同學一齊唱歌, 佢就做口型, 但其實佢係識唱的 。老師都話佢可以上K3, 係我堅決要佢讀多年。眼見佢今年真係變左好多, 上堂不停答問題, 但就好煩, 成日同老師講話人地不對, 自而為係大哥哥。
我都深信主會帶領銘銘的, 你放心啦﹗

Pochacco >>
我都好掛住你地架﹗不過自從亞軒上左小學後, 我真係忙到頭暈。想上黎都無精神, 不過依家暑假就好d。hehe

各位 >>
我幫亞軒轉左間直資中小學, 佢黎緊三年級全年既書&習作係16xx, e....但唔見佢簿費喎﹗但見舊校三年級半年都要12xx。

[ 本文章最後由 So 於 07-8-1 12:29 編輯 ]

大宅

睇完大家的message, 亞仔間小學真係好似平小小.

其實o個$8xx是用來買一d workbook, dictionary, IT(e-book) & 什麼普通話cd之類的輔助功具; 之於真正要用的書, 學校會比我o地"簡"買or不買, 如果買就要自己出去買, 但好多都要在外國訂, 比較麻煩. 如果租的話, 學校會幫我o地攪掂, 但可能是舊書(因外國不是年年改版) & 唔可以自己擁有+ 爛了要賠 但加加埋埋, 好似真係平o左; 因為你o地好似不包字典, 中+英2本都要成$200, 普通話唔知你o地包不包, cd+textbook + workbook又要$200, 加加埋埋我諗個range半年大約是$1100-$1500左右, 大家要努力儲400萬啦

vanessat

如果太辛苦, 可以請個家務助理幫下手

so

好耐無你消息啦, 我仲以為你唔理我o地添 , 點解同哥哥轉校??? 你搬o左???

[ 本文章最後由 HeiMaMa 於 07-8-1 12:52 編輯 ]

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

so
唔怪得知咁少上黎啦, 我都好驚銘銘上左小學我會好鬼忙, 又要好早訓, 因為要一早起身整早餐佢食, 然後爸爸帶佢返學, 我就攪埋亞妹起身同返學d 野. 好在我返工就無咁忙, 希望仲有精神上黎同你地傾下啦.

heimama
唔怪得之要租書啦, 因為要去到外國訂, 咁麻煩.
銘銘果d 好多都係作業同補充咁, 無咩書.

男爵府

HeiMaMa >>
我唔係唔理你地呀﹗係連自己都無時間埋呀﹗慘絕人環。
我無搬呀﹗只不過好鐘意呢間直資學校, 無咁大壓力, 而且一條龍, 咪把心一橫, 襯希b未要揀小一時, 同佢轉校囉﹗
曦曦讀邊間小學?可以租書咁好的。

vanessat >>
終於你都唔洗受工人面色, 自己湊返, 始終都係媽媽好。

銘銘媽 >>
你預左一定會好忙, 我地仲會變到好長氣, 一日就講快d做功課啦﹗快d食飯啦﹗快d沖涼啦﹗快d溫默書啦﹗我都就快頂自己唔順。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

so
哈哈哈哈~~~ 你變成一個快d 媽咪.
我睇怕好快都會咁, 我而家都開始成日叫佢快d. 銘銘做野又慢喎, 我個人本身又心急喎, 成日攪到我仲急過佢咁. 激死!!
原文章由 So 於 07-8-1 16:21 發表
HeiMaMa >>
我唔係唔理你地呀﹗係連自己都無時間埋呀﹗慘絕人環。
我無搬呀﹗只不過好鐘意呢間直資學校, 無咁大壓力, 而且一條龍, 咪把心一橫, 襯希b未要揀小一時, 同佢轉校囉﹗
曦曦讀邊間小學?可以租書咁 ...

別墅

原文章由 銘銘媽 於 07-8-2 01:35 發表
so
哈哈哈哈~~~ 你變成一個快d 媽咪.
我睇怕好快都會咁, 我而家都開始成日叫佢快d. 銘銘做野又慢喎, 我個人本身又心急喎, 成日攪到我仲急過佢咁. 激死!!

So, 銘銘媽:

你地若成快d 媽咪, 甘我就會變成即刻媽咪. 因為一來我份人好心急, 二來如果同Calvin講快d, 係無麥大作用家, 甘我就會改口叫佢即刻.

男爵府

Calvinma & 銘媽 >>
haha 我唸呢個係我地必經既階段, 以前我地就話父母長氣, 依家輪都輪到我地喇﹗

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

好大機會係.
原文章由 So 於 07-8-3 11:49 發表
Calvinma & 銘媽 >>
haha 我唸呢個係我地必經既階段, 以前我地就話父母長氣, 依家輪都輪到我地喇﹗

禁止訪問

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
係既, 自己湊仔, 就有個咁既問題, 因為佢久唔久做d 野會激死你, 你唔夠耐性, 就死梗, 我有時放假, 對住佢地, 我都想死, 所以一定要學 time out, 要俾自己同佢 time out, 如果兩個鬥激, 咪做成感情唔好, 感情唔好越難教小朋友.
我成日心火盛, 好易鬧佢地, 我本來想上一d有關情緒既堂, 不過開唔成 :tongue: , 咁我上左另一個 course, 我都問左亞 sir有無呢d course, 佢話而家好難攪得成, 佢叫我睇一本叫做'怒有出路'既書, 可能幫到我, 係香港學生褔音團契出既, 我知有d 圖書館有得借. 佢做介紹多本書俾我, 叫做'做個情緒的主人' 係翻譯書, 我仲未搵到邊度有得賣, 連圖書館都搵唔到. 可能無再出, 所以搵唔到
不防參考下呀.

首頁
23456...33

尾頁

跳至