跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

2001年11月份既BB媽媽會(Part V)

all mom
多謝大家一直支持呢個媽媽會, 而家又開到 part V 啦, 大家既友誼又好似踏進一步咁, 希望大家同自己既仔女都會友誼永固!! 想睇返 part IV 可以 click 呢到 ~ 2001年11月份既BB媽媽會(Part IV)回顧返我地既開心日子.

為左方便大家, 我都將我地會既媽媽同仔仔/囡囡既 list 出黎:
Louisa................18 Oct (囡囡- Cherrie)
Jay...................02 Nov
琳琳媽咪...............02 Nov (囡囡- 琳琳)
銘銘媽.................03 Nov (仔仔- 銘銘)
October...............03 Nov (囡囡)
HeiMaMa...............03 Nov (仔仔- 曦曦)
瑤瑤媽咪..............03 Nov (囡囡- 瑤瑤)
kitchow...............04 Nov (仔仔- 晞晞)
fungma...............04 Nov (仔仔- 豐豐)
Mrs. Fong............04 Nov (仔仔- Matthew)
kimima................05 Nov (仔仔- Jeremy)
Vanessat...............06 Nov (仔仔- 熙熙)
齊齊Mother............06 Nov (仔仔-齊齊)
Adrian Ma.............06 Nov (囡囡)
Pochocco 2001(Ming)...06 Nov (囡囡- 晴晴)
leelee................06 Nov
Aaron Ma..............07Nov (仔仔-Aaron)
Ella..................07 Nov (仔仔)
仔仔媽咪...............07 Nov (仔仔)
totoma................07 Nov (仔仔- toto)
EC....................08 Nov (仔仔)
Kate..................08 Nov (囡囡)
Ahtkk ………… 08 Nov (囡囡 – 婷婷)
Cookie................13 Nov (囡囡)
rosalinelau .......... 13 Nov (仔仔 - Henry)
MC....................14 Nov (囡囡)
Brianmama.............16 Nov (仔仔-Brian)
Betty媽咪.............18 Nov (囡囡- Betty)
CCT...................18 Nov (囡囡- 清清)
MicMa.................19 Nov (仔仔- Mic)
AimeeLin.............19 Nov (囡囡 - 彥彤)
alice.................20 Nov (囡囡)
燁燁媽/Vicky...........21 Nov (仔仔- 燁燁)
Carol.................21 Nov (囡囡)
Jeff_mom..............21 Nov (仔仔- Jeff)
Fei Fei Mum...........22 Nov (囡囡- Fei Fei)
Mat. Ma...............22 Nov (Mat.)
Jam-Jam...............22 Nov (囡囡)
Kam Kam...............24 Nov (囡囡)
JoJoLui...............24 Nov (仔仔)
琦琦Mammy.............24 Nov (囡囡- 婍婍)
Debbywieland..........24 Nov (囡囡)
happyma...............25 Nov (囡囡- Tiffany)
zoellc................26 Nov (囡囡)
CalvinMama............28 Nov (仔仔- Calvin)
LongLong_ma.........28 Nov (仔仔 - 朗文)
BeBeLee(Cathy-Tse)....29 Nov (囡囡)

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Re: 2001年11月份既BB媽媽會(Part V)

welcome

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

琳琳媽
我前日因為銘銘學校要 outing 做 project, 所以有機會同d家長傾吓計.
佢話油天都係咁, 要考編班試, 油天都係咁講, 話考編班試係為左平均返d 質數喎, 不過我地覺得佢地相睇下自己收d 咩學生, 同埋點都會有d 睇成績而 group 埋一齊既, 學校係唔敢咁揚, 因為政府唔俾所有一年級至三年級按成績分班嘛, 所以咁講囉.
我仲聽到有兩個銘銘學校既小朋友, 考完出黎喊呀, 話d 英文好深唔識做呀. 死啦, 編班考已經咁大壓力, 再讀上去咪唔得掂, 有d 擔心佢地添.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

琳琳媽,
唔緊要啦, 天氣唔好, 就算有得睇都唔好睇啦, 等改期可能仲好添.
銘銘入左廣東邊官小呀, 果間係佢爸爸間學校, 爸爸幾仲意既, 不過我就麻麻啦, 好似你咁講, 天父會帶領佢, 我都放下, 希望官校第日中學果時入返官校嘛.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

琳琳媽
可能新版呢個可以即刻睇到個國民 no, 唔洗搵得咁辛苦.
上星期同銘銘去學校買書同埋訂做校服, 有果個英文班好抵, $390/6堂, 仲有外籍老師教添. 我地緊係即刻同佢報啦.
我而家都開始叫爸爸 train 多d 銘銘既英文, 仲買左兩本好似暑期作業咁既野, 叫佢當平時充補咁做, 當然暑假會叫佢做多d 啦, 希望佢習慣日日放學返屋企有功話做, 唔洗佢日日放學睇電視, 遊手好閒.:evil: :evil:
原文章由 Pochacco2001 於 07-7-4 22:18 發表
琳琳媽,
我聽完你講我仲驚!晴晴的英文就係非常之差的!死啦!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

wfmic
hihi, 未同你say hello 添. :lol: 歡迎你呀. 多d 黎幫襯下呀.
我都擔心銘銘到時多左默書同測驗既, 加上佢果間係較傳統既學校, 咁就更加擔心, 我仲要好努力咁靴擦佢, 又要呵返佢, 真係難做.

CCT
其實個 no 對我地黎講, 真係無咩用既, 只係 for bk 工作人員既咋. 又或者好似琳琳媽咁講, 係你既 bk 出世紙 no 或bk身份證 no 囉. 你仲前過我喎原來, 真係要叫聲你做師姐啦. 呵呵

琳琳媽
我都係懶亞媽, 而家先開始學人勤力d, 不過仲係要加把勁, 大家一齊努力啦.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
銘銘之前英文好d, 其他都麻煩, 而家呢幾次同佢默書, 發覺佢呢排d 英文差左, 唔知係咪學校教既野深左, 所佢吸收慢左呢.
佢都係好懶散既, 叫佢做功課, 就開始唔係好高興, 又咁又咁, 俾佢激死, 第日返小學, 多左功話做, 我睇唔到佢咁多, 到時都唔知點算. 擔心

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
喺煕煕張大頭相下邊, 有個叫uid 既 no., 果個就係啦.

CCT
我都煩緊買書包呢個問題呀, 我唔想買得太貴, 因為返小學, d 書包日日放地下, 好易 dirty 同埋易爛, 但係我又想買d 輕身, 護脊既俾銘銘用, 等佢條腰骨好d 嘛. 所以睇梗小學雜談其他媽咪d資料, 好似有隻澳洲品牌講到好似幾好咁, 唔知係咪既呢?? 想去睇下, 如果真係好, 我可能會問我妹, 澳洲果邊買會唔會平d, 同埋寄過抵唔抵, 如果抵就叫佢幫我買. 你有無睇中邊隻品牌呀??

仔仔媽咪
預祝你聽日 生日快樂!!! 仔仔囡囡精精靈靈, 老公聽教聽話!!!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

CCT
咩好貴呀?? 我以為幾百蚊有交易添, 不過我見人地買日本書包咪仲貴, 成$1500/個喎, 我初初以為我個媽媽打錯, 將 yen 打做 hkd 咋, 點知佢話買左 yen25,000, 嘩!! 嚇得我要死呀. 如果係我, 我一定唔捨得囉. 千幾蚊, 放落地喎!!
我擒日去 seven 睇過, d 書包真係好輕既, 不過真係好貴呀, 同埋好大個, 銘銘呢d 細size 人仔, '咩'左影得佢仲細粒, :cry: 唔係好掂.
有人話荃灣 spi 有個細 size, 好輕既, 好似幾好咁, 我打過去問, 佢話要我去自己揀喎, 我見到bk有d 媽咪都話無咩貨, 咁死啦, 又遠, 我又唔係好識路, 分分鐘帶得銘銘去揀, 都無哂果d 款, 又或者佢唔仲意, 咪搵黎行!!

琳琳媽
dr kong 果d重唔重呀??
好似聽講好重咁喎, 我本身都係諗住買 dr kong 既, 不過聽d 媽媽講爭書包都唔輕, 咁加埋d 書, 咪好辛苦, 加上爸爸會送佢行路返學, 我又唔想佢'咩'住個咁重既書包, 行得咁辛苦呀. 我開始覺得買個書包都好煩. :-( :-(

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

calvinmama
dr kong 果隻唔係都有醫生認可既咩??
今日我上網, 搵開護脊書包, 見到台灣有隻叫'IMPACT' 既護脊書包, 喺星加波出產, 都係有醫生認可, 佢仲 SHOW 埋張證書出黎添, 我認有朋友喺台灣, 可以叫佢幫我打探下.
同埋今日去開 DR KONG, 個 SALES 姐姐話遲多少少, 會有新 PRODUCT 出, 我諗到時我先帶埋銘銘去揀.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
你同我差唔多, 我都係對間學校存有d 擔心, 而我老公都係好似你老公咁, 好回味童年既回憶.

vanessat & pochacoo
我擒日帶左銘銘去永安睇書句, 叫佢'咩'個書包黎睇, 佢又衰到死, 掛住玩玩具, 不過我自己試過, 'c'字頭澳洲果隻牌子, 真係唔輕, 仲要$4xx, 真係算啦, 唔好煩, 買 dr kong 算啦, 我星期五放左工, 自己去睇過 dr kong, 個 sales 話遲d 會有新貨返, 佢新出果d 會輕少少, 加上銘銘同我都係會員, 比起出邊果d 平好多, 都係買住個用住先, 分分鐘佢用一年就話唔仲意, 買得太貴, 第時佢唔要, 咪搵黎自己肉赤 , 所以唔好心大心細啦, dr kong 算啦, 等佢返左新貨, 帶埋銘銘去揀先. :lol: :lol:

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我講個秘密你知呀, 其實銘銘仲意既野好女仔既, 不過外放佢自己都 feel 到男仔應該用d深色少少既野, 佢先會揀較男性化, 亞妹就同佢相反, 唔知係咪我自己本身仲意粉藍色, 亞妹又仲意粉藍色, 佢地好多野都相反, 好攪笑
原文章由 琳琳媽 於 07-7-16 19:41 發表
新貨己出市面,其實dr. kong的新貨好似比女仔多,因為有貓貓的圖案,雪琳已選擇了顏色tim.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
點解你有咁多張既, 我有一張, 都係 bk d 媽媽送出黎既咋.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我今日終於去 左 DR KONG 買左個書包俾銘銘啦. 最新果隻款, 個 SALES 姐姐話得磅幾咋喎, ANYWAY, 佢輕過之前D 書包, 又細 SIZE, 銘銘又仲意, 咪OK 囉.
因為我有張 COUPON, 所以今日喺 DR KONG 買左好多野, 銘銘一個書包, 我同呈呈一人一對涼鞋, 每人都買左 $199, 真係分平, 人人有份, 呵呵

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

佢有分, 梗係有份啦, 佢有份出錢既嘛.
原文章由 琳琳媽 於 07-7-22 22:30 發表
銘銘媽:
唔公平,因為銘銘爸爸冇份!!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我地擒日去左書展, 我啦, 銘銘啦, 同埋銘爸啦, 行到路你都攰哂, 因為呈呈有私家書坐, 所以佢最舒服, 又有得訓, :-P
銘銘都幾開心, 去到有又電腦玩, 又有其他野玩
我買左智樂高俾佢地, 買左一'星願外傳'既電腦 GAME 俾佢地, 希望佢地可以喺玩樂中學習, 我另外仲買左商務既字典, 因為有筆順, 銘銘D筆順好唔掂, 我唔想同佢有任何爭執, 都係SHOW 本字典佢睇, 最好. 我又買左兩本填顏色既 KERORO 書俾佢地, 等佢地練吓手指, 同手眼協調.
我行得半日, 好多地方都未行, 不過太攰, 算啦, 我都知一日行唔哂既啦.:-( 其實我好想自己睇下有無D 野啱我, 可惜... 可惜...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
今年真係唔算太平, 可能受周圍環境同市場好左掛?! 我今年主打係亞仔既教育 game, 因為亞仔係細仔, 上到小學怕佢會能力唔夠, 信心不足, 所以想 train 吓佢個腦仔, 希望佢可以轉快d, 同埋專注力多d.
其實我一早就已經買左兩本補充練習俾銘銘放學做, 加上佢學校今個學期買簿果時已經包左各科一本補充練習, 所以我都無喺書展再買.
你幾時開始做全職媽媽呀??

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
我俾銘銘玩果d game 我會當佢係 bonus 咁俾佢, 每樣game 每個星期最多玩3晚, 仲只可以玩最多3次, 一次過俾佢玩哂, 第日咪無心機玩, 所以當賞勵咁俾佢.
個 sales 姐姐, 同埋我有次上課, 亞 sir 教左我地, 點為之適合佢 level 既 game, 佢地既理論都唔錯, 可以試下. 亞 sir 話果個 game 既 level 啱啱喺佢地做到與做唔到之間, 咁就為之最好, 當佢一做到成功, 就將佢做到既事情讚佢好犀利, 唔係個個小朋友都做到, 仲要唱通街, 等佢覺得自己真係好叻, 咁之後叫佢做, 佢就有信心d, 就算佢果刻無信心, 都可以同佢講, "你上次都成功, 今次一定得, 我對你有信心" 之類既說話. 不過我覺得最難做既係持之以恒, 呢點我就真係 , 我都要學下先得.
熙熙就好啦, 咁多活動, 銘銘因為遲放暑假, 所以無同佢報d 咩暑期班呀咁, 加上佢學校而家係小一模擬時間, 我想佢同我都開始習慣下小一既生活, 所以我一定要佢返. 我只係同佢報左佢小學果間學校攪既英文班. 我本來想同佢報學游水, 可惜一路都搵唔到適合既時間, 同埋教練, 加上佢又驚水, 所以一路都搵唔到 :-( 我好想佢學游水既, 因為佢氣管始終都係唔算太好, 游多d水對佢身體會好好多.
你就好啦, 咁快做全職媽媽, 我真係好想, 親自教佢地, 咁起碼係好, 係壞, 我都心甘命掋, 無得怨人. 你要努力呀!!

[ 本文章最後由 銘銘媽 於 07-7-25 10:29 編輯 ]

首頁
12345...6

尾頁

跳至