跳至

首頁
34567...69

尾頁

男爵府

Re: 有無07年6月食人奶b呀?

939A
我估你痛過我因為你個傷口新鮮D, 我係因為遮住傷口既大膠布沖涼時入左水所以發炎, 間唔中都會扯住痛, 而家每個星期都要番醫生度洗傷口~第一胎時一個星期已經行得走得, 仲可以踎得同阿仔沖涼, 今次就

我D冰奶真係冰架, 在冰格, 所以冇得話食就有得食 - 唸住真係我唔係屋企或產假後先食架; 埋身餵就係唔知佢食幾多, 自己成日懷疑夠唔夠, 但見佢有大有小又好似夠食 老公話如果驚佢唔飽或重得唔好不如補奶粉, 我有D動搖但又唸趁產假期間佢要食就餵應該唔需要比奶粉

子爵府

Re: 有無07年6月食人奶b呀?

niklaus903,
其實比奶粉bb食,覺得無問題呀,又唔係對bb有害,最緊要bb食得訓得!!

今日我B去酒樓擺滿月呀,諗左好耐都唔知點拎D奶去好,我由5點幾係屋企去酒樓,去之前一路食一路泵(2安幾),跟住拎左一支雪奶(用保溫袋裝)+一支冰奶(由佢自然解凍),去到酒樓7點幾BB開始餓就坐熱返支雪奶,佢食飽就訓到散席呀,返到屋企11點支冰奶仲未完全解凍哂(仲有冰),所以坐返熱比佢食,自己就泵奶(二邊6安),我老公話我有新鮮奶唔比亞B食,比冰奶佢食,我話我D奶好珍貴ga,佢解凍左唔留得ga la!!唔食好哂ga!!haha~~~
^0^

大宅

我個b有黃旦呀:-( 之前係私家已經照左兩日燈,不過今日去左健康院,e生話度數在合格與唔合格之間,明天早上又要去健康院再check黃,你地個b有冇黃呀?

今日阿b成日訓,連食奶都唔願食呀? 如果食得唔好,d黃唔會咁快退~

子爵府

今日去打一個月針,磅重比出世重0.57 kg,姑娘話正常wor,正常重0.5-6kg,話我喂人奶喂得ok,聽佢咁講真係安心哂,haha~~~今日買左條baby sling,諗住可以出街喂奶都方便d~~不過要係屋企訓練下點喂先唔走光先!!!

男爵府

567,
我今日都係去健康院, 細佬仔重4.1 kgs, 比出世重0.45咋, 不過我覺得都ok啦 因為佢仲有黃, 頭先refer左去醫院check, 見到有個人奶b, 20日人仔已經重左2磅幾, 出世同我個一樣, 但而家已經4.9 kgs

我冇用sling, 只係著哺乳衣, 我經常係街餵, 餐廳, 百貨公司, 坐車, 行住餵.......外面加件披肩

939A,
細佬仔最初又係成日瞓唔洗食, 我以為咁係乖tim, 其實係黃既B都會容易瞓, 我就係開頭由得佢瞓餵少左, 所以佢重得慢左.

[ 本文章最後由 niklaus903 於 07-7-5 16:21 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

我都係一邊多d一邊少d, 都有pump 出黎, 但我ka 產量好唔穩定, 一時多一時少 所以有補奶粉

子爵府

我隻B仲有D黃未退呀 ~~
上星期醫生話剛到邊界
見BB重得幾好就話第二日再返去CHECK都無退的話
就上醫院
咁我第二日唔得閒
無去到
咁再約已經係4日後LU ~
就係呢幾日我勁餵BB食人奶+晒太陽
尋日去左
已經話好左
勁開心 !!!!
我隻BB又係訓唔食
咪先俾BB啜再PUMP俾佢用針筒餵囉 ~~
現在BB半個月大
比出世重左0.3KG
BB退左D黃係精神左
起碼啜奶奶大力左
咁啜的時間雖少左
但見尿尿OK咁我絛再迫BB飲LU ~~
醫生話佢可以3-4小時先會餓
但我都唔敢咁耐先餵 ~~

別墅

仲有3日,BB就滿月la,下星期一會返健康院打針,到時就知重成點!
我都係BK同其他MaMa一齊訂Sling,好期待... 唔知好唔好用呢?Niklau,哺乳衣好好用架?
我老公今日話不如今晚補奶粉比BB食(呢兩日bb夜晚成日喊同要食佢驚bb唔飽),我其實有D唔開心,因為好似我唔夠奶比BB咁..... 我在「母乳餵哺」post 左我個問題出黎,其他MaMa建議我唔好補奶粉住,最多餵密D.... 所以我扛算再努力一下,唔好咁快放棄住......

男爵府

bu,
我出街都係用揹帶的, 我覺得就算用左sling, 好可能都係要著哺乳衣, 如果唔係個B"窄"住件衫, 你點餵呢
趁而家產假, 比多D佢埋身食, 可以的話都唔補奶粉啦, 咁會減少奶量, 我 so far 都唔敢�想補奶粉, 因為我番工後佢一定大把機會食奶粉, 而家就努力D餵

子爵府

bu,
我b都係到左夜晚12點幾食唔飽就唔訓,我已經比左二邊奶都唔夠,到最后要加返朝早泵落的雪奶2-3安先訓,晚晚玩到我2點先訓,都唔明點解果段時間佢咁餓,朝早同下午都係食一邊奶就ok,到左12點要食二邊仲要補奶先訓,再係咁我都要考慮比奶粉佢食呀!!

子爵府

niklaus903
用左sling唔駛著哺乳衣都喂到ga,係咁啦高件衫就喂,佢咁大件布都姐到成個上半身la,不過要係屋企試多幾次唔走光先咁出街喂,今日我用左sling咩bb去健康院,都好方便呀!!

大宅

請問大家係用邊隻泵呀? 我想買medela swing, 但係好似好貴, medela mini又好似聽其他mami 話好嘈, 大家有冇其他好提議呢? 呢排半夜都覺得好漲, 所以想快d買個泵呀. thx!
Pretty Princess Petite Prince

大宅

哎~我個b咪又係...久唔久夜晚狂食奶,
一個鐘可以食兩次,又係食到我2邊胸軟晒.....
最后都要補奶粉先得!
我買左medela mini pump,但pump左出o黎再埋身餵亞b好似食唔飽咁,一路啜一路會好mum憎,最后都要補奶粉!

[ 本文章最後由 wing2003 於 07-7-6 02:51 編輯 ]

大宅

哎~激死...
打左一大篇野出唔晒o既??

大宅

我又試過一邊餵亞b一邊pump出來,但亞b可以食足一個鐘都仲未飽咁?請問邊個時候pump會好d呢?亞b食飽之后幾耐呢??
佢又成日食完就all...換完片又要食過,試過如是者換左3次c片,
玩左我3個鐘頭,我成日晚晚都吊住魚餵佢架!

[ 本文章最後由 wing2003 於 07-7-6 02:54 編輯 ]

大宅

有時真係想放棄,但咁難得叫餵得到...又唔係好捨得,
好想亞b健康d,因為驚佢腸胃唔好,今日睇兒科e生先話佢個肚有風,
我個b又好難掃到風,有時餵佢食奶半個鐘,掃風可以幾個字都掃唔到,換埋片都玩左我一個鐘!
有時諗到咁辛苦,就會好唔開心!:cry:

別墅

我呀B前晚由九點幾玩到半夜三點幾!食完唔放得低,一放低就喊,又好似想食咁.... 唔理佢,就喊到拆天咁,到最後都係抱住佢訓係度餵佢食... 食食下訓左,我都唔敢郁佢,就係咁先訓到兩個鐘!
到昨日,我就每餐食完之後同佢玩半個鐘.... 就算佢好眼訓都要嘈下佢.... 日間唔好訓咁多....touch wood... 昨晚又訓得ok...
至於掃風,我BB之前好快掃到,但呢一排要掃好耐.. 如果掃得唔好放低佢,就會嘔小小奶。
Wing,點解你要帶BB睇兒科醫生既?係咪帶佢去打針呀?

大宅

原文章由 wing2003 於 07-7-6 02:57 發表
有時真係想放棄,但咁難得叫餵得到...又唔係好捨得,
好想亞b健康d,因為驚佢腸胃唔好,今日睇兒科e生先話佢個肚有風,
我個b又好難掃到風,有時餵佢食奶半個鐘,掃風可以幾個字都掃唔到,換埋片都玩左我一個鐘!
有時 ...

Wing2003
我阿仔個case同你好似呀, 又係餵9要成30mins,但係掃風要搞好耐.仲會好易嘔奶, 都唔知點搞好...有時食完好耐都會嘔, 搞到條頸頸有紅色點點粒粒.
Pretty Princess Petite Prince

大宅

原文章由 bu 於 07-7-6 11:11 發表
我呀B前晚由九點幾玩到半夜三點幾!食完唔放得低,一放低就喊,又好似想食咁.... 唔理佢,就喊到拆天咁,到最後都係抱住佢訓係度餵佢食... 食食下訓左,我都唔敢郁佢,就係咁先訓到兩個鐘!
到昨日,我就每餐食 ...

bu,

因為我見個仔塊面出左d粒粒,驚佢出濕疹咪帶佢去私家度睇law,
不過e生話係油滋粒...好多bb都會有,係3-4weeks出o既,
可以唔駛理佢遲d會冇,但都比左支葯羔我幫亞b搽!
哎...原來大家餵奶的經歷都差唔多,大家夜晚都係冇覺好訓!

大宅

原文章由 Bergamot 於 07-7-6 12:19 發表

Wing2003
我阿仔個case同你好似呀, 又係餵9要成30mins,但係掃風要搞好耐.仲會好易嘔奶, 都唔知點搞好...有時食完好耐都會嘔, 搞到條頸頸有紅色點點粒粒.

bergamot,

我個仔掃唔到風嘔奶不特止,最衰係佢嘔完又肚餓呢...
攪到又要再餵過!
:cry:

首頁
34567...69

尾頁

跳至