夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

沒有愛情的婚姻,怎麼走下去

兩個人一齊十三年,但係已經冇左感情,老公眼裡得個女,我幾乎係一個透明人角色...

婚後一次又一次面臨分開, 結婚後由女友角色轉換為一個可有可無既人,每次分開,佢挽留,我想走,佢話唔捨得呢段感情,跟住愛撫同埋做愛,我心軟,但事實上,我知道每次做愛過後,冇幾耐又打回原形.

一次一次傷害,我忘記唔到,傷得我入心入骨,佢話,佢唔會買野俾我,因為我乜都有,唔需要買俾我,佢淨係會買俾奶奶,因為奶奶唔捨得洗錢. 我心絞痛,冇錯,我自己買野俾自己,但意義同佢買野俾我又點可以比? 我從來未要過名牌野,買一盒朱古力,一包糖,我都一樣咁開心,係重視佢既心意,唔係要物質.

我已經同佢講過無數次,我o係呢個家,冇溫暖,冇關心.我病,自己打理自己,仲要打理個女.可以一星期都講唔到十句說話.

上幾個星期,佢唔小心整傷我,我痛到起唔到身,佢都唔會黎睇下我,淨係講句:"洗唔洗去醫院呀",我痛到唔識答,佢就走開左, 冇睇過我,一路冇再理我.

無數次想離開佢,但係都係心軟,唔想個家散,而且,佢叫我留下時,我都係對佢有留戀.

但最近佢真係俾我感覺到佢係幾無情,我心已死,想帶個女從新生活. 要行出呢一步,要好大勇氣, 自覺虧欠左個女,帶佢黎到呢個世界上,但就俾唔到一個完整既家佢,不過我知道,男人既心已經對我係冇感情,呢樣野呃唔到人,問題係,我自己提唔提得起勇氣走出呢個家.
小辣椒

複式洋房

Re: 沒有愛情的婚姻,怎麼走下去

搵d婚姻輔導睇下啦!
留不願,離不想,咁不如搵出問題所在再解決先係上上之策

諗野既方法不一定是贏或輸,其實係可以諗下雙贏
例如:
你認為"留下",是贏或輸?
你又認為"離開",是贏或輸?當你認為得兩個答案的時候,
你又試想想"夫婦恩愛 & 開心家庭",你是否想要這個結局?
如果是的話,就快快搵d婚姻輔導傾下,看看從中可否有學習及幫助啦!!!!

願主祝福你的家庭!
我的羊聽我的聲音、我也認識他們、他們也跟著我。
我又賜給他們永生.他們永不滅亡、誰也不能從我手裏把他們奪去。
我父把羊賜給我、他比萬有都大.誰也不能從我父手裏把他們奪去。我與父原為一。  (約 10:27-29)
天約的世界-http://www.mymicah.com/
方舟人家-http://hk.myblog.yahoo.com/BB-MAMA/

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想走,佢話唔捨得呢段感情,跟住愛撫同埋做愛,我心軟,但事實上,我知道每次做愛過後,冇幾耐又打回原形.

>>> 好奇怪的夫妻關係 , 你又肯嘅?

男爵府

好媽媽勳章

你識你老公時都係o甘既人,o甘點解你仲要嫁俾佢呀??

"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

agree!

yuk hei mun

kuno 寫道:
搵d婚姻輔導睇下啦!
留不願,離不想,咁不如搵出問題所在再解決先係上上之策

諗野既方法不一定是贏或輸,其實係可以諗下雙贏
例如:
你認為"留下",是贏或輸?
你又認為"離開",是贏或輸?當你認為得兩個答案的時候,
你又試想想"夫婦恩愛 & 開心家庭",你是否想要這個結局?
如果是的話,就快快搵d婚姻輔導傾下,看看從中可否有學習及幫助啦!!!!

願主祝福你的家庭!

子爵府

好媽媽勳章

其實你心中已經有答案...或者試下同你老公傾下...大家一齊去見婚姻輔導...如果佢想挽救呢段婚姻...佢可能會去...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

若離:
我之前同你情況差不多,最後我選擇離婚,因為我覺得自己有盡力挽救,無愧於面對這段婚姻。的確,踏出這一步需要很大的勇氣,我也曾經面對過(每次分開,佢挽留,我想走,佢話唔捨得呢段感情,跟住愛撫同埋做愛,我心軟,但事實上,我知道每次做愛過後,冇幾耐又打回原形),但是,予其彼此沒有溝通的讓感情變淡,還不如結束,讓自己有一個突破和重新。現在的我,心情輕鬆了,也能夠有信心好好的與女兒計劃將來,記着你不愛自己,便沒有人愛你的了。加油!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

感情事旁人幫不了你,也不可莽下判斷,去或留只有你自己最清楚,當心真係已死你便有勇氣離去,否則不要多想了。女人隨了心死很難放棄一段感情,但另一個角度看,放棄舊的才會有新的生活,自己好好想一下吧。

大宅

有冇諗過就算你們繼續keep住呢個"完整"的家,係唔係對囡囡一定係最好呢? 當囡囡開始長大, 佢會唔會察覺到父母之間其實是有問題呢? 到嗰時,佢又會點? 喺呢種環境長大又係唔係好呢?

禁止訪問

侯爵府

你對他還有一點留戀吧?
你有自己的工作嗎?
講真, 如果我係你的處境, 我會走的...
我跟你的情況有點同, 只係, 佢不致於對我這麼無情, 只係, 也不見得好很多....
我對佢, 已經無乜感覺, 感情嘛, 都有一點點...
如果不是有小朋友, 我是沒有那麼多牽掛的..
我不想依賴婚姻帶給我快樂~~是自己沒有這個福份, 就不要再強求自己留在一個不愛惜自己的人身邊了, 何苦浪費自己的時間呢?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大家都講得很有道理, 我雖然不是樓主, 但都有所領悟。

無論選擇繼續婚姻或離婚, 我想最重要不是倚賴別人給你快樂, 應該要自己尋找生活的樂趣。

民房

感謝每位認真聽我講和認真回答我的朋友,你地既回應對我很有幫助. 非常多謝你地.
小辣椒

大宅

我和妳的情況一樣, 但係我好肯定比妳更差, 因為 我想走, 佢沒有留, 只會講隨便走, 但唔準我帶埋個囡走, 但係, 阿囡平日起居飲食吃喝玩樂佢完全沒有過手, 沒有過問! 我好驚佢會對阿囡不利, 然而做愛...自阿囡出世以後都沒有了! 我哋就係有名無實的夫妻, 成日鬧交鬧都連眼淚都流唔出, 我我現在只有等, 只有等到阿囡可以讀書時就出去搵份工做, 等到經濟能力穩定我就會"嗱嗱淋"無鞋挽屐走!!
RAA 寫道:
我想走,佢話唔捨得呢段感情,跟住愛撫同埋做愛,我心軟,但事實上,我知道每次做愛過後,冇幾耐又打回原形.

>>> 好奇怪的夫妻關係 , 你又肯嘅?

子爵府

elaine2006

請問為何會你地令到一段婚姻搞到咁既地步呢??咁未婚前是沒有出現在問題嗎??我是一個準新娘...但我現在會考慮現在的男人是否可以一齊生活,唔係怕佢有女人,而係佢既溝通方法大家都唔係好夾,諗既野唔係好一致,所以未婚前我地其實都唔會有好多野傾,只係有佢講佢既事我聽,而我自己的事我唔會多講,因每次聽起實會嘈起來,所以我選擇搵朋友傾就算啦!! :-(

大宅

樓主+其他回應者都好似需要揾人傾,我介紹你哋試下揾社工,專業又唔使錢,而家每區都有家庭服務中心,上社會福利署網/電熱線:23432255,問下就近的中心,試下無壞

禁止訪問

大宅

mickey24 寫道:
elaine2006

請問為何會你地令到一段婚姻搞到咁既地步呢??咁未婚前是沒有出現在問題嗎??我是一個準新娘...但我現在會考慮現在的男人是否可以一齊生活,唔係怕佢有女人,而係佢既溝通方法大家都唔係好夾,諗既野唔係好一致,所以未婚前我地其實都唔會有好多野傾,只係有佢講佢既事我聽,而我自己的事我唔會多講,因每次聽起實會嘈起來,所以我選擇搵朋友傾就算啦!! :-(

mickey24,
我個case係我同c6同居咗11年有咗先至結婚, 同居時我倆好多時都會因為d小事而嘈交, 但係感情都ok, 佢都好尊重我&我家人, 唔係都唔會同居咁耐, 但係, 自從生咗阿囡後關係就越來越差, 大肚時都無咩問題, 可能佢覺身份唔同咗&唔識點負責任瓜, anyway, 我覺得依家同緊一個陌生人生活, 仲要係成日無端端都會嘈交ga陌生人, 我好討厭我好驚! 最慘都係我個囡! 其實妳都應該同妳bf徹底傾清楚婚後生活, 唔好好似我咁十吓十吓同佢生"bb"&簽結婚紙, 前後唔夠一年就話想離婚真係好難受, 有陣時兩個人生活唔咪話忍就可以忍, 雖則係要互相忍耐&遷就, 但係互相坦白我覺得緊要d, 諗得結婚都係想一生一世!

首頁

尾頁

跳至