跳至

首頁

尾頁

複式洋房

不如大家分享下而家既心情丫.

我而家31week4,越黎越驚啦,上次30week去健康院check,姑娘話bb未轉頭,聽完之後個心好唔舒服,好驚,一出房門見倒老公,我d眼淚就係咁標,嚇到我老公唔知咩事,雖然知道仲有時間比bb轉頭,但都好擔心,因為見倒好多mama既bb都轉左,所以個心好怕,我好想順產生bb出黎.同埋你地買晒d bb同入院既野未呀,我仲未買晒呀,成日都諗,幾時先洗定d bb衫同bb被單好呢?幾時先steam定d奶瓶好呢?又要steam幾多次先會令個奶咀軟d呢!諗下諗下,原來有好多野要煩!唉,我乜都唔識,坐月頭兩個星期要同日對夜對個衰人奶奶,諗起都想嘔血,之後尾個兩個星期要自己攪掂,真係唔知點死,又話坐月呢樣唔食得個樣唔食得,呢樣唔掂得個樣唔掂得,又唔比吹風濕水,真係怕自己會唔識湊個bb!越諗得多就越驚,好想同人分享下...... :-( :-( :-(

別墅

Re: 不如大家分享下而家既心情丫.

我都係32週,但個b就經常都係"倒榭沖",唔駛咁早擔心,反而我擔心個b頭太大要開刀;我經已洗左d衫,不過就未steam奶瓶,因為想餵人奶,而家就係度收拾跟入院既用品......

其實都經常會諗自己到底識唔識湊個bb,越諗得多就越多野驚,又擔心生過時嘅情況......

大宅

兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

別墅

嘩!d bb衫要洗成3,4次呀!我咪好懶,我洗左一次,在太陽下曬完再熨,ok嗎?
我最近都開始有d擔心生產時會怎樣,想餵人奶卻擔心唔識,唔夠奶........驚呀b唔知點樣........驚生完個身型會好怪.............開始成日亂唸嘢
有時會悶悶不樂,怪怪地

複式洋房

我d嘢都係買咗一半炸...bb衫買晒but就未洗. 我都係第一胎所以乜嘢都傻吓傻吓, 不過最緊要保持心景開朗, 唔好過份擔心, 因為身邊仲有好多人陪住自己嫁嘛, 唔駛怕喎.

複式洋房

我就有d擔心呀b豬d皮膚唔靚啦, 因為有左bb之後, 成日好仲意食m記, 炸野果d, 自己又忍唔到口啵, 天氣咁熱又成日飲凍野食雪糕, 怕佢出世身體會唔好, 第一次做人呀媽, bb cry又唔知佢想點, 我好怕果種無幫架感覺呀.....最慘就係休息唔夠, 老公又要番工先慘!

大宅

現在34週啦! 成日都會留意住自己有D咩異樣, 怕隨時會生!
今天個肚痛左一天(不是陣痛), 係好似比人打果D痛! 可能BB係入面不停咁打我, 打到我痛掛! 行又痛,坐又痛, 連食野都冇MOOD! :-(

複式洋房

我同你一樣都係驚bb皮膚唔靚, 因為我都間唔中會食下m 記, 又食過蝦蟹, 仲有時認唔住食芒果布丁~~

大宅

me too...擔心bb皮膚,我都成日食m記,自己又唔識煮飯,成日出街食,加上自己係有濕疹,怕bb都遺傳左... :cry:

不過我自己有病,咪又係咁長大?!咁樣諗就ok咯...

仲會諗第時62,99,自己爸媽對湊仔、管教一定意見多多,但又唔一定好波...好煩架!

大宅

baby0819,

係健康院姑娘用手摸頭未必準,我連續2次姑娘話未轉頭,next day我睇c+都照到已經轉左啦!

別墅

me too! 我都無點介口,頭幾個月就唔敢食涼,生同凍野,但6個月時已開始放鬆左,m記,熱氣野,海鮮,雪糕,汽水,凍甜品,通通有食,但當然係少少敢偷食
希望唔會影響bb皮膚啦,因為好難忍口呀!

大宅

而家我心情呀好想快d放假唔洗返工, 因為成日都好想休息下, 又覺得自己好似會早產咁, 我放前2後8呀, 你地呢?其實平時一個月好快過, 但唔知點解而家好似覺得時間慢左咁多, 可能個肚又大左好多個人又"論盡"左, 天氣又熱wo, 都唔想出街呀
憲泓出世6磅 2歲10個月29磅

複式洋房

我都冇特別介口架,m記,kfc,pizza hut,辣野,成日食架,所以成日都比mami鬧,話bb皮膚會唔好喎,
不過真係好難忍口,但奶茶咖啡同魚生三樣至愛我都仲得好清!
尋晚mami買左個西瓜,終於都可以食啦,本身老公唔比架,
不過mami話唔怕,都八個月,係時候食下d涼野啵,
呵呵,所以我就可以食啦,不過都係食左兩片炸,
而家d天氣咁熱,行到出街真係想中暑咁,好辛苦呀,
但又話行多d會易生d,真係唔知點好,係屋企又只會對住部電腦,再唔係就訓同坐,懶到豬咁

我諗遲下我都要去c+照下超聲波睇下亞b轉左頭仔未!

複式洋房

我都成日食M記呀.....平均一星期兩次, 因為想食...忍唔到口. 今日惠康西瓜好好好平, 頭先去買咗半個返嚟, 今晚又有得食冰凍西瓜LU, YEAH ~~

別墅

係呀,真係好悶熱,其實好想多d出外走走,因生完之後都唔知幾時先可以自由,但個肚又重,勁唔想郁,個盆骨又痛,但唔郁下又唔得,怕到時難生,尋日聽完講座,個心好似冇咁驚,廣華d姑娘都好似幾好,希望到時一切順利...

複式洋房

其實都好想郁動多D, 但成日都好似有心無力咁, 行一陣就好累, 下身又重, 同埋好HOT.....最怕HOT.....

複式洋房

我現在32周6日,心情很輕鬆,只欠床仔未買,衫和奶瓶全部都未洗!唸住等七月先洗!

各位媽咪,你地要相信,你開心,肚裏的小寶寶是感覺都的!不要為了偷食而不快呀!健康院d姑娘都叫我吃一點呢!不過我身體唔受得,先無得偷食m記咪!

你地數一數,過多幾十天(我的b還有53日便出生了),小寶寶便會來到這世界,有咩唔識,咪開口問囉!大家一定會互相幫忙的呢!

大宅

我現在33週, 近一個星期好多焦慮, 好怕bb早產, 上星期我的奶奶、姑奶、自己家姐、大嫂都不約而同咁話我個肚好似低了許多,好似就快生得,令我很害怕。而佢地話我平日常操勞, 工作又常常要企,好可能會早產。有一晚還夢見自己生了,過程很迫真,feel到bb個頭出來,然後用力生,仲見到bb個樣。
近來的心情真複雜, 又怕早產、又怕生的過程好痛、又怕自己唔識湊bb ...

大宅

MamaQueen 寫道:
我現在33週, 近一個星期好多焦慮, 好怕bb早產, 上星期我的奶奶、姑奶、自己家姐、大嫂都不約而同咁話我個肚好似低了許多,好似就快生得,令我很害怕。而佢地話我平日常操勞, 工作又常常要企,好可能會早產。有一晚還夢見自己生了,過程很迫真,feel到bb個頭出來,然後用力生,仲見到bb個樣。
近來的心情真複雜, 又怕早產、又怕生的過程好痛、又怕自己唔識湊bb ...

我同你一樣屋企人都成日話我會早,我而家34W,有時我都想早d見到BB,但係又驚BB未夠營養,所以都好矛盾,不過會唔會早產冇人知,有時連醫生都未必會知,既然自己控制唔到,就唔好比咁大壓力自己,總知希望亞B健健康康,平平安安咁出世,我就心滿意足啦

複式洋房

我由有左到而家32w 都成日病(傷風咳), 成日吃藥所以好擔心. 唔知對BB有冇影響(雖然醫生話冇). 成日都覺喉嚨唔舒服. 不知點算好!

首頁

尾頁

跳至