跳至

首頁

尾頁

子爵府

cherryma,
今日去見陳守仁見成點呀? 成個過程要幾耐? 因為思翰又要趕下場去見培僑, 我驚太趕!

琴晚去見崇真, 要見足成個鐘頭, 一班大約廿個小朋友係一課室, 內裏有4-5個老師, 小朋友先要寫中英文名, 然後要聽英文/普通話指令去填顏色, 然後輪流有廣東話/普通話同英文老師同你傾計! 面試完後, 我問去間學校好唔好? 佢話唔好, 因為要佢做咁多嘢喎!

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

原文章由 Cyrusmum 於 07-10-19 21:50 發表
cherryma,
今日去見陳守仁見成點呀? 成個過程要幾耐? 因為思翰又要趕下場去見培僑, 我驚太趕!

琴晚去見崇真, 要見足成個鐘頭, 一班大約廿個小朋友係一課室, 內裏有4-5個老師, 小朋友先要寫中英文名, 然後要聽英文/ ...

Sorry呀, 幫唔到妳添, 因為樂樂最終都無去interview. 原因係呢幾日同佢操啲英文, 真係好唔掂, 好簡單嘅都唔識搭. cherry話佢連中文都未必肯出聲, 重要係全英文, 咁多人爭, 都係慳返唔好比壓力佢, 結果連樂樂都話係啦, 不如唔好去, 佢都唔想去:-|

別墅

Dear Cyrusmum, Cherryma,

其實我都想過唔去見陳守仁,因為我一來怕希希d英文唔惦,二來是因為我今日要返工到5:45pm,但我99話替我帶希希去面試喎,所以最後決定去。

Cyrsumum,可否在面試後報報料問些甚麼,如果是很深的英文,我可能叫99不要帶希希去!

cheukheimummy

原文章由 cherryma 於 07-10-20 01:43 發表

Sorry呀, 幫唔到妳添, 因為樂樂最終都無去interview. 原因係呢幾日同佢操啲英文, 真係好唔掂, 好簡單嘅都唔識搭. cherry話佢連中文都未必肯出聲, 重要係全英文, 咁多人爭, 都係慳返唔好比壓力佢, 結果連樂樂都話係 ...

子爵府

Cheukheimummy,
Sorry呀! 今朝我冇上到網, 所以見唔到你般留言, 到返嚟至知, 唔知你哋見完未呢? 因為我冇你電話呀!
過程都算幾快, 除咗問問題外, 至慘係要文盲思翰認字嘛, 佢話係有一句句英文句子要佢讀返出嚟, 佢話短嗰啲佢就拼到出嚟, 太長嗰啲就有啲識有啲唔識喎! 另外仲有要用普通話, 啲樣又係思翰弱項, 不過佢話老師好好人, 可以用廣東話答喎! 另外又有啲佢地一早set好咗部份線條既畫, 要佢哋畫埋落去! 亦有要一班小朋友用地墊嚟砌出一啲圖案! 內容大約係咁多啦!

別墅

Dear Cyrusmum,

好多謝您咁有心,我個仔都有去面試,但他只是告訴我要畫圖畫。所以都係思翰乖仔,又有記性,又肯講咁多比您聽,我個仔一見完,我打電話問他老師問了些甚麼,他已答我『唔記得左』。睇下11月1日公佈有無得second in,不過我想機會都好微。

希希會在10月26日 3:15pm見DBSPD。下星期二報埋宣道我便可以收工啦!

原文章由 Cyrusmum 於 07-10-20 17:51 發表
Cheukheimummy,
Sorry呀! 今朝我冇上到網, 所以見唔到你般留言, 到返嚟至知, 唔知你哋見完未呢? 因為我冇你電話呀!
過程都算幾快, 除咗問問題外, 至慘係要文盲思翰認字嘛, 佢話係有一句句英文句子要佢讀返出嚟, 佢話 ...

[ 本文章最後由 Cheukheimummy 於 07-10-22 09:29 編輯 ]

大宅

Dear All,

Duncan 星期6-2:45pm去DBSPD面試啦!

侯爵府

http://www.yingwaps.edu.hk/main.html

快啲入去睇英華第二輪面試,

樂樂當然失敗啦:-( :-( :-(
疊埋心水讀家姐間小學, 都好嘅, 唔駛交學費

別墅

Dear All,

希希都如我所料:無份second in,希望思翰及Duncan得啦!

原文章由 cherryma 於 07-10-23 07:11 發表
http://www.yingwaps.edu.hk/main.html

快啲入去睇英華第二輪面試,

樂樂當然失敗啦:-( :-( :-(
疊埋心水讀家姐間小學, 都好嘅, 唔駛交學費

子爵府

英華第二輪, 思翰都冇份入圍呢!:-|

DuncanMaMa,
思翰同Duncan同一時間呀! 我哋仲同見九龍塘撞到正一正時間, 所以唯有放棄九龍塘啦!

侯爵府

原文章由 Cyrusmum 於 07-10-23 23:11 發表

係第二個Topic度見啲媽咪話英華2nd in好多都係收根德園啲學生, 唔知係唔係呢? 可能知根德園啲學生升小學會教得輕鬆啲.

別墅

而家睇下Duncan得唔得啦!

等我都去第2個Topice睇下先!

根德園係未好深個間呀?

原文章由 cherryma 於 07-10-24 07:40 發表

係第二個Topic度見啲媽咪話英華2nd in好多都係收根德園啲學生, 唔知係唔係呢? 可能知根德園啲學生升小學會教得輕鬆啲.

大宅

原文章由 Cyrusmum 於 07-10-23 23:11 發表

DuncanMaMa,
思翰同Duncan同一時間呀! 我哋仲同見九龍塘撞到正一正時間, 所以唯有放棄九龍塘啦!

Dear all,

Duncan is as same as Cyrus. '同見九龍塘撞到正一正時間' Do you means DBS ah? Me too. :-( I sent KTS the letter but of course KTS rejected my request. KTS is only accept Open Exam as reason. But not, accept another P1 interview crash. I asked them, if KTS can confirm that KTS will accpet my application for sure, of course, I will come too. But no one can guarantee..... how could KTS push us to make the choice now? Why don't KTS see another P1 intereview as same as Open Exam? In fact, all parents even those who they are not crashing schedule, were apply more than one school lah..... I told them that KTS will miss a chance to meet some good kids to their school too.

子爵府

cherryma,
都唔出奇, 因為英華程度都唔淺, 思翰學校啲程度又實在要好加把勁至追得上! 不過我都冇後悔唔比思翰讀根德園而去維記, 起碼歎多三年先嘛! (反正上到本地小學, 有幾多個會唔覺辛苦架!)

DuncanMaMa,
我又覺得係學校立場, 又無可厚非, 一來面試日係星期六, 佢哋特登要叫啲老師返去ot, 冇理由因為我哋要去考學間, 而再特登安排其他日期比我哋架! 我哋揀學校時, 學校都大把人比佢揀呢! 只係我哋自己貪心, 揀間高難度啲既啫!

大宅

Something that I did not tell, so that you don't know. I told them that I noticed - Duncan had a classmate scheduled in the morning. I requested to swap with that classmate. They event did not consider that.... In fact, I'm not the Mum who would like to hold all the chance. But the true is that no guarantee in this world.:-| :-| :-|

首頁

尾頁

跳至