嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

日本明冶/ 森永 / 雪印 邊隻好d呢?

我囡囡腸胃唔好, 現在食緊豆奶 我想同佢轉隻容易消化的奶粉, 請問森永 / 雪印邊隻好些? thx!

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 日本森永 / 雪印 邊隻好d呢?

腸胃唔好o既意思係???好難有大便還是成日痾爛屎???如果好難有大便簡森永囉....,我個仔飲左一年,日日最少有1~2次大大,不過就唔多長肉囉......

大宅

我個仔食過a+/ 思敏兒(雪印)/ 森永細仔,
始終係思敏兒最啱, 不太爛, 不太硬, 日日有

大宅

子峰mama 寫道:
腸胃唔好o既意思係???好難有大便還是成日痾爛屎???如果好難有大便簡森永囉....,我個仔飲左一年,日日最少有1~2次大大,不過就唔多長肉囉......

佢係肚痾, 但食左藥+飲豆奶 現在便秘, 所以我想幫佢轉隻容易d消化奶粉o羅 :-(

大宅

我個BB依家9個月5日大, 6個月之前飲安嬰兒1號, 6個月後轉安嬰兒2號就4日先有便便, 要食藥或用甘油條先有便便, 立即轉飲香港雪印2號奶粉(1個月), 有時都要3日才有便便, 每次去便便, 都大:-( :-( , 好心痛點算? 已經隔日飲開奶茶, 多飲BB果汁+水, 食左木瓜, 隔日食糊仔/粥仔, 都係錦, 而家想同bb轉奶粉, 日本明治好嗎? 有冇媽咪可以分享? Thanks

別墅

My baby was completely breastfed until 5 months and with several times of poo-poo every day. As soon as add him A+ for one time every day to wean him of breastmilk, no poo-poo for 2-3 days, I gave him "Open milk tea", still only 1 poo-poo every 2-3 days. After a week, I change him to Meiji, now he has poo-poo once to twice everyday, no need for "Open milk tea", the skin texture is also better too.

大宅

HaydenNg,

How old is your baby starting Meiji up to now ?

Thanks.

大宅

HaydenNg,

我最終都買左明冶, 因為比較過佢d成份較其他幾隻日本奶粉多, 另外亦加湊左ARA, DHA亦是最高的一隻日本奶粉. 另外, 我問個SALES邊隻日本奶粉最多人訂, 佢話係明冶! 所以更加加添我對明冶的信心, 所以決定比囡囡食佢

Anyway, 最重要係希望佢可以幫到我bb唔再便秘啦

大宅

請問你bb幾大轉飲明冶?點樣開奶(幾多匙?幾多水?)
你在那裏訂明冶?

大宅

Re: 日本明冶 / 森永 / 雪印 邊隻好d呢?

佢3個月咋, 我係re-on買, 因佢係quarry bay, 我又係quarry bay 返工, 所以直接上去, 但如果你訂一箱佢地會免費送貨. 開奶係1匙 = 20ml水, 我bb飲180ml(6oz) 就放9匙奶粉

i.e. 例如要開調100ml的奶,先放入50ml的50℃暖水,再加入5平匙奶粉攪拌(一匙奶粉約2.7g),最後再加入餘下暖水直至100ml為止.

洋房

Re: 日本明冶/ 森永 / 雪印 邊隻好d呢?

森永 very good!!!

子爵府

Re: 日本明冶/ 森永 / 雪印 邊隻好d呢?

森永

洋房

妳個BB食明冶便便好嗎?我BB3個大食森永 2日1次便便,森永有沒有ARA&DHA?

珍珠宮

明冶 is very good ar

洋房

Sorry! Only for your reference, 我5月尾跟BK媽咪集體訂購, (Birth HK, 明治細仔), 6月頭取貨,
但之前係Re-on訂都未食完,如你有興趣試,可以轉讓 by MTR (Birth - 賞味期限 08.08.21) Please PM if you 've interested.
Minnie

大宅

明治好

大宅

where is the location for exchange ?
thanks
how much per can ?

複式洋房

雪印幾好!:-P

洋房

森永

水晶宮

我阿女大概3個月大就開始加配方奶粉,之前食S26,幾日先有一次便便,好心痛,後來食左唔夠一個月就轉左日本雪印,到依家8個月啦,都係日日有1~2次,好開心!
我覺得日本雪印好過本港(澳洲出產)個隻.

首頁

尾頁

跳至