母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為太太二月中就會返返工...
依家一直埋身餵開奶~越餵越好...
一邊餵緊時, 另一邊都會滴奶...
BB隔三至四個鐘食奶, 每次啜差唔多20~30分鐘就食夠會停...之後用手擠奶都仲有奶出...
但係用親電泵泵親兩邊加埋都只得1安多啲...都唔知留好定唔留好...就算餵奶前泵都係咁...一邊餵緊一邊泵都係咁...
開始要解決太太返工後餵奶問題...真係唔知點好...又唔知關唔關個泵事(avent電泵)...
真係唔想補奶粉...唉~

別墅

回覆:szehoitsang 的帖子

試下轉泵,唔儲奶唔夠食,當太太返工就要食儲起既冰奶,亦要開始訓練bb食奶樽

別墅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:唉...始終一定要面對既泵奶問題...

得1安都留起佢,儲埋幾餐就夠1餐嘅蓄備啦,點解唔留呢?而且初初泵1安,繼續泵的話,身體會做多啲奶,慢慢就會多。

別墅

試下轉另一牌子既泵, 好多在職媽媽都係泵出黎,bb 夠食完全唔駛補奶粉, 所以唔駛擔心, 試左其他牌子先。 我果陣用medela mini 每次都泵到8安。

大宅

試下轉泵。我之前用avent
電泵都泵少左好多奶。轉左medela好好多,但始終手擠會更加多。

大宅

難得你咁支持太太餵母乳,真係好一安半安都留起,幾餐加埋又一餐。如果未返工唔急於換泵,始終都千幾二千蚊。可以再試下先,可能身體未習慣唔識俾反應個泵,泵奶其實都係技巧要練。我自己都用avent,其實唔係差,如果幾日都晤得,真係夾唔到再換。

大宅

我用紧avent同unimum,泵唔同係會有d差別,不過泵出嘅量無相差太多。不妨試下其他。個人覺得Avent唔太泵得清

大宅

咁支持人奶既爸爸,要比個讚你。你太太而家全埋身,咁佢應該泵出黎無乜奶,因為比bb食左。所以佢如果真係要儲奶,每日要定時咁泵兩至三次,另外再全埋身,會幾辛苦,但係必經之路黎既。幾日後會發現泵出黎既奶會多左。

大宅

引用:因為太太二月中就會返返工...依家一直埋身

原帖由 szehoitsang 於 14-01-26 發表
因為太太二月中就會返返工...
依家一直埋身餵開奶~越餵越好...
一邊餵緊時, 另一邊都會滴奶...
試下轉另一牌子的泵。我用過 avent 成個鐘先泵到平時一半量,但 medela 廿分鐘搞掂

男爵府

BK Milk勳章

換個奶泵試下啦.泵都要夾人的。同埋埋身餵開係要比時間習慣泵的,初初泵會係比較少奶的。過一兩星期應該會好轉..

大宅

多謝晒咁多位既回覆...
其實真係好難確定究竟係個泵問題...
定係其他問題...
始終買個泵都唔平...
又會唔會買個手泵試下好呢?
係咪手泵比電泵出奶好啲?
另外係咪有隻叫spectra既泵, 係咪又平又好用?
因為medela真係好貴...

大宅

試下邊餵邊泵,睇下出得順唔順多唔多。

大宅

2024年龍年勳章

szehoitsang 發表於 14-1-29 05:49
多謝晒咁多位既回覆...
其實真係好難確定究竟係個泵問題...
定係其他問題...

二手平好多

大宅

引用:Quote:原帖由+szehoitsang+於+14-01-29+發

原帖由 Mintxxx 於 14-01-29 發表
Medela 係貴, 但二手嗰邊都幾經常有人放泵, 二手平好多 (如果唔介意的話)
買個二手,啲parts咪買過晒廿新囉,同全新冇分別,我之前都用過avent,後尾轉左medela,宜家泵1次都有12安,平均用20分鐘,做唔做得一個成功嘅泵媽,一個好嘅奶泵係好重要

大宅

不如直接用手唔用泵?!
如果擠得好,仲方便啦!

大宅

回覆 szehoitsang 的帖子

平平地可以試下買個 avent 手泵既, 都幾好用, 不過係累 d

不過如果想返工後都繼續全人奶, 一個好既泵真係好重要
我生之前唔知自己餵唔餵到, 都唔捨得買, 問人借左個二手既 medela mini, 但可能本身個泵都舊喇, 用左三個月左右壞左, 都有諗個好唔好再買個新泵, 因為唔知仲可以餵到幾耐
跟住見 uk amazon 有 promotion, 就買左個 medela freestyle, 貴係貴 d, 不過而家已經餵到 bb 7個月

大宅

原來個泵都真係好重要既...
之前都見人講過話用咩泵都冇分別, 都一樣泵得少...
但睇大家咁講, 泵既影響都幾大喎...
等我留意一下二手先! 唔該晒各位!

子爵府

我用過 avent and medela,個人最愛 avent,泵得又快又清。但泵要夾人,睇樓上的post似乎不是人人覺得好用。(1) 你太太邊餵邊滴,有否用盛奶器?(2) 餵完仲有一安算不錯的了。那時身體 over produce出來的呀!若埋身後繼續泵,久而久之奶量會多。(3)有無試過引奶陣?會有幫助。當然繼續要多湯水多飯。你咁讚成太太餵人奶,很好哦!

子爵府

我個madela係租的,醫院用藍色那款。雖然幾百蚊一個月,但租得耐同買一部價錢可以差不多。我那時租,是以為 medela會好一點,點知效果不如 avent。

子爵府

工欲善其事,必先利其器

一個夾自己嘅泵係會令餵奶之路順暢好多,呢D錢唔慳得。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊