婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我成日話99對d孫徧心,唔錫我地個仔,老公又唔鍾意我咁講佢阿媽。

前晚食飯,食到大半d細路坐唔定要出去行,阿仔見到99同其他表兄妹逐個出去,佢又想出,我叫老公出(我抱緊b),老公同阿仔講「等一陣嫲嫲同你出」但99返到黎,老公提出,99立即話唔得閒,要食嘢......

希望老公自己領會和明白.....

子爵府

回覆:希望老公明白

有時候佢地唔係唔明。係唔想接受。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

偏心到出哂面

大宅

好過份,你仔仔好慘,嫲嫲咁偏心,少見d好,細路仔都識分被冷落呀

男爵府

引用:有時候佢地唔係唔明。係唔想接受。 +

原帖由 MYSONPY 於 14-01-26 發表
我都認同,有時真係想老公承認阿媽的問題,但其實會打擊佢尊嚴,所以我都學習忍耐唔講,只希望他自己明白啦!

男爵府

引用:好過份,你仔仔好慘,嫲嫲咁偏心,少見d好

原帖由 Rabe1013 於 14-01-26 發表
好過份,你仔仔好慘,嫲嫲咁偏心,少見d好,細路仔都識分被冷落呀
我仔知架,所以我之後都有話老,唔應該人地無應承就咁囗爽,搞到個仔失望

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+14-01-26+發表有

原帖由 ferferfer 於 14-01-26 發表
我都認同,有時真係想老公承認阿媽的問題,但其實會打擊佢尊嚴,所以我都學習忍耐唔講,只希望他自己明白啦 ...
我都明白。真係嬲。好想佢知道真相 但其實老公知咁又點。佢可以做啲咩 唉。唔通要佢反面話佢咩 要佢接受丫媽無咁錫佢仔 都幾hurt

大宅

自己看開點就是良藥

男爵府

我相信無人鍾意聽到人話自己媽咪慨~~
有時講得多會好反感架~~
佢會感受到嘅~~
不過你作為媽咪見到奶奶咁偏心又真係好唔開心既~
了解你心情~~

大宅

我6299對我女同仔都有分別架,,之前!我女識得同補習老師講,當時6歲到,,,前排我發完火,同我62開拖後,而家好好多,佢地來來去去都話我仔叻,我女唔乖等

翡翠宮

你老公點會唔知
只係唔想講出黎遮
你又何苦係都要唔痛o個度唔督佢
咪由佢囉, 你地個仔你地2個錫都夠啦
其他人有就係 plus 無都無所謂

大宅

比著我,即刻唔食同個仔出囉,因為應承
佐佢嘛。
我覺得人地唔錫咪自己錫,小朋友自己會感受到邊個錫佢既,老人家要偏心都無法。

水晶宮

我睇完呢個post之後,諗左好耐都唔明「希望老公明白」,有咩好處。
老公會更快樂嗎?
關係會更和諧嗎?
生活會更幸福嗎?
如果「老公一直不明白」,又有甚麼實質上的壞處?
更重要一點是,不要低估男人的智慧,
佢與家人相處的日子比你長,佢真係豬到咩都唔知,咩都唔明?
可能佢心底比誰都清楚,只是不想面對。
做妻子的,何必硬要撕破丈夫的傷口,叫他淌血呢。
(就算真係嫁給了一頭髮豬,都讓他繼續做一頭快樂的豬吧!)

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有時候佢地唔係唔明。係唔想接受。 +

原帖由 MYSONPY 於 14-01-26 發表
X 2 ,咁好似間接承認自己阿媽唔錫自己,可能佢都好hurt

首頁

尾頁

跳至