自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:前一兩年有左+BB+同月發覺自己有遣傳病,最

原帖由 kitwong 於 14-01-26 發表
前一兩年有左 BB 同月發覺自己有遣傳病,最後驗到 BB 都有,忍痛做左人工流產,本來諗住唔再生,因我個病每 ...
祝你和BB平安,BB健康

大宅

回覆:亞媽,我係生仔唔係生愛滋

我剛有左,我媽知我老公去驗隱性地中海貧血,佢第1句話“如果你老公有就唔好要,唔好學人一句唔捨得”,我即刻好心痛佢唔理我感受咁講。但之後做左人呀媽完全地明白佢意思,只係表達有問題。你話媽媽係要面既人,咁更加唔會講“呀女,如果咁咁咁,你既人生會好難行”etc....可能表達得差,但心裡唔想你第日難接受同難行。我仔第1次入院只識訓又要插手插鼻又話腎大左要驗野,嗰種擔心難受從未試過,如果一個媽媽唔錫唔緊張自己仔女,大可好多籍口唔照顧,甚至走左去,做人父母可能要放棄好多自己既時間而去照顧仔女,佢照顧你地咁多年應該都係心痛你地。所以試下體諒下媽媽。希望你順順利利!

侯爵府

引用:楼主恕我直言,你説你自己也有這個病,咁将

原帖由 964000 於 14-01-26 發表
楼主恕我直言,你説你自己也有這個病,咁将來如何照顧BB?
為咗自己想有小朋友,明知自己有病,無力照顧都生,唉...

LIME_BABY  好自私,明知自己有病,仲要無人知幾時會病發加有機會遺傳都仲再搏。  發表於 14-1-27 03:24

男爵府

引用:Quote:原帖由+ladykacha+於+14-01-26+發表

上次我完全喊到收唔到聲,我有同老公講唔想落想生,但同老公傾完最後都係忍痛做左人流

今次驗 ...
祝希望成真

水晶宮

kitwong 發表於 14-1-26 16:15
上次我完全喊到收唔到聲,我有同老公講唔想落想生,但同老公傾完最後都係忍痛做左人流

今次驗 ...
對於一個獨生子來説,要照顧一個長期患病的母親,壓力會好大。如果係少年期(即係十多年後)你已發病,仔/女讀書都受映响。
生唔生,係你個人決定,大家都應尊重,而且都米已成炊,但為左仔/女好,在你仍然有能力工作時,多作儲備較好。

大宅

希望樓主,bb都健康,唔好病發!

複式洋房

回覆:kitwong 的帖子

take care

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

very sorry to hear this.... hope your bb is ok

男爵府

我以為只係怕bb有事.原來係樓主本身都有事.咁如果仲一定要生既.我自己就覺得好自私了.樓主有冇諗過第時既仔女同老公點面對

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

祝你大小平安!唔好嬲,安心養胎

複式洋房

希望小學冇事!

男爵府

你媽咪真係,面子大過親情

翡翠宮

減齡達人勳章

咁幾時可以照bb有冇事呀?

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Take care

天生女人購物狂

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家放心,以家我身體還未出現問題,只是上次驗基因知道我有呢個病,我仲有一個囝囝,今年已十一歲,我有問過遣傳科同腦科醫生如我生 BB 會唔會對我病有影響,我大約幾多年後會行唔到,醫生亦話有人遲有人早,佢見過有病人到六十幾歲都未需要坐輪倚,我相信我可以照顧小朋友,我亦同老公傾過,老公話就算第日我早左病發真係活動能力出問題,可以請工人幫手照顧我

愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:咁幾時可以照bb有冇事呀?

原帖由 florapang0426 於 14-01-26 發表
咁幾時可以照bb有冇事呀?
以家要等十六週抽胎水驗,希望今次一切順利啦!

愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:前一兩年有左+BB+同月發覺自己有遣傳病,最

前一兩年有左 BB 同月發覺自己有遣傳病,最後驗到 BB 都有,忍痛做左人工流產,本來諗住唔再生,因我個病每 ...
伯有擔心你同個b啫,如果bb健康的話,我諗佢會同你一樣咁開心㗎,唔好嬲伯有啦。

寶石宮

加油!祝平常!!

寶石宮

引用:Quote:原帖由+florapang0426+於+14-01-26+

以家要等十六週抽胎水驗,希望今次一切順利啦!
一定會平安順利㗎

首頁

尾頁

跳至