論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐的合約是我本人簽的,我女下年會去英國讀書(我們在當地有親人),打算讓姐姐跟個女一齊去英國3-6個月陪下個女等她習慣一下,然後姐姐就返來香港繼續留在我家工作。

唔知有無媽媽知道我應該幫她申請咩野簽證?

謝謝。

水晶宮

回覆:工人姐姐去英國簽證問題

好奇問下:
1)令千金多大?在英國讀書期間,令千金會住親戚家,有親戚照顧起居飲食?
2)你会不会擔心工人在英國走佬?

在香港買的家傭保險是不包在境外工作的,你需要考慮保險的問題

男爵府

回覆 birdbird 的帖子

多謝你的回應,有關你的問題(1)和(2),但我並不想在此回應,我是有需要方安排。不喜請勿插。

有關保險問題我會因應安排而處理,謝謝關心。

我只是想請有經驗的媽媽可以分享一下。萬分感激。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

應該要申請工作簽證, 因為你姐姐去英國係工作. 最好去入境處問下, 不過一般都唔俾. 除非你係香港炒佢, 叫你英國親友請佢, 幫佢申請工作簽證, 才算合法.

去到等於做黑工, 你自己諗.

男爵府

回覆 wmkcnw 的帖子

唔會係黑工,因為我個邊已有幫工。只不過係請姐姐過去陪下個女同她習慣一下生活。我完全唔使她做野的,只係陪食陪訓。

水晶宮

引用:回覆+wmkcnw+的帖子唔會係黑工,因為我個邊

原帖由 tweetybird 於 14-01-27 發表
回覆 wmkcnw 的帖子

唔會係黑工,因為我個邊已有幫工。只不過係請姐姐過去陪下個女同她習慣一下生活。我完 ...
幫你囡囡攪英國升學的consultant 可能有經驗,可試下問

首頁

尾頁

跳至