論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我工人係慳呢? 定係貪呢?

話說我工人來了個多月了, 自動波做家務, 開始上軋道了, 人都好似冇乜點, 比$佢去買野回來都有單有據, 冇打過父頭.
但係呢, 我之前執我囡的衣服, 分左好多唔岩著的出來想捐去回收箱, 佢就問我要捐去邊, 我照直同佢講, 佢就問我可唔可以自己選一些比佢姨甥女, 我話得, 我唔知佢有姨甥女, 只知佢自己有三個仔. 佢選左成晚, 第日同我講佢想要晒全部. 我反正都係捐, 就話ok. 佢仲話以後我囡有乜衣服唔岩都比佢唔好拿去捐喎...
我又執左幾個我唔要的手袋出來, 佢又問我係咪捐. 我話我唔要了, 佢初時睇下睇下, 話想要幾個大個既. 但之後又全部立晒.
再之後佢話佢auntie(同在港工作)話問有冇囡囡鞋仔, 佢話唔知呀, 不過見我囡囡有好多, 都是大一點才可以穿的. 我唔出聲, 冇話係同唔係.
今日佢同我清理鞋柜, 突然問我點解我自己d鞋好似少左咁多, 我話我陀住b對腳大左, 買左新鞋所以丟左幾對唔岩著的鞋, 咁佢立刻話你丟左啦, 留返比佢嘛, 我話我隻腳同你隻腳一睇就知唔同size啦, 佢話佢可以拿去給她auntie喎...
我既感覺好似係有個人成日候住我地d野咁....
I support autism acceptance!

珍珠宮

Re: 我工人係慳呢? 定係貪呢?

Jolly,
有可能工人

大宅

我覺得係貪,當佢習慣咗你成日有嘢唔要會俾佢,咁佢會成日候住你d嘢,咁樣好似冇咩安全感喎。

攞去捐都係幫人,都好呀。

子爵府

我都冇諗過佢會拿去賣添... :-| 係喎....如果佢拿去賣, 我情願唔比佢啦... :-|
等我下次執野去捐時要趁佢放假先得...
係啦, 真係冇乜安全感, 好似有多對眼係度monitor住我d野, 睇住我用到係咪就來丟, 感覺好怪... :evil:

男爵府

Agreed Agreed!! and if I got bad memory.. maybe one day she will just take clothes from my closet and claims that I gave it to her tim ar!! no way no way

[quote]
Froggy_joe 寫道:
Jolly,
有可能工人

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我知工人係會拎d野去賣. 但佢地又真係幾窮, 所以我有時都會比佢, 條件係

1. 我唔要呢件野再出現係我間屋度.我掉左都係因為間屋無地方,如果佢仲將d野keep 返係屋度, 我掉黎做咩?
2. 佢唔可以主動問我d野會唔會咪掉,總之你係垃圾桶見倒就可以問我比唔比你keep

別墅

Jolly:

講慳佢會:買野之前格價、買一斤西洋菜會摘起老梗煲湯,嫩葉用黎炒!出入記得熄燈……有時過火,塊布用到梅左都話仲用得!

貪:mud都想要!
最怕佢有屋企人同我 d仔女差唔多大,今日就話用舊左俾佢。他朝佢見獵心起,攪到新衫新鞋無端端唔見左就只好埋怨當日自己懶好人! :-(

伯爵府

我都有類似遭遇,印印見我pack好一袋冬天褸,問我會點處理,我話拎去捐,佢第2日就陰聲細氣咁問我可唔可以俾佢拎番agent度送俾d新港同鄉,我知佢真係做開義工,個人又唔係貪心果種。但我真不想俾她,但當時我又陀住bb,而工人開到口,所以我講明只此一次。

之後我dump親d乜,都會o係工人rest day至dump,或平日番工逐d逐d dump。工人都知我暗示唔like俾2手野佢。

捐都係做善事,但引起不必要的貪念就大件事!

複式洋房

i had the experience feeling odd that my maid wearing my husband's old t-shirt and pants.

perhaps, i am too sensitive, but i really feel uncomfortable. :cry:

大宅

我個個都係咁,不過佢要左又無用過,就咁擺係房..
咁我周不時都會掉野,佢都係咁問我,之後有次我話:我掉乜你都要,你間房有無咁大呀??
之後佢就無再話要囉..
不過自己買左好多我未見過佢用既野,走時3大箱
(我都拎唔郁佢D野=.=")

大宅

醒目開學勳章

以前我個印印都係咁.我有次重笑笑口同佢講,如果我成屋野唔要,佢係咪全屋搬走?佢答我係.咁我再笑笑口問佢,我老公唔要,係咪佢都打算要.佢好認真咁諗左好耐.然後話唔要.但之後我發覺佢有意冇意引誘我老公lor.最後唔使講結局啦!

大宅

我都唔鍾意俾唔要既野工人。見到工人著住我d衫﹐怪怪咁。兼且費事第日佢變本加厲偷我d野又話係我俾佢。

子爵府

畀面勳章

我工人 ...... 佢問我可唔可以將 d 舊報紙, 膠樽 & 鋁罐拎去賣, 我係唔係錯呢?

大宅

BenBBall 寫道:
我工人 ...... 佢問我可唔可以將 d 舊報紙, 膠樽 & 鋁罐拎去賣, 我係唔係錯呢?

呢個擺明似貪啵,同阿婆爭生意∼∼
不過可能佢屋企窮,想搵多個錢..
呢D野你諗你喇..
係屋企方面諗,佢都要儲埋先可以一次過賣架嘛,咁會唔會阻左屋企既地方呢??

我媽咩都一定要掉,唔比回收(即係賣都唔得)..

子爵府

咁樣都幾過份喎... 佢會唔會覺得你屋企個d都唔夠, 候住垃圾房入面個d分類回收箱想打佢地主意架.....
我都覺得呢個真係貪囉...
Maltesers 寫道:
[quote]BenBBall 寫道:

呢D野你諗你喇..
係屋企方面諗,佢都要儲埋先可以一次過賣架嘛,咁會唔會阻左屋企既地方呢??

我媽咩都一定要掉,唔比回收(即係賣都唔得)..[/quote]

子爵府

多謝各位意見. 始終我真係第一次請工人, 同個外人住, 好多野我真係out of my expectation. 都唔知點反應好...
不過我諗比我睇到佢著住我地d衫/用我d手袋周圍去我個心都唔會好舒服, 下次都係趁佢off day先搞呢d野先得...

別墅

我有的衫褲唔岩都會俾工人,她好識貨,我的衫大都是有牌子.我媽買過條大陸出的牛仔褲,她試都唔試就寄返鄉下.因為她要穿Levi's.所以我叫我媽唔使再買野俾她.
我女唔岩的衫褲都會俾一些她的外甥女,但唔是全部,有的我會俾同事的女或親戚的女.
我都發覺俾得多她會有要求,專挑的好的,名牌先要,其他的就寄返鄉下.
我聽我朋友講她的工人專登燙爛她的衫少少,然後她唔要就可以俾工人.
總之就適可宜止. :lol:
:wave: :pint:

大宅

Jolly 寫道:
咁樣都幾過份喎... 佢會唔會覺得你屋企個d都唔夠, 候住垃圾房入面個d分類回收箱想打佢地主意架.....
我都覺得呢個真係貪囉...

咁唔得啵,自己個D起碼都要做自己既野...
人地個D,都唔知包過d咩黎..
係咁既話我會鬧死佢..

子爵府

畀面勳章

Jolly 寫道:
我都覺得呢個真係貪囉... [quote]
Maltesers 寫道:
[quote]BenBBall 寫道:

呢D野你諗你喇..

我媽咩都一定要掉,唔比回收(即係賣都唔得)..[/quote][/quote]
咁又冇咁得人驚, 我只係俾舊報紙同我放落去佢個袋嘅先可以賣, 況且, 我耐唔耐會 check 吓個袋嘅, 佢試過一次 sunday 賣, 但時間唔夾, therefore next sunday 冇拎, 但佢夠膽死問我 working hour 拎去得唔得, 我當然拒絕佢啦. 其實, 佢都幾慘, 因我唔使佢買餸, 落街買嘢要 1/2-hr 內返, 屋企又冇 'mud' 嘢做, 又冇得打吓虎頭, 咪俾 d fantasy 佢調劑吓囉,個人冇咁易 ?-(

水晶宮

我比我工人拎d舊報紙去賣,有時仲係工作時間添(費時阻地方,當佢去左丟垃圾囉),因為以前,我都唔會特別處理,都係就咁丟去垃圾房,依家佢拎去賣,起碼環保d.
我有舊衫舊鞋舊手袋,或其他雜物唔要,我都比佢,佢鍾意賣又好,寄番鄉下又好.自己著又好,我都無所謂,捐去所謂非牟利機構,咪又係拎去賣,而且,仲係賣去菲律賓添(我公司就係呢類非牟利機構,正正亦有回收舊衣物服務,同埋賣去菲律賓!)
當係每月bonus囉,佢開心時我又無損失.大家好之麻.
我覺得佢地想要呢d仲好新淨既野,都唔算話貪心.
如果我公司有只係用左一兩年既notebook, printer, scanner, digital camera, TV, LCD Mon等待唔要,,仲完全可以用得,我都會問下老板可唔可以要左佢啦!
佢地國家貧窮,在佢地眼中,可能覺得我地好浪費,事實上,d衫未爛就已經丟棄,都有d浪費既,可以循環再用,都幾好吖.

首頁

尾頁

跳至