嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

最近同小朋友睇醫生見有,有無人打過?

子爵府

引用:最近同小朋友睇醫生見有,有無人打過?+

原帖由 yuensiu 於 14-01-27 發表
ACMY 我仔打咗1 針,未夠期打第二針

yuensiu  1針先啱  發表於 14-1-28 08:13
yuensiu  我見單張寫1歲以上打1歲only  發表於 14-1-28 07:46

大宅

回覆:有無人打過最新既腦膜炎雙球菌針?

我女已打一針,第二針未夠期打,但唔係gsk藥廠

yuensiu  我見單張寫夠1歲打1針only  發表於 14-1-28 07:46

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:可唔可以詳細講下係咩嚟?

原帖由 Halcyon0212 於 14-01-28 發表
可唔可以詳細講下係咩嚟?
腦膜炎雙球菌感染是由腦膜炎雙球菌所引起的疾病。早期病徵並不明顯,當細菌入侵血液(腦膜炎雙球菌血症)或包圍腦部及脊髓的內膜(流行性腦膜炎)時,可引致嚴重病症,甚致死亡。腦膜炎雙球菌感染並不普遍,因此並沒有加入兒童疫苗計劃內。惟中國各地時有爆發,所以建議如果家中幼童或同住親友需要經常往返內地,可以考慮接種此疫苗以作保護

珍珠宮

引用:可唔可以詳細講下係咩嚟?

原帖由 Halcyon0212 於 14-01-28 發表
可唔可以詳細講下係咩嚟?
腦膜炎雙球菌感染是由腦膜炎雙球菌所引起的疾病。早期病徵並不明顯,當細菌入侵血液(腦膜炎雙球菌血症)或包圍腦部及脊髓的內膜(流行性腦膜炎)時,可引致嚴重病症,甚致死亡。腦膜炎雙球菌感染並不普遍,因此並沒有加入兒童疫苗計劃內。惟中國各地時有爆發,所以建議如果家中幼童或同住親友需要經常往返內地,可以考慮接種此疫苗以作保護

子爵府

引用:Quote:原帖由+yuensiu+於+14-01-27+發表最

原帖由 dogbb2004 於 14-01-27 發表
ACMY 我仔打咗1 針,未夠期打第二針
有 2 間藥廠,我仔係兒科專科打果隻,打2 針

子爵府

引用:最近同小朋友睇醫生見有,有無人打過?+

原帖由 yuensiu 於 14-01-27 發表
我仔打呢隻

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+yuensiu+於+14-01-27+發表最

原帖由 dogbb2004 於 14-01-28 發表
我仔打呢隻
唔知有乜分別呢?我都諗緊打唔打,不過我2個小朋友病緊,等好返先再睇下。

子爵府

引用:Quote:原帖由+dogbb2004+於+14-01-28+發表

原帖由 yuensiu 於 14-01-28 發表
唔知有乜分別呢?我都諗緊打唔打,不過我2個小朋友病緊,等好返先再睇下。

...
最如問返小朋友睇開個醫生

大宅

原帖由 dogbb2004 於 14-01-28 發表
我仔打呢隻
我都係打哩隻

複式洋房

回覆:yuensiu 的帖子

好像kinetics两种都有得打

子爵府

我都想打一針個隻

大宅

香港10年中只有14宗案例,發病率是每年十萬人0.00-0.21,如家長想了解更多可以到以下網頁:
http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/2086.html

大宅

姑娘話有2隻,gsk好新,FDA未批準,我打左sanofi

男爵府

我仔係不幸之中的不幸, 7MTHS 時係中左腦膜炎雙球菌, 現已康復.

大宅

引用:我仔係不幸之中的不幸,+7MTHS+時係中左腦膜

原帖由 kaman710 於 14-04-16 發表
我仔係不幸之中的不幸, 7MTHS 時係中左腦膜炎雙球菌, 現已康復.
康復了就太好了,我朋友既女,BB時因為陰道炎而導致腦膜炎,宜家雖然好番,但就比同齡既小朋友慢,例如說話同行路.

男爵府

fhchanalex 發表於 14-4-16 16:23
康復了就太好了,我朋友既女,BB時因為陰道炎而導致腦膜炎,宜家雖然好番,但就比同齡既小朋友慢,例如說話 ...

我囝囝係由尿道感染大腸桿菌, 再變到腦膜炎雙球菌。好彩真係發現得早, 一有事就入左醫院, 所以即時得到治療!慶幸冇愛到任何影響!

大宅

引用:Quote:fhchanalex+發表於+14-4-16+16:23+康

原帖由 kaman710 於 14-04-16 發表
我囝囝係由尿道感染大腸桿菌, 再變到腦膜炎雙球菌。好彩真係發現得早, 一有事就入左醫院, 所以即時得到治 ...
我朋友既女,兩個月時無那那低燒,38點幾,已即時入院,但打了一星期抗生素,雖然好番出院,但可能細菌已影響到腦部,所以宜家歲半先識行,但講野真係慢過其他小朋友.

大宅

昨日新聞,今年第二宗,91歲婆婆. 我問私家醫生,話看地區性,澳洲出世的BB個個都打

首頁

尾頁

跳至