婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老爺幾兄弟姊妹,奶奶又幾兄弟姊妹!去完老爺奶奶屋企,又要再去同老爺奶奶各自嘅兄弟姊妹屋企拜年,搞到我依家已經有新年恐懼症,好憎過年。。。仲要湊住兩個女,一個兩歲一個八個月,新年又難截的士,我寧願留喺屋企好過!

公爵府

分幾廿次係有得分咩?
老爺兄弟姊妹約埋一次過,奶奶兄弟姊妹又一次過,攪掂!

伯爵府

回覆 littledot 的帖子

我62 d親戚係咁, 要去完老公姑媽到再去伯父到....
明明兄弟姊妹都要分開見
湊住個女五個幾月大, 已同老公講唔會續個續個去, 最多邊一日飲茶一次過
亞女午睡時唔俾人抱住, 要拜年無得訓我驚佢發癲

禁止訪問

大宅

我而家陀住bb 34 weeks都已經覺得好辛苦, 今年連續3日都有節目

年30晚: 同6299, 佢地o個邊親戚團年
初一: 朝早同6299, 佢地o個邊親戚拜年
夜晚同我屋企人團拜
初二: 要去6299度開年

同老公一早講明初3初4唔會再應酬佢屋企人, 要留番黎自己休息下, 初二都唔好旨意我會逗留得耐, 我都係現一現身食完飯即走

複式洋房

引用:分幾廿次係有得分咩?老爺兄弟姊妹約埋一次

原帖由 littledot 於 14-01-27 發表
分幾廿次係有得分咩?
老爺兄弟姊妹約埋一次過,奶奶兄弟姊妹又一次過,攪掂! ...
有得約埋一次過就好。。。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

回覆:唔想去男家拜年揮手區

我老公自己話初四or初九先返62,99度。

侯爵府

我未婚,年尾其中一日要陪c6去佢公司團年。

初三要陪佢見佢朋友,要陪佢去佢老闆拜年。

初四佢去我度同我媽拜年。

我想初一留在家,初二去佢度拜年,佢話唔得,要初一。但初一佢好多親戚去佢屋企,有兩個女親戚好煩,又會係咁問結婚。

我話我未結婚,初一想留在家,結左婚我都係我媽個女。我初一都要返屋企,最多第時如果結婚後我死左,唔洗寫我係乜門乜氏,淨係乜氏囉。

佢吹我唔脹

8-)

大宅

畀面勳章

引用:老爺幾兄弟姊妹,奶奶又幾兄弟姊妹!去完老

原帖由 luckyC9 於 14-01-27 發表
老爺幾兄弟姊妹,奶奶又幾兄弟姊妹!去完老爺奶奶屋企,又要再去同老爺奶奶各自嘅兄弟姊妹屋企拜年,搞到我 ...
我而家都係最憎過年!

洋房

唔知點解, 男家真係特別麻煩0家!
分幾廿轉拜~但次次都係同一班人, 只係去唔同人0既屋企, 見完又見, 食完又食!痴線0家!
唔好講想唔想見到佢0地, 呢個行為簡直係浪費大家時間!
平時又唔見會約出0黎, 硬係要等到新年先懶係溫情洋溢咁!煩爆!

水晶宮

我唔怕見男家親戚,只係唔想見6299,男家親戚個個對我都冇嘜野,係6299最煩

大宅

BK Milk勳章

回覆:貧窮媽媽 的帖子

認同!親戚基本上見到面say hi就冇咩傾偈!6299就當我工人甘洗。。。好煩。。。年年老爺都會整蘿蔔糕,之後又會係甘問好吾好食。。。樣樣野都好鐘意認叻!我最怕俾人煩……偏偏6299把口吾識收。。。

一家4口~

侯爵府

引用:認同!親戚基本上見到面say+hi就冇咩傾偈!

原帖由 tingloveyin 於 14-01-28 發表
認同!親戚基本上見到面say hi就冇咩傾偈!6299就當我工人甘洗。。。好煩。。。年年老爺都會整蘿 ...
我男友個女親戚當我工人咁洗先慶,我未來99都未洗我。

8-)

大宅

BK Milk勳章

回覆:二小姐 的帖子

我前年未嫁時,99個低能細妹(c6個阿姨)仲搞笑,我同c6入到屋,都未坐底、阿姨指住我:阿邊個邊個,你黎得啱啦!你過黎整呀!(佢幫99串緊d打邊勞食既蝦)c6即時出聲!我地椅都未坐,啱啱黎咋!
如果c6吾開口我都要照做!!
阿姨佢幸福到爆,未出黎做過野,讀完書就嫁左俾做消防員既姨丈!
同c6拍左4年拖、冇同阿姨講過野,到上年年尾結婚、佢居然主動同我講野。。。我覺得好假lo……不過d親戚我都吾上心!反正一年先見幾次!

一家4口~

大宅

我99仲搞笑,佢根本就想我地只陪佢過年!上一年我同c6翻咗我度,係年初二翻⋯佢竟然係度唔開心 仲eeoo細細聲講說話俾我c6聽,c6覺得佢好無道理就專等大大聲係我同c6婆婆面前話:媽咪話我地唔應該翻去喔,我知c6咁做就係想佢收聲⋯效果的確顯著!跟住婆婆問點解唔可以,我就無奈地說:唔知喔!今年,叔仔女友問99:阿嫂(我)係咪要翻去(因為我媽有客氣問過99過年翻鄉下,要唔要黎我鄉下度食野味,當時99拒絕),99話唔翻啦湊住bb,但我仔都歲半有多,路程又唔遠,雖說鄉下但又唔係窮鄉僻壤⋯我唔明為咩佢要幫我決定喔,根本我同c6已經諗住翻去呼吸新鮮空氣!你年年都唔想我翻娘家都唔知咩道理,講出去都俾人笑佢!如果佢有女,個女只係男家過年,食餐飯都唔翻黎,係咪覺得正常呢?!真係好自私!

大宅

我地興團拜⋯但真心團拜都唔想!好煩!最好以後唔洗見!

大宅

畀面勳章

我都係有左 32 周,年三十,初一,初二返男家不突止,初三,初四又話出去飲茶拜年,初五就返工啦!

真係人都癲! 佢地冇人會顧下你感受同身體狀況!

伯爵府

Littllittlepigb 發表於 14-1-28 17:02
唔知點解, 男家真係特別麻煩0家!
分幾廿轉拜~但次次都係同一班人, 只係去唔同人0既屋企, 見完又見, 食完又 ...
我男家又係咁虛偽, 我99 最鍾意響人地面前表現到我地一家幾咁溫馨
62 d兄弟姊妹好似唔可以一齊見面咁架, 總之我地要去a親戚到, 再去b 親戚, 我地走左之後 a 又會去 b 親戚到, 都唔明點解唔可以團拜搞掂, 又係0徙哂d 時間.

大宅

小丸123 發表於 14-1-27 23:50
我而家都係最憎過年!

SAME HERE!!!

首頁

尾頁

跳至