跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 可否分享新一代英文幼稚園????

kacary,
其實半日嘅local班啲英文都OK(深)嫁~~

大宅

Re: 可否分享新一代英文幼稚園????

我都三年全職媽媽啦~懷孕五六個月到就辭咗工~~
Good idea
得閒約出嚟飲飲茶~~

複式洋房

My girls will study this year Nov in IN1 also. Don't no it will or not change to non-private school, so that I can use 學卷.

洋房

剛致電新一代問清楚學卷問題 :
1. 他們是私立 , 暫決定不轉非牟利 .
2. 若在今個學年 ( 07年-08年 ) 入讀 N1 ( 2歲班 ) 的都不能用學卷 !
3. 但因政府推行時有3年過渡期 , 如在今個學年 ( 07-08 ) 入讀 K1 ( 3歲班 ) 的就可以用學卷 !

我囝囝在 08-09年讀才 K1 , 所以不能用學卷 !

學費方面 , 只知去年全日 IN1是 $4,000 / mth , 今年會調整 , 暫未收到通知實際 $$ , 只話都係 around $4000 !

子爵府

原文章由 ELDA 於 07-7-3 15:57 發表
剛致電新一代問清楚學卷問題 :
1. 他們是私立 , 暫決定不轉非牟利 .
2. 若在今個學年 ( 07年-08年 ) 入讀 N1 ( 2歲班 ) 的都不能用學卷 !
3. 但因政府推行時有3年過渡期 , 如在今個學年 ( 07-08 ) 入讀 K ...

即是話我無la , 我ar 仔2008讀k1?-( ?-(, ah..... 唔讀lu 要件\

$$$$$$$$$$$$$$$$$

[ 本文章最後由 kacary 於 07-7-3 21:59 編輯 ]

子爵府

原文章由 Celeste_tsangcl 於 07-7-1 23:11 發表
kacary,
其實半日嘅local班啲英文都OK(深)嫁~~

我知, 我fd (bk d 媽咪)既女讀過, 幾好ka, 入到kln d 勁學校

大宅

Elda,因學校話明今年會加學費,所以我想佢都唔敢肯定個價俾你知~~
Kacary,我聽到你咁講,我個心都定啲,因今年好似真係好少人讀新一代,我之前在BK開了好多次topic都搵唔到將會讀K1的小朋友?-( ?-(

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hihi~~
各位媽咪...其實你地唔洗咁擔心....我仔仔n1既時候係讀奧斯卡...之後就跟學校一齊搬去新一代,而家讀緊k1...就快升k2啦....我最初都好似你地咁...擔心會唔會選擇錯左...呢間學校會唔會唔好呢...但我到而家知道自己冇選擇錯...因為我見仔仔讀得真係好開心...好鐘意返學....d老師校長同嬸嬸都好好....雖然學費係貴左d....但我覺得最緊要d小朋友讀得開心~~

大宅

maggie,
謝謝你的意見喔~~

洋房

Celeste_tsangcl,
我都知會加學費 , 之前都有想過報第二間 , 因新一代又無學卷... 又要加學費 , 但爸爸又唔想因為學卷問題而轉校 , 因此校既英文程度係比較高 , 如因學卷轉去第二間 , 之後又要去搵 d 額外既英文班上 , 條數可能差不多 , 所以決定讀新一代 ! 而且讀緊既人都話好 ... li 樣係最重要既 !!

maggie0043,
真係好 la , 你個囝囝讀緊 , 希望你可以多 d上黎 , 等我地 li d 師弟師妹有問題可向你請教麻 !! 你囝囝係全日 / 半日 , local / int'l 班 ?

大宅

elda,
完全同意呀~~因之前未知有無學券時,爸爸都唔想轉第二間,因佢想囡囡返學近啲,加上朋友話新一代啲英文程度女好好~~

我哋八月就做校友啦:loveliness: :loveliness: :loveliness:

子爵府

原文章由 Celeste_tsangcl 於 07-7-4 00:22 發表
Elda,因學校話明今年會加學費,所以我想佢都唔敢肯定個價俾你知~~
Kacary,我聽到你咁講,我個心都定啲,因今年好似真係好少人讀新一代,我之前在BK開了好多次topic都搵唔到將會讀K1的小朋友?-( ?-(

我打左去問,佢地話學卷,唔sure, 要等批,因佢地重視eng,而教處就重中文,佢地話好歡迎visia, 好nice:D ,我打過去其它school, d
miss 好cool ,如visia 理想我都曾報,因day day 都有eng net teacher 教 around 1hr $$$$$唯有節省d law:(

子爵府

原文章由 maggie0043 於 07-7-4 08:02 發表
hihi~~
各位媽咪...其實你地唔洗咁擔心....我仔仔n1既時候係讀奧斯卡...之後就跟學校一齊搬去新一代,而家讀緊k1...就快升k2啦....我最初都好似你地咁...擔心會唔會選擇錯左...呢間學校會唔會唔好呢...但我到而 ...

thksssssssssssssss

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kacary,Celeste_tsangcl,elda:
唔洗客氣~~只係因為我都經歷過呢個階段..so好明白你地既煩惱...... 我仔仔讀全日既主流班...其實我都有諗過俾佢讀國際班...因為都只係差幾佰蚊....但我又怕仔仔會好辛苦...加上而家個班主任係佢n1果時跟開既....我同仔仔都好鐘意呢2個班主任....so都冇轉國際班~~:mrgreen:

大宅

新一代已確實有參與學卷制,通告好早之前已派給現有家長,上月還叫我們交回學卷certificate給學校處理. 希望學校唔好加太勁學費,讓我們享受到減免優惠啦.

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

洋房

唔係啞 , 學卷只係比 07-08 讀 K1 or 現在讀緊 K1-K3 的學生 , 如果好似我囝囝07-08讀 N1, 08-09 才讀 K1 ... 就唔會有學卷 !

子爵府

原文章由 maggie0043 於 07-7-4 21:41 發表
唔洗客氣~~只係因為我都經歷過呢個階段..so好明白你地既煩惱...... 我仔仔讀全日既主流班...其實我都有諗過俾佢讀國際班...因為都只係差幾佰蚊....但我又怕仔仔會好辛苦 ...

咁又係,最緊要miss 好, d 小朋友鍾意佢.int 班係未雙班主任,中文/英文人 我都係曾選主流班.

子爵府

原文章由 ELDA 於 07-7-5 12:50 發表
唔係啞 , 學卷只係比 07-08 讀 K1 or 現在讀緊 K1-K3 的學生 , 如果好似我囝囝07-08讀 N1, 08-09 才讀 K1 ... 就唔會有學卷 !

好似係bor

大宅

原文章由 maggie0043 於 07-7-4 21:41 發表
唔洗客氣~~只係因為我都經歷過呢個階段..so好明白你地既煩惱...... 我仔仔讀全日既主流班...其實我都有諗過俾佢讀國際班...因為都只係差幾佰蚊....但我又怕仔仔會好辛苦 ...

maggie

你囡囡都係讀新一代嗎???

大宅

原文章由 janetc 於 07-7-5 00:12 發表
新一代已確實有參與學卷制,通告好早之前已派給現有家長,上月還叫我們交回學卷certificate給學校處理. 希望學校唔好加太勁學費,讓我們享受到減免優惠啦.

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

janetc,

你小朋友都你讀新一代嗎???

首頁

尾頁

跳至