在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔近來情緒好反復。有時自己玩我就可以有時間做家務。但近排唔知做乜鬼。我一行開就喊。唔係佢視線範圍內佢就一定喊。放低佢自己係地下或者床就喊。死都要我抱。我抱住就好乖唔扭計。之前唔係咁扭抱架。點解無啦啦會變成咁。唉。我真係覺得好辛苦。日日都想喊

大宅

回覆:nataliecc 的帖子

我個女早排都無啦啦咁,總之我要喺佢視線範圍內,我一去廁所沖涼佢就勁喊,沖幾耐喊幾耐,喊到我心都煩埋,之後我每晚沖涼前同佢講定:媽咪宜家去沖涼,好快出黎。講左一個禮拜之後,就冇再喊。

你試下喺廚房一路做野一路同佢講下野,俾佢望住你,每次隔耐D先出去同佢玩下,慢慢拖長“分離”嘅時間,佢就會習慣

大宅

回覆:一行開就喊。點算

幾大呀?我仔細個都係咁,唔記得幾多個月,我一行開就喊到死老母咁,過咗個階段就冇野架啦。

別墅

我個女都係甘,一離開視線範圍或行遠少少(但係見到我的),即喊。。冇計,我由得佢喊一陣,唔係我做唔到家務,煮飯。
我個女依家8個幾月大……

男爵府

回覆:joycheung801 的帖子

十四個月啦。我個仔好長氣。喊到聲沙要人抱為止

男爵府

回覆:Lingyee08 的帖子

我試下啦。唉。再係咁喊我真係乜都唔洗做

別墅

回覆:nataliecc 的帖子

正常嘅發展過程黎架,唔使擔心,好快會過。我對仔女都試過,都係歲幾咁上下,同你講一樣,要寸步不離,一行開就喊,我去親廁所就大鑊。我會照日常作息,但行開之前一定一定要話佢知:“我而家要去廚房/廁所/洗碗等等,好快返黎”佢喊都照行開,但要盡快返黎,話佢知:“媽媽返黎啦!”攬返佢。我印象中都係一至兩個月左右,佢地就好多,過度期唯有將D家務斬件,做10分鐘又陪佢半個鐘咁啦!加油!

男爵府

畀面勳章

引用:十四個月啦。我個仔好長氣。喊到聲沙要人抱

原帖由 nataliecc 於 14-01-29 發表
十四個月啦。我個仔好長氣。喊到聲沙要人抱為止
可能wonder weeks,過左就無事。我女前排都好痴,幾星期後回復正常。

男爵府

之前放網床我個女都ok, 呢排又係唔制, 要抱!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個女半歲大, 而家痴我多d, 一唔見我就爆喊. 有時佢爆喊時, 我唔會理佢, 照做番自己既事, 咁佢要知道媽媽冇可能成日抱住佢.

有時係煩d, 不過我好enjoy 佢仲需要我既日子, 我生埋呢個bb 就收爐, 第日佢獨立左就冇人會理我了.

大宅

我女依家14個月,就係同一樣頭都暈

大宅

原來咁多媽咪一樣苦況

複式洋房

點解我個仔未滿月27日大已經係咁

子爵府

畀面勳章

我仔仔12個月,痴身痴到癲,我入廚房洗碗可以喊到拆天

大宅

我仔仔都有呢個情況, E+試緊每次都會同佢講我去邊(例如去整野食), 佢好似明左咁, 試幾次就好D

大宅

我個仔1歲,都是我行開就哭,見不到就好地地。走開前已經同他講媽媽去邊/造甚麼,但都一樣,只有我、c6、賓姐抱得,其餘人等一抱即哭。

大宅

我都好驚佢地遲d都係咁,佢地總要係twins

大宅

我個一歲仔都係咁,喊到死去活來

別墅

回覆:MMbabyrainbow 的帖子

小朋友間中都會咁,我細女而家兩歲幾都係咁,一定要陪住佢,我都無晒辦法,煮飯時為有叫佢搬張櫈坐係度望住,連去廁所都……

首頁

尾頁

跳至