論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

事情係甘:
1.今日上午10點,收到一個唔識既電話號碼
2. 原來7歲既大仔喊晒打黎話姐姐打佢
3. 我即係開個CCTV睇,得番5歲細仔係屋企,話姐姐同哥哥走左
4. 打姐姐手提無人聽,打岩岩個手提無人聽
5. 睇住個CCTV, 連細仔都自己走埋出街

於事我報警,叫警察上去。
最後,個故事係:
1. 姐姐打大仔,打同扯頭髮
2. 姐姐收起電話唔比兩個仔打比我
3. 大仔好驚佢,於事走左落街
4. D保安見到大仔一個小朋友自己行黎行去,於是問佢洗唔洗打比媽媽
5. 姐姐見甘耐無人番唔對路,落去搵人, 但留底細仔係屋企
6. 細仔見甘耐無人,於事衝落街

你話係咪好無聊!知唔知做緊野個心驚到死?仲要睇住成過過程,但阻止唔到!
我個工人惡工呢.......
唔好叫我炒佢,我請左個新既三月到,我就快唔用佢架啦

公爵府

回覆:wanyan 的帖子

事態嚴重,好危險,傷害小朋友,獨留兒童在家,仲唔炒?可以拉得!

珍珠宮

點解工人郁人打大仔?

珍珠宮

樓主,你無請假回家處理咩?
又嬲又擔心

大宅

知唔知做緊野個心驚到死?我係公司仲要睇住成過過程,但阻止唔到!最後明明我兩個仔有傷,我都唔敢叫警察拉佢,只係話我報警係想你上黎望一望,個警察都好好人,好識做,幫我作埋成個故事,話個小朋友其實都係貪玩,個人望落都好開心。。。。。。
我放底手頭既野,坐TAXI番到去都一個鐘後,感激遇上班好警察。

其實我仲有兩個月新工人到,所以我好想即刻炒左佢,我好想報案,我都好肉痛個仔比人打,我都好唔想成日比姐姐鬧番轉頭。但我做唔到,因為我有理智,個工人走左邊個湊?請Part-time咩?臨時臨急點請呢?每日工人要帶小朋友去依度上堂果度學野。我地兩公婆要做野,好多時深夜至番,依D情況唔係你有錢可以解決得到,更何況我地唔係好有錢。
上一個工人亦係無啦啦開開心心出門口,問你借埋錢,最後原來係報警告我打佢,結果我措手不及,無人湊小朋友,臨時請左一個月假,請問我可以請幾多次一個假?因為甘仲要個個月去警局報到,報左6個月,先話證據唔夠。所以我地甘吞聲忍氣,都係唔想佢地唔開心去搞事,買佢怕。

我個姐姐做左年幾,成日當街鬧我黑我面。我要扮聽唔到,因為怕佢一發脾氣比一個月通知我,我請工人好彩要三個月有多,唔好彩試過簽左唔黎搞左六個月。我地忍受佢貨不對辦,我地忍受佢既精神欺壓、偷竊,打小朋友,發脾氣時破壞家居電器及用品,。

我生小朋友甘耐,請足工人甘耐。講真如果唔係無親人幫手,我對天發誓我真係唔想請工人!我精神壓力有幾大無請過工人係唔會知。我一提到依個TOPIC我真係心都酸埋。其實兩職家庭了請唔起兩個工人既家庭,並唔係大家睇到甘風光。D人話年年加人工,但唔係問題,反正我工人每個月都有獎金,希望佢唔好做做下又話走,無啦啦唔見一萬幾千,浪費時間,但有苦心裡自己知,你加左比佢,佢又唔見得會好左,只係無甘易話唔撈。

我地可以同邊個政府部門講呢?

bon_bonny  聽到都心酸x3  發表於 14-2-1 09:04
fanfanbb  明白。加油。  發表於 14-1-31 22:14
kurocat  聽到心酸  發表於 14-1-30 22:27
jksd  聽到都心酸 x 2 ... 加油呀,樓主!  發表於 14-1-30 09:59
Dragonbabykwok  聽到都心酸  發表於 14-1-29 19:16

男爵府

我完全明白有事冇人幫的感受!!要養老人家 交租 要養小朋友 老人家有病 要住老人院根本不能湊小朋友 吾番工那有錢 吾請工人那有人幫

kurocat  係  發表於 14-1-30 22:27

男爵府

香港人真悲哀 政府真係吾会幫 夾心階層!!有邊個想貼錢比工人買難受呀!

fanfanbb  同意  發表於 14-1-31 22:14

男爵府

回覆:年廿九搞到報警

加油呀!!!在職媽媽唔易做,信你會苦盡甘來,撐住呀

男爵府

只是容忍個工人繼續虐待2個小朋友

大宅

你又唔洗講到咁灰?!我覺得你就係俾佢地知你唔可以冇左佢地,所以先夠膽恰你,如果唔係我真係未見過工人夠膽鬧僱主!

公爵府

睇到你咁,好嬲亦好同情你,明明要即炒工人,但現實又唔可以咁做,小朋友比人打都要忍,你小朋友真係好慘

melomame  係。子女安全最重要。  發表於 14-1-30 00:04
pm-11  認同  發表於 14-1-29 21:37

大宅

陪月勳章

香港僱主真無奈!

大宅

完全明白樓主既無耐。
希望你下個姐姐好好啦!

大宅

好明白!!自己雙職家庭,又係因為要返工,冇人幫手,有時真係冇辦法只好忍氣吞聲,不過樓主也要衡量小朋友安全。始終安全大於一切。

子爵府

未睇哂前覺得你好傻。睇完後你真係慘。唉現今香港可以咁都得。香港人真慘

本身我都覺得我姐姐一般 諗住過年後炒佢。我自己湊反bb.
原來我姐姐已好好 我要求太高了 要珍惜

男爵府

加油呀!
真係有苦自己知!
冇姐姐嘅人,係唔會明

男爵府

姐姐吾好的話 就只好換 新工人一到步 便馬上可炒衰工人 吾駛再睇個衰工人面色

複式洋房

我會叫差人記錄在案,等個衰工人走嘅時候,寫信去入境處,等佢以後無得黎香港打工!而家可以嘅話,就早d返屋企陪小朋友啦!樓主,加油呀!

大宅

引用:+本帖最後由+wanyan+於+14-1-29+18:14+編輯

原帖由 wanyan 於 14-01-29 發表

事情係甘:
寄信去入境處釘死佢,等佢在香港搵唔到僱主,英文唔好又冇4年大學,去唔到加拿大。去印度做工人。

大宅

引用:事情係甘:1.今日上午10點,收到一個唔識既

原帖由 wanyan 於 14-01-29 發表

事情係甘:

首頁

尾頁

跳至