論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:年廿九搞到報警

樓主,明白你,每個人都有做事作風,不過,沒什麼比孩子牙貴,有時候,生活迫人的確令人忘記或輕視什麼時原來目的,什麼是要堅持,就是快樂!作為小朋友,這樣弱小心靈,還要每天在家中跟自己害怕的人一起,會想到父母很忍心,不愛他們,孩子會傷心的!都係早些解決,送佢去坐牢!坦白適,我有你類似經驗,不過不是打仔,是餓我仔,當時我工人是要每天送小朋友做訓練,做少一天都唔得,因為我小朋友是自閉症,但我都決定即炒,因為我相信多做一天訓練反正不會變叻,即使要停哂,最多就重頭來過,別的孩子要增強自己能力,我的孩子卻每天訓練,只是為了學習如何生存,正正因這點提醒我,人不是要生存得好過得好嗎?我不會向現實低頭,炒了再算,始終賭注是小朋友,押在這可怕工人身上,一天都太多,祝你新年快樂,事事順景

複式洋房

回覆:wanyan 的帖子

找附近社工,社會福利署或地區議員幫手,我們交稅給他們有人工收的,你查電話公司試找社區保姆,$20/hour,不要再讓小朋友處於危險人物,你不知工人姐姐下一步會什樣對侍小朋友及你們

複式洋房

我們香港外傭僱主關注組剛收到電視台新聞部的電話, 希望我們有僱主個案反映實際問題:

時事專題節目
1/ 外傭方面
2/ 僱主方面
3/ 中介方面

香港外傭僱主過往處於一個有怨無路訴的狀況, 碰上無良工人如果破壞你家居物品、偷竊、傷害家中長者和小孩, 我們都好難舉報和投訴, 也加上未有即時工人可替代著, 惟有僱主忍受著。傳媒想在節目中, 反映僱主的困難及難處。

如果有這些情況, 可聯絡關注組[email protected].
訪問會在農曆年後才進行, 星期六或日。

謝謝! 我們僱主要齊心!
香港外傭僱主關注組

大宅

打,扯頭髮,收埋電話唔俾打,獨留在家,鬧僱主………

明你嘅難處,但咁樣傷害人,點留得低? 你仲可以每日放心返工嗎?

小朋友活在恐慌之下?

呀仔係佢打一下兩下就走?

佢向你求救,但你只將佢交番俾隻女妖?

大宅

我都係過來人,坐月時影到工人掟個幾月大嘅女,即炒

請保護自己嘅孩子

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

做野差,煮餸唔好野,呢d就可以忍啫。
而家攪到小朋友身體有損傷,要離家出走打比你求救,細仔要獨留家中,呢d忍一次都嚴多啦,今次就叫好彩無大事發生,如果下次有咩意外咁點算。就算你係公司都唔可以專心工作啦。
不如問下學校放學後有無寄託服務,或者去補習社補習,又或者搵社區保母幫住手先

侯爵府

工人打伱個大仔,你應該同佢死過,仲比佢stay ?
錢冇咗可以再搵,工冇咗也可以搵過,但小孩心靈受創可影響一生。
他以為媽媽會保護佢,所以打比媽媽求救,但結果媽媽啞忍,還要和惡工人相處,爸媽返工後,他心裡更恐懼,只有唖忍,再唖忍。
他弱小的心靈就只有越耒越怕事,怕人,甚至親如母親也信不過。
樓主,三思而後行。

大宅

我覺得工人攪到小朋友以外,仲攪到樓主好nervous , 樓主都係受害者,好可憐

大宅

引用:知唔知做緊野個心驚到死?我係公司仲要睇住

原帖由 wanyan 於 14-01-29 發表

知唔知做緊野個心驚到死?我係公司仲要睇住成過過程,但阻止 ...
你講同所感受既我完全明白,有時明知個工人玩野,忍唔住話佢2句,全世界就會話你請佢地個時明明agent話個工人除咗飛之外mug都識,黎到就mug都唔識,重要比個變面agent話冇愛心,點解唔可以包容下,再講輕則教一年半載,重則教到斷氣自己做番冇咁嬲,到佢完約都係答你“唔明,唔知,對唔住,我諗…”整爛屋企d野一句“對唔住”,整親d仔女都係“對唔住”,講真唔係要搵食,真係唔想冒險將成個屋企同仔女交託比呢d人,好多時我睇cam都係見到我個女一個自己玩,好心痛,打番去問個女姐姐做緊咩?答案“係姐姐係房講緊電話,姐姐叫我自己出去玩”請佢番黎講電話??真係為咩呢?加上近排關於外傭既新聞,雖然…係僱主唔啱但係見到個回響好大…佢地黎到冇履行合約所講既工作,疏忽照顧兒童、老人,有朝到晚掛住講電話、send信息玩電腦,全部都好小事,係我地做僱主唔夠關心佢地,唔包容,唔體諒佢地離鄉別井…所以,我寧願搵小d轉做part time,都唔想再同佢地糾纏邊個啱邊個錯

sunev  agree, 你的想法及做法都positive,good idea to 樓主。  發表於 14-1-31 20:07
~~MAG~~

大宅

樓主加油! 冇野幫到你,希望你新姐姐正正常常! 祝福你!

>>爸爸同媽媽既心肝寶貝~心甯小公主~<<

大宅

回覆:karenng115 的帖子

Totally agreed. It\'s so harmful to keep this maid!

男爵府

你有無諗過請local頂住先?

侯爵府

我都冇人BACKUP, 但我絕對唔會忍工人無禮,及打小朋友, 我唸工人就係睇中你弱點, 所以越來越過份。 對工人我會採取互相專重, 做得好會讚, 唔好會話, 要比佢知裝閒。

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我睇完好你二個小朋友好可憐。係有各種難處,但無一様夠小朋友重要!出左二次事,仲唔炒佢,得罪一句係咪要上報入廠至知驚?

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我睇完好你二個小朋友好可憐。係有各種難處,但無一様夠小朋友重要!出左二次事,仲唔炒佢,得罪一句係咪要上報入廠至知驚?

大宅

引用:+本帖最後由+wanyan+於+14-1-29+18:58+編輯

知唔知做緊野個心驚到死?我係公司仲要睇住成過過程,但阻止 ...
睇到樓主的無奈,我個心真係心酸,希望樓主下一個工人會好好。

大宅

小朋友好可憐呀!樓主,無野重要得過自己嘅骨肉呀!

男爵府

我明白架,我用依家既印印十年了,呢十年來,渣頸就命忍佢,都係為左對仔女,呀仔9月入小一,完約不續約了,期待那一天來臨。

子爵府

引用:事情係甘:1.今日上午10點,收到一個唔識既

事情係甘:
但其實可照報警,反正唔會即時拉佢,會有保釋期

複式洋房

回覆 ci8 的帖子

Agree with you.

首頁

尾頁

跳至