美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

全天然瘦身,重點在於飲食及運動。原本34腰,現在買30腰都有少少位,重有少少腹肌。

前言: 34吋得黎好易,想走好難。

自問係一個為食既人,有時為左食,可以去到好盡。

每日早餐牛肉面、菠蘿油,凍OT,星期六、日更牛腩面、西多,間中又海鮮、又火鍋......。間唔時都有運動,但冇咩作用,慢慢個肚由比人話有左,到三月、六個月,最利害係就黎生得!!褲碼就一條比一條大。

雖然係咁,自已都為減肥一拖再拖,"過埋新年先""暑假前一定減""食完今次就減",當然冇次成功,直至.......

直至有一日,當我穿上 34 褲頭時,突然一聲粒褲鈕彈飛,令我想起MR. INCREDIBLE trailer 嗰一幕,自己先開始提升對減肥既決心。有想過食頭條每日都賣廣告嗰隻萬靈藥,但網上評論不一,又怕可能有副作用。亦有想過買青色汁飲,好似健康D,不過日日飲又好似好貴,而且都唔似我STYLE。睇下睇下,又開始冇左件事,肚腩大過大肚婆,真係就快生得。

十月某天一個早上起身,突然左腳好似麻痺左咁,有D似打波扭親,但事前又冇做過咩運動,行一陣又冇事,行多陣又再痺過,情況維持左幾日,自已都唔知咩事,後黎聽朋友講,佢話佢老豆中風前都係咁! 唔係吓嘩,咁大整估?!其實真係有D驚,因為我老豆都係中風至死。呢一刻,我知道唔可以再推,一定要減肥!

實戰篇

參考過他人成功例子,整理左一套屬於自己既瘦身方法,目標係半年內減20磅!

每日只食正常時間三餐,早餐自已煮,每日都係少量雞胸肉加大量蔬菜及一隻雞蛋白,每三日早餐可以食一次蛋黃。間唔中雞肉可以用鴕鳥肉代替。午餐因工作關係多數出街食,主要以牛肉、雞肉、涼瓜組合為主,汁飯一定要分開,可以加少少汁落D飯,咁會食得開心D。飲熱檸茶加幾粒糖,所謂幾糖,係沙糖幾粒,其實都係滿足心理上需要,加左等於無加,食量為平時既三份一。晚餐都係咁上下,豬肉或較肥較甜食物最好少食,都係雞,牛、魚、菜為主,少飯。飯後都有食生果。初時忍口忍得幾辛苦,但一星期已習慣左,而且好快見效。運動方面....

公爵府

hashtag影視迷勳章 趣教勳章 畀面勳章

oldbean 發表於 14-2-1 10:22
全天然瘦身,重點在於飲食及運動。原本34腰,現在買30腰都有少少位,重有少少腹肌。 ...
嘩, 我用左5個半月先151去到115, 我反而好想知你係點只用一半時間可以變成咁?我都係全天然瘦身, 飲食+運動~
我都係34腰變28-9腰 , 不過胸都細埋~

男爵府

secrethk 發表於 14-2-1 10:27
嘩, 我用左5個半月先151去到115, 我反而好想知你係點只用一半時間可以變成咁?我都係全天然瘦身, 飲食+運動~ ...
簡單黎講,一星期最少四次運動,每次一小時。每日三餐。盡量走油走油糖。

ada0708    發表於 14-2-13 19:50

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:兩個半月成功由153磅減至122磅。

男爵府

回覆 oldbean 的帖子

可否分享是做什麼運動?

公爵府

oldbean 發表於 14-2-1 10:56
簡單黎講,一星期最少四次運動,每次一小時。每日三餐。盡量走油走油糖。

...
可以知你幾歲嗎? 因為我都係咁做~ 可能你年青D減得快 ? XD

水晶宮

引用:Quote:secrethk+發表於+14-2-1+10:27+嘩,+

原帖由 oldbean 於 14-02-01 發表

...
食既份量如何?

天空之城, 快樂之地

大宅

回覆:PCCW2319 的帖子

我想由100磅減到92磅~
但好難減過96磅呢個關口

子爵府

勁!

子爵府

回覆:destinyku 的帖子

100都已經好瘦
你幾高?

禁止訪問

大宅

引用:100都已經好瘦你幾高? +

原帖由 lindia 於 14-02-01 發表
100都已經好瘦
你幾高?
163cm高~

子爵府

回覆:destinyku 的帖子

我都係163
反而我想增磅到105

iam.chili  我都係唔知點樣可以增磅  發表於 14-2-3 03:54

男爵府

剛生完個半月,仲有廿磅,勁想瘦

珍珠宮

環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

引用:Quote:oldbean+發表於+14-2-1+10:56+簡單黎

原帖由 secrethk 於 14-02-01 發表
可以知你幾歲嗎? 因為我都係咁做~ 可能你年青D減得快 ? XD
我估樓主應該係男性,如果一男一女同樣做運動節食,男性係比女性減得快

公爵府

畀面勳章

Maggiesauce 發表於 14-2-2 10:07
我估樓主應該係男性,如果一男一女同樣做運動節食,男性係比女性減得快

...
但男性122會唔會瘦咗d

公爵府

Maggiesauce 發表於 14-2-2 10:07

...
因為真係好快 @@ 所以我好奇一問

公爵府

Debbie媽 發表於 14-2-2 10:14
但男性122會唔會瘦咗d
我有男同事好瘦, 佢得120磅, 但高過我唔少
但女仔佢同我地咁做, 咩原因速度快一半 @@?

首頁
12345...6

尾頁

跳至