論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同工人開年(佢放假喺度食野時,BB又瞓左,我又都喺廳)我問我尋晚發覺呢2日飲自己煲的水同之前的味唔同,之前(大概一星期左右)味道似生水(之前仲以為水喉/水缸有問題),我估可能佢唔記得開火,預先放水落水煲(佢成日預先做好多野),佢就話唔會預先放水,我問點解有怪味,佢話唔知(因為佢只飲汽水),咁我就好嬲!幫佢諗理由仲話唔係,即專登俾生水我地飲我想轉請ee,因為平時放假我全職湊,放工後工人只煮飯,都係自己湊BB,其實,計過條數,請工人or ee差不多,所以決擇緊請指教

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:今日同工人開年(佢放假喺度食野時,BB又瞓

原帖由 chrispn 於 14-02-02 發表
今日同工人開年(佢放假喺度食野時,BB又瞓左,我又都喺廳)我問我尋晚發覺呢2日飲自己煲的水同之前的味唔 ...
hK ee上門湊小孩會貴好多,除非小孩到ee家就會平D,同你請工人差不多,$6一7千左右

子爵府

今日同工人開年(佢放假喺度食野時,BB又瞓左,我又都喺廳)我問我尋晚發覺呢2日飲自己煲的水同之前的味唔 ...
你情況咁似我
我姐姐又係好早備定水。但又無記性
我又係自己湊多。所以想請鐘點ee 我睇過陪月一站最平要60元一個鐘湊bb or一啲簡單家務
我都想唔要姐姐。但又唔知到時自己是否搞得掂

emily22  糸牙!鐘點ee是甘上下,家務十煮飯十湊b要$80以上  發表於 14-2-3 00:27

大宅

MYSONPY 發表於 14-2-2 23:24
你情況咁似我
我姐姐又係好早備定水。但又無記性
我又係自己湊多。所以想請鐘點ee 我睇過陪月一 ...

我都仲未諗到點算! ... 唉!

大宅

emily22 發表於 14-2-2 23:09
hK ee上門湊小孩會貴好多,除非小孩到ee家就會平D,同你請工人差不多,$6一7千左右

...

我都知, 但到ee家, 老公唔放心...唉!

男爵府

陪月勳章

屋企唔好提供水以外既其他飲料。

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 chrispn 的帖子

depends how old is your B
我之前都係請EE 湊(帶B 到佢家), 不過EE 想唔湊 + 我又有咗, 先轉請姐姐
EE 湊係放心好多, 不過好辛苦, 抹窗洗厠所嗰D 可以留返weekend 自己做, 但晚上放工後要自己洗衫, 洗碗, 洗奶樽+ 清潔BB 玩具, 呢幾樣無得慳, 日日都要做, 除非你日日有鐘點到家幫手

我B 1歲後又要學行, 學講嘢, 親子/ 陪玩時間要多好多, 又要金晴火眼望住佢, 驚佢亂擒, 你做得家務嚟要放佢落床OR 圍欄, 但問題係佢大咗就無咁順攤俾你困住, 變相要佢訓咗先可以做家務OR 你同老公一個做家務, 一個陪B 玩, 兩樣都係苦差, 你頂得順先好

大宅

引用:Quote:原帖由+chrispn+於+14-02-02+發表今

原帖由 karenng115 於 14-02-20 發表
屋企唔好提供水以外既其他飲料。
佢自己買咖啡及可樂,唔係我提供架

大宅

引用:回覆+chrispn+的帖子depends+how+old+is+yo

原帖由 piggymonkey 於 14-02-20 發表

depends how old is your B
你講中我的憂慮所以先遲遲未決定,怕就算請第二個工人都係差好苦惱

水晶宮

chrispn 發表於 14-2-2 19:13

其實, 有時同工人討論一件事的 '果' 同 '因', 而我們心中已有一個 '因',
但工人死口唔認個 '果' 是由於那個 '因', 我地同佢一直糾纏係好無謂,
令到自己好勞氣.
我的做法就係同工人講, 我唔 like 現在的 '果',
叫後要如何做, 去令到有一個我滿意的 '果' 出現.
還可以同工人講多一句, 叫佢千祈不要做某個 '因', 免得有那個 '惡果' 出來.

大宅

我工人用佐十個月, 想轉EE , 我工人成日博嘴

大宅

佢買佐部三星電話, 錄我音, 成兩個鐘

chrispn  點解要錄音?  發表於 14-2-25 15:43

男爵府

無架, 工人呢家嘢真係要膽搏膽, 睇彩數, 本地EE 衰極都有個譜 (最多當打份工咁, 但至少唔會虐待個B)
如果你唔放心, 可以申請育嬰園日托, 不過預咗排好耐, 遠水不能救近火

大宅

引用:回覆+chrispn+的帖子無架,+工人呢家嘢真係

原帖由 piggymonkey 於 14-02-24 發表

無架, 工人呢家嘢真係要膽搏膽, 睇彩數, 本地EE 衰極都有個譜 (最多當打份工咁, 但至 ...
所以我都怕換到個更衰先諗ee,但真係有好多問題,正如之前個JM咁講,自己辛苦左,陪B時間又少左真係唔知點決擇

男爵府

有好有唔好啦, 要揾到個住附近的EE 都唔易, 每天travel 接B 去接B 返, 仲要放工either 你/ 老公要飛撲去EE 度湊B, 其實都辛苦, 我之前EE 離我家10分鐘路程, 但每天用係接送的overhead 成40 分鐘(包括要問下EE 當日BB 情況), 所以每晚可做家務的時間就更短

不過EE 真係放心過姐姐10000 偣

大宅

piggymonkey 發表於 14-2-25 16:04

有好有唔好啦, 要揾到個住附近的EE 都唔易, 每天travel 接B 去接B 返, 仲要放工eithe ...

係呀!你又講中我的情況我暫時只搵到離屋企半小時路程的ee, 真係一d都唔易搵

男爵府

揾EE 真係唔容易架, 我個陣好好彩揾到個又住得近, 又平, 又錫我女既EE
in case 揾唔到, 請工人亦唔係壞事, so far 我工人姐姐做咗一個月, 暫時睇落做嘢都企理, 有心機, 又錫我女, 祝你好運

大宅

引用:回覆+chrispn+的帖子揾EE+真係唔容易架,+我

原帖由 piggymonkey 於 14-02-26 發表

揾EE 真係唔容易架, 我個陣好好彩揾到個又住得近, 又平, 又錫我女既EE
你請印定菲?我依家果個係菲,溝通算ok,但其實英文一般!做野又按章工作!我見朋友d印傭勤力好多,唔計較,請印係咪好d呢?

男爵府

回覆:chrispn 的帖子

我第一次請咋,而家係印傭,識流利廣東話,乾淨和勤力,佢見有時間剩,我無叫佢做個d 都做埋,希望佢可以keep 住一路都咁好啦

大宅

引用:我第一次請咋,而家係印傭,識流利廣東話,

原帖由 piggymonkey 於 14-02-27 發表
我第一次請咋,而家係印傭,識流利廣東話,乾淨和勤力,佢見有時間剩,我無叫佢做個d 都做埋,希望佢可以ke ...
第一次黎香港嗎?幾大年紀?係咪後生d,第一次黎會好d?請問你個Agent收幾錢?可否PM資料俾我?Thx

首頁

尾頁

跳至