跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 Sandra_100 於 07-7-9 22:32 發表
Hi, professor,

I saw a topic "DV's 媽媽會" before, is the club still here?

我留意倒你因為你仔仔 also study in 英藝。唔駛 喎。

唔記得多謝你讚我 young 添

係呢,你囡 ...

DV's 媽媽會 ==> 5 見左 lu :-(

yes ar, you are really young, but 個仔已咁大

my daughter is studying in kowloon tong ga

珍珠宮

原文章由 Sandra_100 於 07-7-9 22:48 發表
Hi, professor,

What's the meaning of "兔氏一族”???-(

coz one mama called "rabbit" ar ma
冇特別意 C ga

珍珠宮

Darling,

Congrautalations to you

我真係好 happy ar

別墅

Hi, Professor,

My hubby saw u this morning at Tai Po:mrgreen:

大宅

多謝晒! 我都好開心呀, 我開始同亞女做思想工作, 定下左目標就要依照住個目標去進發, 先可以得到成果.

仲要比佢知長處不驕, 短處不卑既道理. 大家媽子都要努力呀! 平日要注意孩子微小的進步, 及加以肯定, 讓孩子自己看到自己的進步與成長, 珍惜自己的變化, 用自己的積極因素去克服自身的缺點, 從而在日常生活和學習中養成良好的個人習慣.
有乜野困難都可以克服架啦.

大家加油啦.

珍珠宮

原文章由 Sandra_100 於 07-7-10 12:59 發表
Hi, Professor,

My hubby saw u this morning at Tai Po:mrgreen:

oh really ? i was in a hurry la

珍珠宮

原文章由 sugarjade 於 07-7-10 13:24 發表
多謝晒! 我都好開心呀, 我開始同亞女做思想工作, 定下左目標就要依照住個目標去進發, 先可以得到成果.

仲要比佢知長處不驕, 短處不卑既道理. 大家媽子都要努力呀! 平日要注意孩子微小的進步, 及加以肯定, ...

thanks for your encouragement
let's add oil together

複式洋房

sheeta
唔該哂你嘅幫忙!thank you!
原文章由 sheeta 於 07-7-8 11:54 發表

以我所知... 英藝面試好簡單, 只係同小朋友玩下, 睇下佢反應。老實講, 一啲都唔難入囉。

佢地有外藉老師, 雖然佢地有啲曉聽少少, 甚至曉講少少廣東話, 但校長話... 外藉老師喺校內係只 ...

複式洋房

professor,
我仔仔到依家都仲未肯講嘢,只係得閒先叫下爸媽,你越叫佢,佢就越唔肯講.一日就講埋啲BB話,返playgroup仲搞笑,老師同佢講嘢,佢明白老師叫佢做セ,不過佢一於少理,自己玩自己,一係就走人,你話係咪比佢激死 ,咩都唔講点考學校呢!
原文章由 professor 於 07-7-9 09:21 發表
yiuyiuhui,

arm 5 arm 讀英藝, 要好睇自己個小朋友既性格 ga

我個仔比較靜, 好 like 閱讀. That's why 我比個仔試英藝. e+ 讀緊 N1, 8 月升 K1. 如果 K1 佢跟唔上, 我會同佢轉校, 因為勉強冇幸 ...

珍珠宮

原文章由 yiuyiuhui 於 07-7-10 15:20 發表
professor,
我仔仔到依家都仲未肯講嘢,只係得閒先叫下爸媽,你越叫佢,佢就越唔肯講.一日就講埋啲BB話,返playgroup仲搞笑,老師同佢講嘢,佢明白老師叫佢做セ,不過佢一於少理,自己玩自己, ...

how old is your son ? my son do 係遲 speaking ga, but 一返左學, 真係 speaking 快左好多 so you don't have to worry wor

複式洋房

prefessor,
我仔2歲7個月啦!到返學時巳經係大仔(3歲半有多),我巳經成日揾小朋友同佢一齊玩,等佢學下一齊講,而大少呢排仲衰,屋企人有時話佢唔乖/盞,佢唔啱聽就用手cover隻耳,等你哋閙都無用,激死人呀!!!:-( 1
原文章由 professor 於 07-7-10 15:24 發表

how old is your son ? my son do 係遲 speaking ga, but 一返左學, 真係 speaking 快左好多 so you don't have to worry wor

男爵府

原文章由 yiuyiuhui 於 07-7-10 15:20 發表
professor,
我仔仔到依家都仲未肯講嘢,只係得閒先叫下爸媽,你越叫佢,佢就越唔肯講.一日就講埋啲BB話,返playgroup仲搞笑,老師同佢講嘢,佢明白老師叫佢做セ,不過佢一於少理,自己玩自己, ...

最緊要佢肯玩, 我女n1時都唔曉講嘢架。

btw, 都唔一定要好文靜嘅小朋友至適應到英藝嘅, 好似我女咁... 清醒時間都係無時停架。

珍珠宮

原文章由 sheeta 於 07-7-11 08:38 發表

最緊要佢肯玩, 我女n1時都唔曉講嘢架。

btw, 都唔一定要好文靜嘅小朋友至適應到英藝嘅, 好似我女咁... 清醒時間都係無時停架。

無時停 = 活潑

珍珠宮

原文章由 yiuyiuhui 於 07-7-10 19:46 發表
prefessor,
我仔2歲7個月啦!到返學時巳經係大仔(3歲半有多),我巳經成日揾小朋友同佢一齊玩,等佢學下一齊講,而大少呢排仲衰,屋企人有時話佢唔乖/盞,佢唔啱聽就用手cover隻耳,等你哋閙都 ...

到返學時巳經係大仔 ==> 著數 d wor

你仔仔好 smart, cover his ears

男爵府

原文章由 professor 於 07-7-11 09:13 發表

無時停 = 活潑

但佢活潑到... 我走去問家庭醫生... 佢有無過度活潑症噃。

珍珠宮

原文章由 sheeta 於 07-7-11 14:26 發表

但佢活潑到... 我走去問家庭醫生... 佢有無過度活潑症噃。

咁醫生點講先 ?

男爵府

原文章由 professor 於 07-7-11 14:31 發表

咁醫生點講先 ?

我嗰次係等睇証時見到單張... 個checklist中晒... 跟住我問醫生... 佢諗左陣答我, 以我對妳個女4年嘅認識, 佢'應該'未算係嘅。佢只係very active, 未到過度活躍, 有病嘅階段嘅。

別墅

原文章由 sheeta 於 07-7-11 14:26 發表

Sheeta,
我個仔都係週身郁無時停架:tongue:
上次阿仔係健康院做檢查個陣,
我問姑娘佢係咪過度活躍,
姑娘幫我安排左阿仔見醫生做評估
個個媽媽都好關心自己個小朋友係咪與別不同∼
養兒一百歲長憂九十年∼∼古人講得真係無錯

珍珠宮

原文章由 sheeta 於 07-7-11 15:12 發表

我嗰次係等睇証時見到單張... 個checklist中晒... 跟住我問醫生... 佢諗左陣答我, 以我對妳個女4年嘅認識, 佢'應該'未算係嘅。佢只係very active, 未到過度活躍, 有病嘅階段࢚ ...

咁既係活潑 only, no need to worry

珍珠宮

原文章由 鎬鎬媽媽 於 07-7-11 15:16 發表

Sheeta,
我個仔都係週身郁無時停架:tongue:
上次阿仔係健康院做檢查個陣,
我問姑娘佢係咪過度活躍,
姑娘幫我安排左阿仔見醫生做評估
個個媽媽都好關心自己個小朋友係咪與別不同∼
養兒 ...

係長憂 99.99999999 ar

首頁