跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經同老公解釋左冰奶營養價值冇咁好,但係好難convince佢呀.佢好慳家,話我又"sai"奶又"sai"奶袋!

原文章由 CreamBlue 於 07-7-4 18:03 發表
有新鮮奶緊係飲新鮮奶, 唔好飲冰奶啦, 冰奶味道唔好味.

大宅

講俾你地知, Aidan出街唔喊, 上星期日去完教會, 再帶佢去探爺爺, 跟住再去我同學聚會, 出街12個鐘都冇喊, 好似好乖, 幾識做呀, 等個個讚佢, 一返屋企夜晚就喊俾你睇.

原文章由 hanahaha 於 07-7-4 16:00 發表
Harubi, 好羨慕你呀!Rafael無日唔喊架!尋日第一日返工,返到去見佢唔係訓就係喊,攪到我自己都喊埋一份...不過好彩佢後來笑番.:lol:

Rafael, 你今日喊左未?

大宅

或者睇周星星笑片都得, 我老公最鍾意.

原文章由 eeb 於 07-7-4 15:12 發表
Laughter is the breast medicine (you may have the Chinese version already, but note the last paragraph - so true)

FAMED for its restorative powers, it now seems that laughter also helps breast ...

男爵府

喂喂! 我要多脂肪嘅.. 可否加HKD$5 改唔要黑牛, 要人奶"白"珍珠!!

BB飲人奶巳好夠水份, 溝稀人奶會令BB mal-nutrition. 要小心留意啊!

新版明顯冇舊版咁受落呢!

男爵府

弊家伙....
Gabriel 識 "乜嘢叫做孤零零"
我哋次次一落basement dress up 準備去街, 佢stay home with nanny, 佢就會由極興奮狀態(以為自己有份去).. 變 max man.. poor boy.. 佢會"ee or or"咁叫 英姨帶佢落樓攞佢架 jogging stroller 去逛街.. 1個圈都唔放過, 但一返屋企唔見我哋就又喊過.. 大鑊... 佢原來係"街精"嚟架!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Larry都係好叻係人地面前扮乖,有時老爺拍佢瞓,佢明明唔係好眼瞓都會瞓15分鐘,老爺一走佢就鬼打都無咁精神要我地同佢玩

原文章由 CreamBlue 於 07-7-4 18:34 發表
講俾你地知, Aidan出街唔喊, 上星期日去完教會, 再帶佢去探爺爺, 跟住再去我同學聚會, 出街12個鐘都冇喊, 好似好乖, 幾識做呀, 等個個讚佢, 一返屋企夜晚就喊俾你睇.

水晶宮

如果妳keep住有奶多可以做冰奶,end up個冰櫃係會唔夠位放,唔通到時掉d未到期冰奶咩,一樣"佐為"奶同"佐為"奶袋,而且rafa就黎開始食糊仔,對奶既需求只會越黎越少,除非妳而家已經要用冰奶,否則就唔好rotate喇,又唔係唔夠新鮮既。

咁唔想"佐為",叫佢飲d冰奶囉 :tongue: :tongue:

原文章由 hanahaha 於 07-7-4 18:33 發表
我已經同老公解釋左冰奶營養價值冇咁好,但係好難convince佢呀.佢好慳家,話我又"sai"奶又"sai"奶袋!

水晶宮

只要佢有少少唔like,就停一停,同佢玩下,載歌載舞,等佢唔好到一個地步見到藥(or 水 in this case)就唔老黎,然後趁佢心情好時又慢慢俾佢飲,等佢唔好有負面情緒,佢肯飲時,一小啖都好,就好誇張咁讚下佢(bb係知道人地讚緊佢架),等佢明白飲水係一件開心而且好叻既事。

Larry扭眼瞓時,我都會和顏悅色咁抱下佢/拍下佢,同佢講話瞓醒再玩過/瞓醒我地即食,雖然佢唔明我講乜,但勝在氣氛好,就算佢唔瞓都唔會太扭計,如果佢真係唔肯瞓,我會同佢講,乖仔,唔瞓都得,不過你唔瞓,你呀媽我就瓜老襯 :evil: 而家都仲可以講,到佢明白大人講乜時就唔可以講lu,笑住口講呢d嘢,bb會好confuse

原文章由 Harubi 於 07-7-4 17:18 發表
點樣營造呀...

水晶宮

姊妹們,雖然新bk system唔可以"新的在前",但可以一click就click去last post (去番07年1月媽媽會,click 0701乳牛.........最右邊個 last post date/time),總算唔係太差

如果加左d人去"我的朋友",pm時可以cc俾好多人

個人資料有一項係本月上網時間(嘩,俾老公or老闆見到咪大鑊?),不過唔準架,我有時online佢都話我offline

大宅

唔該晒咁多位媽媽解答,我會試試你地的方法,thanks again....
eeb:
我都覺得情緒係會傳染的,所以我地都要保持好氣氛

大宅

有時Aidan扭計我會笑笑口話佢, 可能佢見我笑笑口以為我同佢玩, 竟然同我笑, 其實我係話緊佢, 激死未?

好同意負面情緒係好大影響, 我放產假期間, 自己同Aidan個D濕疹都係好輕微, 我一返工後就開始差, 而Aidan就係出水痘後開始差了. 心情係一定會有幫助, 特別係開始introduce solid food.

原文章由 eeb 於 07-7-4 21:00 發表
只要佢有少少唔like,就停一停,同佢玩下,載歌載舞,等佢唔好到一個地步見到藥(or 水 in this case)就唔老黎,然後趁佢心情好時又慢慢俾佢飲,等佢唔好有負面情緒,佢肯飲時,一小啖都好,就好誇張咁讚下佢(bb ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

近排上網買野買到上左癮,呢個site值得推介,貨到先收錢,安全可靠...我訂左成十本育兒書都只不過係$200,不過全部簡體字,識睇的話年中可以慳返唔少....

係咪好精明呢...kakakaa

http://home.dangdang.com/

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Sorry, 打錯....點解無左個edit function....

呢個先o岩...頭先果個要註左冊先去到...:mrgreen:

\"\" [url]http://www.dangdang.com[/url]

原文章由 Harubi 於 07-7-5 09:21 發表
近排上網買野買到上左癮,呢個site值得推介,貨到先收錢,安全可靠...我訂左成十本育兒書都只不過係$200,不過全部簡體字,識睇的話年中可以慳返唔少....

係咪好精明呢...kakakaa

http://www.dangdang.com ...

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

水晶宮

今朝再檢視Larry塊濕疹面,本來每邊腮有一韃紅色少少硬既,今朝有一邊已經好番好多,得個"哄",另一邊就只係好咗少少,可能o個邊敷得少d同埋本來係嚴重少少,而腳d濕疹都好明顯咗d,隻"濕疹清"可能真係有料到,再觀察多幾日先

大宅

如果隻"濕疹清"係work, 我都好有興趣試試, 我可以自己搽先觀察一吓得唔得. 你睇邊個中醫? 因為近來Aidan濕疹出水, 我要同佢搽類固醇.

水晶宮

隻"濕疹清"o係屈人寺買架,$106一大樽(500ml),有隻量杯仔,Larry用25ml開500ml滾水,一日敷3次,大人用就可以濃少少,有說明書教點用。

http://www.ngyauchun.com/

其實我都問過好多西醫意見,又上網check過好多info,西醫俾我既感覺係等運到,濕疹無藥醫,大大下好運就6個月會好,唔好運就2歲,再唔好運就青春期,倒霉就到大都會有

類固醇令免疫力降低,有害無益,係濕疹嚴重時無辦法之中既辦法,抗敏感藥食咗又多副作用,新抗敏感藥就好d,只有一個副作用 - 眼瞓,但唔適合兩歲以下既人使用,AI藥膏都係,好過類固醇好多,但唔適合兩歲以下既人使用。

有d中藥有植物類固醇(e.g.[size=-1]蘆薈、[size=-1]龍舌蘭、[size=-1]甘藷),我對呢方面既認識唔多,所以食中藥都係要小心,外敷會無咁驚,最多無效咪無效,又唔係貴嘢。

原文章由 CreamBlue 於 07-7-5 11:35 發表
如果隻"濕疹清"係work, 我都好有興趣試試, 我可以自己搽先觀察一吓得唔得. 你睇邊個中醫? 因為近來Aidan濕疹出水, 我要同佢搽類固醇.

水晶宮

同埋呢,平時埋身餵完Larry,佢食到塊面紅晒(熱),好耐都唔散,今朝都無乜點紅同埋一陣就散,唔係錯覺掛... ...

邊度訂Harry Potter平d呢?樓下好似$188,同amazon差唔多,星光行間商務又無咗,唔知page one幾錢呢?

大宅

同仁堂有售, 等陣放工去睇睇. 我細個好間唔中先出濕疹, 係大個咗先出得多, 我就係唔好運到宜家都醫唔好, 不過鼻敏感同氣管敏感就好噃.

請問味道難聞嗎?

原文章由 eeb 於 07-7-5 12:08 發表
隻"濕疹清"o係屈人寺買架,$106一大樽(500ml),有隻量杯仔,Larry用25ml開500ml滾水,一日敷3次,大人用就可以濃少少,有說明書教點用。

http://www.ngyauchun.com/

其實我都問過好多西醫意見,又上網c ...

大宅

可以打電話去pageone問吓, 順便通知聲呀, 唔該 , 我都想買, 不過話時話好似冇時間睇wor....

原文章由 eeb 於 07-7-5 12:18 發表
同埋呢,平時埋身餵完Larry,佢食到塊面紅晒(熱),好耐都唔散,今朝都無乜點紅同埋一陣就散,唔係錯覺掛... ...

邊度訂Harry Potter平d呢?樓下好似$188,同amazon差唔多,星光行間商務又無咗,唔知pa ...

水晶宮

點解又變咗"新的在前"既呢

首頁

尾頁

跳至