論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新賓首次來港3個月,啱出糧諗住同佢review吓,問佢做成点……佢想了又想話不滿冇星期日放假(本身放星期六),想日頭用电話(我本身冇限唔比,係佢自己乖唔敢用),同埋想10am前瞓(一般11pm入房)
言下之意,想我滿足佢!
D auntie and friend 仲叫佢轉工啦!出面大把工
佢對比人地照顧一個,放星期曰,剩係這兩樣已比人差!

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

回覆 beam 的帖子

同埋想10am前瞓 ????

大宅

引用:回覆+beam+的帖子同埋想10am前瞓+????

原帖由 wongjoetabo 於 14-02-04 發表
回覆 beam 的帖子

同埋想10am前瞓 ????
10pm 前

大宅

你問得佢,佢咪照講囉,佢邊有諗到"你要問但唔想知實情"呢?
其實你問得佢"做成點",你expect佢答你咩呢?如果個答案同你的expectation不同係咁唔高興,咁一早就唔問好過

大宅

引用:與人比較、得一想二,+係人之常情!我地返工,

原帖由 sweetcouple 於 14-02-04 發表
與人比較、得一想二, 係人之常情!

我地返工, 都會想人工高+少責任+多假期....
謝謝你安慰,我都明白,我需要佢多過佢要我,又唔想waste money 轉人
其實我地關係好的,不過心唔安佢貢講

大宅

引用:你問得佢,佢咪照講囉,佢邊有諗到"你要問

原帖由 Tarot 於 14-02-04 發表
你問得佢,佢咪照講囉,佢邊有諗到"你要問但唔想知實情"呢?
其實你問得佢"做成點",你expect佢答你咩呢?如 ...
係ga,勁后悔!

男爵府

引用:新賓首次來港3個月,啱出糧諗住同佢review

原帖由 beam 於 14-02-04 發表
新賓首次來港3個月,啱出糧諗住同佢review吓,問佢做成点……佢想了又想話不滿冇星期日放假(本身放星期六) ...
其實唔明點解佢地咁嚮往轉工?
無錯,出面大把人想搵工人。
但我估大部分家庭都係要照顧老人,小朋友和家務,先會請架啫 。

既然度度都係咁,除非僱主真係好無理或變不人道,否則轉工只係由一個火炕跳去另一個 。。。

有幾多個僱主真係全屋大人,單獨房,日頭返晒工,無王管,唔洗做架?

大宅

引用:Quote:原帖由+beam+於+14-02-04+發表新賓首

原帖由 Handsomewoman 於 14-02-04 發表
其實唔明點解佢地咁嚮往轉工?
無錯,出面大把人想搵工人。
但我估大部分家庭都係要照顧老人,小朋友和家務 ...
Exactly
你断约,你撰人,人撰你!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Handsomewoman+於+14-02-04+

原帖由 beam 於 14-02-04 發表
Exactly
你断约,你撰人,人撰你!
針無兩頭利。
人同人比較只覺得隔離飯香。
只會放大同羨慕人地講好果方面而
無諗到壞果方面。
每份工都有好處同難頂之處 。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:唉!現今的姐姐

11點先入房,佢要幾點起身?真係多嘢做定佢手腳慢?如果可以咪早少少比佢入房,當然佢一入房唔係即瞓。如果佢係一個乖,又做到嘢工人,真係好易喺出面揾工架!

男爵府

引用:11點先入房,佢要幾點起身?真係多嘢做定佢

原帖由 FennieMan 於 14-02-04 發表
11點先入房,佢要幾點起身?真係多嘢做定佢手腳慢?如果可以咪早少少比佢入房,當然佢一入房唔係即瞓。如果 ...
所以希望港媽團結,唔好請斷約。只會做壞風氣

emilyckl    發表於 14-2-5 15:48

男爵府

引用:11點先入房,佢要幾點起身?真係多嘢做定佢

原帖由 FennieMan 於 14-02-04 發表
11點先入房,佢要幾點起身?真係多嘢做定佢手腳慢?如果可以咪早少少比佢入房,當然佢一入房唔係即瞓。如果 ...
我都讚成妳所講。樓主可考慮點樣可以比佢早少少休息。
第朝夠精神做野都好啲麻。

大宅

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+14-02-04+發表1

原帖由 Handsomewoman 於 14-02-04 發表
我都讚成妳所講。樓主可考慮點樣可以比佢早少少休息。
第朝夠精神做野都好啲麻。
同意,我地夜返,通常買兩餸,佢只煲飯,而我一返家2.5同8歲仔女自己睇返,佢唔洗煑反,但都做到11pm,第二朝8am起,细b同我瞓!佢唔識煑反,我冇所謂,唉!

珍珠宮

你工人老實啫。
坦白講,外面真係好多荀工,就以我屋企為例,放星期日,工人八點半已可沖埋涼入房休息

侯爵府

唉,轉人又浪費錢,唔轉人又好似白養一件物件係屋企.......都唔知轉唔轉工人好.

伯爵府

佢既意見有部份係無辦法可以解決, 不過盡量俾佢早D瞓 (自己用steamer reheat, 碗留明天工人洗).

如果工人做得好既, 我會同佢講, 每半年出一次bonus 俾佢, $1000 X 4期, 1st $500, 2nd $800, 3rd $1,000, 4th $1,700.

別墅

BK Milk勳章

工人11-12點瞓,星期一至五7點3起身,星期六日或僱主放假可8時起,但如中午做完家務小孩瞓時工人會自己“合”下,咁又有無問題?

別墅

我唔會用錢收買佢,不過我都覺得11pm係夜左啲。我工人9pm就係休息時間,9pm後所有家務湊小朋友我會做番,但佢通常會主動幫忙,無計咁足。

首頁

尾頁

跳至