婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我餵bb 時會將個奶樽同bb 塊面差唔多90度.. 同埋唔會令奶咀有空氣, 以防bb 會啜到啲空氣落肚.. 但我99同工人都好中意放平個奶樽, 搞到個奶咀有空氣.. 同佢地講左好多次.. 但每日都比我捉到佢放平個奶樽.. 原因係佢話咁樣d奶會流得慢啲... 唔怕bb 濁親wo..

今日我餵bb.. bb食得急有啲濁.. 99 係度ee吟吟話我個樽直得濟.. 話我係咁倒啲奶比bb 食.. 我終於忍唔住爆左佢2句.. \"啲奶出得快唔快係關BB啜幾大力事!你可唔可以聽下我講呀!\"..

真係唔明點解講極都唔聽!
BB 腸絞痛好扭計, 我呀媽幫佢按肚仔..
佢就話bb 唔跟生保人所以扭計..
我開刀生坐月完食我媽煲啲薑醋..
佢岩岩又叫我唔好食, 話搞到我啲奶熱..
搞到BB腸絞痛 !!
總知佢就最識湊bb,
我地一個二個就搞到bb 唔舒服 !!

男爵府

回覆:忍唔住同佢開年,恭喜你個發財!

永遠99自以為是
永遠認為外家乜7都唔識

大宅

我係開頭放平d(因為奶多係真係會出快d,bb會濁親), 慢慢變90度(奶少左,角度大d先充滿個奶咀唔會食到風)
其實你奶奶都係怕濁親b,如果佢唔識咁就,就叫佢一定要掃到風吧

大宅

我果時餵人奶一食薑醋,bb就好熱氣,便便唔靚,所以其實你99都唔係錯晒嘅

翡翠宮

唔好比佢揍, 唔好比佢掂咪得囉
段估佢都唔係好鐘意比人'得'

大宅

引用:永遠99自以為是永遠認為外家乜7都唔識 +

原帖由 貪靚小公主 於 14-02-04 發表
永遠99自以為是
永遠認為外家乜7都唔識
我岩岩出院,佢想燉乳鴿比我食囉
我心諗阿奶奶,我餵人奶架,
你燉乳鴿比我食係咪想斷我奶

大宅

引用:我係開頭放平d(因為奶多係真係會出快d,bb

原帖由 kenkenko 於 14-02-04 發表
我係開頭放平d(因為奶多係真係會出快d,bb會濁親), 慢慢變90度(奶少左,角度大d先充滿個奶咀唔會食到風) ...
佢係平到bb 啜哂空氣咁囉!
新年佢日日係屋企,我請個工人返黎湊b佢洗左個工人去煮成屋人飯,洗成屋人嘅衫,佢係咁抱住我b 搞到佢而家好扭抱,又要一路行一路抱先訓!! 我唔知佢想點!

大宅

引用:我果時餵人奶一食薑醋,bb就好熱氣,便便唔

原帖由 kenkenko 於 14-02-04 發表
我果時餵人奶一食薑醋,bb就好熱氣,便便唔靚,所以其實你99都唔係錯晒嘅

...
但係我未食薑醋前bb 已經好扭
佢係冇野搵野黎講
我呀媽一番心機整
佢唔食唔緊要
唔好咁樣講野,我好小器!

大宅

引用:我餵bb+時會將個奶樽同bb+塊面差唔多90度..

原帖由 Jorgina 於 14-02-04 發表
我餵bb 時會將個奶樽同bb 塊面差唔多90度.. 同埋唔會令奶咀有空氣, 以防bb 會啜到啲空氣落肚.. 但我99同工 ...
婆婆係生保人
佢係咩? 定唔係人

大宅

引用:Quote:原帖由+Jorgina+於+14-02-04+發表我

原帖由 chemomo 於 14-02-05 發表
婆婆係生保人
佢係咩? 定唔係人
我唔知佢講戈陣有冇心,
但我聽到好\"銀\"耳囉!
如果有日我將bb 比我媽湊,
都係佢自己一手造成!

男爵府

引用:Quote:原帖由+貪靚小公主+於+14-02-04+發表

原帖由 Jorgina 於 14-02-05 發表
我岩岩出院,佢想燉乳鴿比我食囉
我心諗阿奶奶,我餵人奶架,
你燉乳鴿比我食係咪想斷我奶

禁止訪問

大宅

其實有啲牌子棟高個樽係唔會濁親bb
Chuchu 係因應bb啜幾大力而出奶,唔係因為個樽放幾直而出。
但係呀99就真係唔識囉,啜晒啲氣入肚,會好易嘔奶嗰喎

大宅

引用:但你99好有問題。但你都完都唔好食薑,會:

原帖由 miumiu1203 於 14-02-05 發表
但你99好有問題。但你都完都唔好食薑,會:好D
已經冇食啦
會繼續清補..
其實餵人奶都唔可以大補..
我奶奶口講話人奶好..
但做啲行為都唔係支持我餵入人奶囉..
開頭又話我啲奶佢食唔飽..
我泵哂啲奶擺雪櫃比工人餵..
佢又係度嫌啲奶坐暖要等..
話bb 係咁喊沖奶粉快啲比佢食..
而家又話我啲奶食到bb 唔舒服!

kenkenko  我都成日俾我媽話我食錯野攪到bb唔舒服:pppp:  發表於 14-2-5 07:55

大宅

引用:其實有啲牌子棟高個樽係唔會濁親bbChuchu+

原帖由 littlefafa 於 14-02-05 發表
Chuchu 係因應bb啜幾大力而出奶,唔係因為個樽放幾直而出。
但係呀99就 ...
你岩!
我個仔好經常嘔奶..
同佢掃風ur親都會嘔啖奶!
有時訓左2個鐘,
佢喊換片時抱起佢再放佢係大人床佢都嘔

kenkenko  我bb之前都好易嘔奶,因為之前限佢時間食,後尾健康院教俾bb揀幾時食,食幾多就冇嘔喇  發表於 14-2-5 07:52

大宅

引用:其實有啲牌子棟高個樽係唔會濁親bbChuchu+

原帖由 littlefafa 於 14-02-05 發表
但係呀99就 ...
我用medela 其實都唔會放直個樽就放奶
之前我用 medela calma 佢同我陪月話bb 唔識啜.. 迫我用返普通咀!

伯爵府

Jorgina 發表於 14-2-5 07:13
我奶奶口講話人奶好..
但做啲行為都唔係支持我餵入人奶囉..
我 99 響我生之前已經講明唔想我餵人奶, 話驚個b 痴身
到我生完之後, 又埋身又泵奶無得休息已經好辛苦
佢仲日哦夜哦叫我唔好再餵, 響我媽老公面前就話心痛我咁辛苦
但實情係因為我餵奶泵奶搞到佢無得睇孫

LuyiuLady  又一個影后99  發表於 14-2-5 14:36

男爵府

我生完之後果幾個月,都一樣發左樓主發緊一樣的脾氣,同嬲緊一樣的事,之後有抑鬱,捉埋C6一齊去見家庭心理輔導,個心理導師講左一段話,好中point,就係:

(佢同我C6講) : 其實佢(我)唔係要針對你媽媽,佢同你地表達佢對照顧者的湊法的意見,但得唔到適當的回應,所以佢心裡面會係度抗衡,又想BB好,又唔想你(C6)夾係中間難做; 每個媽媽都想俾最好的野囝囡, 依家佢(我)無左話事權,仲要不停睇住照顧者用一D佢(我)應為不恰當的方法湊,佢心入面難免會不安,而且唔能夠舒發....

果次之後,我C6真係明白左我好多,亦開始會主動教99用我提供的方法。99當然聽自己個囝講啦,嘩,C6只係簡單講一兩句咋,我99馬上收到晒,用我的方法湊,不知幾正!

樓主你不妨引用以上一D詞彙/意思,去說服C6教導一下你99,可能效果會不錯。至於你工人....一於爆佢啦,你話要點湊就點湊啦!

你99可能知識少,所以唔知人奶媽唔食得乳鴨,最起碼佢都會煮呢個唔平又唔易煮的菜你食,我當年坐月,我99都係煮公仔面+隔左好多日的餸我食咋!

男爵府

其實你可以係99面前做個小實驗,就係將個奶樽倒轉90度,甚至180度,佢見到奶咀的奶就算點倒,都只會一滴滴咁流(初生嬰應該用一秒一滴的速度),咁佢就會相信奶的快慢在於BB去唔去啜啦。

男爵府

Jorgina 發表於 14-2-5 07:13
已經冇食啦
會繼續清補..
其實餵人奶都唔可以大補..
樓主係咪食左D會增加胃氣的食物呀?呢D食物元素如果經人奶去左BB度,BB個肚就會好多氣,會唔舒服 (有肚氣=/=腸胃炎果D)

以下這些「產氣食物」應該少吃:豆類、包心菜、洋蔥、綠花椰菜、球芽甘藍、青椒、茄子、馬鈴薯、地瓜、芋頭、玉米、香蕉、麵包、柑橘類水果、柚子、添加山梨糖醇(Sorbitol,一種甜味劑)的飲料和甜點等。

首頁

尾頁

跳至