婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:忍唔住同佢開年,恭喜你個發財!

99永遠是對的

大宅

引用:Quote:Jorgina+發表於+14-2-5+07:13+我奶奶

原帖由 A_lcy 於 14-02-05 發表
我 99 響我生之前已經講明唔想我餵人奶, 話驚個b 痴身
到我生完之後, 又埋身又泵奶無得休息已經好辛苦
佢仲 ...
真係講一套做一套...
我都係又埋身又泵...
我B 夜晚跟奶奶訓,
因為我同老公同房奶奶唔想老公訓得唔好無精神返工..
佢就以方便為理由凌晨2餐餵阿b 食奶粉..
不過我睇得好開,
因為我太攰湊唔到夜晚..
要靠人就要接受人地套方法... 唉..

大宅

引用:我生完之後果幾個月,都一樣發左樓主發緊一

原帖由 fifihon 於 14-02-05 發表
我生完之後果幾個月,都一樣發左樓主發緊一樣的脾氣,同嬲緊一樣的事,之後有抑鬱,捉埋C6一齊去見家庭心理 ...
你嘅經驗好有用呀 !!
我會嘗試下...
屋企所有人都覺得我𡃁妹第一胎咩都唔識..
所以我講啲野無人肯跟我做...
有時我真係好depress....

大宅

引用:Quote:Jorgina+發表於+14-2-5+07:13+已經冇

原帖由 fifihon 於 14-02-05 發表
樓主係咪食左D會增加胃氣的食物呀?呢D食物元素如果經人奶去左BB度,BB個肚就會好多氣,會唔舒服 (有肚氣=/= ...
我每日都飲鈣思寶呀,鈣思寶係豆奶類,
所以有產氣情況?
其他你所講嘅我都無食呢
但係咪坐完月餵人奶都唔可以食你所講嘅食物呀??

大宅

我開刀生BB時真的沒有即時食薑醋架,最少都過左1個月先食,因為太補對傷口真係冇咁好架,傷口會冇咁靚.至於餵人奶,你食乜個B食乜,我食開心果,個B試過第5日先有便便,搞到日日係到擔心,仲想抱B去睇醫生(不過初生B係冇藥食既~)
如果係食得太多醋個B又真係醋架,你奶奶都岩既~
我個時都餵人奶,我都係泵既,可以知道佢飲左幾多,一到6點左後個2-3餐,我就會補奶粉比BB,奶粉真係飽肚好多,BB會訓得好D.人奶係有營養不過真係唔飽肚.夜晚我同老公就會好辛苦.
其實你奶奶都好好架啦,幫你湊最辛苦的夜晚,可知道BB係你既,佢冇責任湊架~
只係大家湊B方式唔同者.

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:我餵bb+時會將個奶樽同bb+塊面差唔多90度..

原帖由 Jorgina 於 14-02-04 發表
我餵bb 時會將個奶樽同bb 塊面差唔多90度.. 同埋唔會令奶咀有空氣, 以防bb 會啜到啲空氣落肚.. 但我99同工 ...
但如果你你餵人奶,就唔好食太多薑醋,會令bb熱氣嘅

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+fifihon+於+14-02-05+發表樓

原帖由 Jorgina 於 14-02-08 發表
我每日都飲鈣思寶呀,鈣思寶係豆奶類,
所以有產氣情況?
其他你所講嘅我都無食呢
我前後餵咗三年半人奶,兩個仔都全人奶,大仔戒奶就陀細仔,真係戒口戒足5年(由陀大仔開始) ,我又唔恨食,不過戒得清,一樣會有人話洗唔洗戒得咁清云云。總之為bb好既就盡力做,堅持信念。當然,人地既"建議"其實我自己都會聽下、分析下,可能有d真係好啱既。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

你試下轉十字嘴,食得大力就多奶細力就少年。啜先有奶,唔啜就沒奶。沒反容易有風

伯爵府

引用:Quote:原帖由+貪靚小公主+於+14-02-04+發表

原帖由 Jorgina 於 14-02-05 發表
我岩岩出院,佢想燉乳鴿比我食囉
我心諗阿奶奶,我餵人奶架,
你燉乳鴿比我食係咪想斷我奶
好多老人家吾知會收奶呀!我亞媽都吾知,佢登左,我咪講會收奶。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kenkenko+於+14-02-04+發表我

原帖由 Jorgina 於 14-02-05 發表
但係我未食薑醋前bb 已經好扭
佢係冇野搵野黎講
我呀媽一番心機整
轉返係你媽媽講咪順好多,因為你覺得奶奶先係外人,係咪

子爵府

開完刀等傷口好返埋左先好食姜醋啊, 唔係太行血對個傷口復原有影響。 同埋姜醋真件會令到d 奶燥d. 但colic 有好多原因。 未必關事。

伯爵府

引用:我餵bb+時會將個奶樽同bb+塊面差唔多90度..

原帖由 Jorgina 於 14-02-04 發表
我餵bb 時會將個奶樽同bb 塊面差唔多90度.. 同埋唔會令奶咀有空氣, 以防bb 會啜到啲空氣落肚.. 但我99同工 ...
叫佢自己生一個慢慢舞.

首頁

尾頁

跳至