跳至

首頁
12345...64

尾頁

男爵府

轉左新版面後,唔知點解我看不到198頁後大家的提問呀,不如開過一個新thread,當是1.5歲後BB的一個新開始啦。

尋日好似見到ckbee, poohpoohlee同DoDoDoDo有留言...唔好意思,可唔可以問多次?

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 07-7-4 17:59 編輯 ]

大宅

毛媽,

係呀, 係呀, 我有留言問你問題呀....

前三天我開始把囡囡的下午的7oz奶奶轉為食包包 / 餅餅, 她可以食一塊方包size的南瓜提子包及兩塊曲奇餅餅, 奶奶就沒有問我要, 其實, 是否已經足夠呢?

另外, 囡囡唔鍾意飲果汁 / 維他奶, 寧願飲水, 我曾猶疑過好唔好開三安奶比佢, 但最後怕佢太飽肚, 晚上不肯食飯而沒有比。若果, 我一路嘗試比佢飲唔同的果汁, 佢都唔鍾意的話, 只飲水有問題嗎?可點處理?有冇需要給她一點點奶奶呢?

另,可以吃晒一個紙包蛋糕嗎?

Thanks 毛媽。
]

男爵府

poohpoohlee

很好呀。 如果早/晚有一至兩次奶,下午真的唔須要飲的,果汁/維他奶唔飲可以飲豆漿/乳酪,當然飲水也很好。

一個紙包蛋糕太多,半個-2/3個OK啦。

洋房

真是回歸新開始:lol :lol

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-4 08:36 發表
轉左新版面後,唔知點降我看不到198頁後大家的提問呀,不如開過一個新thread,當是1.5歲後BB的一個新開始啦。

尋日好似見到ckbee, poohpoohlee同DoDoDoDo有留言...唔好意思,可唔可以問多次?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mrsmcdull

我買了danone yokult 給囝囝試吃, 但他唔肯吃, 是否meiji 會好味D 呀? 另外QBB cheese 也唔like, 點算?我唔想自己吃晒呀!

複式洋房

我想請教兩個問題:
一)小女每日都食蒸水蛋送飯,請問可以每日一隻蛋嗎?
二)可否給囡囡吃罐頭茄汁豆呢?聽講好有營養的,是嗎?

Thanks!

男爵府

bb86

通常唔食一種就第二隻牌子都未必食。 可以遲一排再試下。

芝士都係唔一定要吃,佢唔鍾意都冇計嫁。

男爵府

noelandy

如果食埋蛋黃,一星期三四隻好啦。

茄汁豆得,不過凡是罐頭都有防腐野同埋高鹽,點有營養都冇用,少吃為炒。

別墅

毛媽,

我係 Citysuper 買唔到couscous, 仲有無其它地方有呀!
最好港島區啦! Thanks....

男爵府

NO.FOURFOUR

港島大把選擇啦。

Olivers, Great, ThreeSixty, Gourmet 仲有一些有機店也會有。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毛媽

什麼是couscous ? 另外我囝囝男仔之家喜歡吃八仙果,是否有很高鹽分呀!

bb86

男爵府

bb86

couscous 是小米,加水/湯煮就可以,快過煮飯。

八仙果: 一般鍊製口果都係高糖及鹽,不過確實係咪食得多唔好就好難答你,我意見係,如果唔係喉嚨痛,不如唔好俾佢食。

別墅

收到...毛媽...唔該晒!
原文章由 mrsmcdull 於 07-7-4 13:49 發表
NO.FOURFOUR

港島大把選擇啦。

Olivers, Great, ThreeSixty, Gourmet 仲有一些有機店也會有。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

唉~~尋日打咗成板字, 點知唔見咗

毛媽, 以下係momo嘅一天生活, 請比d意見吖

6 ~ 7am milk 200 ~ 250ml
9 ~ 10am milk 200 ~ 250ml>> 瞓覺
12 ~ 1pm 飯+菜+肉+湯
3 ~ 4pm milk 200 ~ 250ml>> 瞓覺
5 ~ 6pm 生果/ yogurt
7 ~ 8pm 飯+菜+肉+湯

期間時有食餅餅, 麵包, 零食, 魚油...... 如果我想將9am果餐奶轉做其他嘢, 可以轉咩呢??? momo麻麻哋食麥皮, ABC粉......之類食物. 同埋係咪而家可以飲鮮奶架??? 咁有咩牌子可以推介呢???:loveliness: :loveliness: :loveliness:

子爵府

毛媽,我睇唔切舊PART D野,可唔可以POST多次打歲半針前後飲個個飲品出黎呀?

複式洋房

毛媽,Hayden呢排唔知係咪出大牙,仲勁磨牙,佢好扭計又忟憎,想問下可以整d咩比佢飲/食,令bb舒服d呢?

男爵府

pinkyhsy

雪梨 2個
薏米 2錢
蘆根 2錢

水蓋過材料 煲45mins

打針前後各飲 1-2次。

男爵府

DoDoDoDo

好野喎,反而夜晚臨瞓唔駛飲奶。 :-P

係呀,可以飲鮮奶,毛毛飲下面個隻。 你可以用乳酪/鮮奶加粟米片作早餐,也可吃蛋、麵包、芝士、饅頭、豆漿,甚至有時食腸粉、叉燒包(走叉燒)都得呀。

男爵府

angela

我冇整D咩俾毛毛吃/飲,不過佢有支俾BB搽牙仔,舒緩痕/痛既膏,你可以買來試下。

基本上一些清涼飲料也可令佢舒服D。

複式洋房

毛媽 :

請問BB搽牙仔,舒緩痕/痛既膏,可以係邊度買呀?

首頁
12345...64

尾頁

跳至