跳至

首頁
23456...64

尾頁

男爵府

Belami

可以,因為好細杯之嘛。

原文章由 Belami 於 07-7-12 09:57 發表
毛媽,
Can my daughter eat yoghurt (Baby YOPLAIT) everyday ?

複式洋房

[quote]原文章由 mrsmcdull 於 07-7-11 19:19 發表
vinchoy

沙律很多款,你指邊D?

署仔沙律有 沙律醬溝埋!

男爵府

薯仔沙律ok,不過沙律醬是油,食少D。 同埋夏天要留意衛生。

原文章由 Vinchoy 於 07-7-12 12:41 發表
[quote]原文章由 mrsmcdull 於 07-7-11 19:19 發表
vinchoy

沙律很多款,你指邊D?

署仔沙律有 沙律醬溝埋!

大宅

我個電飯煲應該係1-4人飯囉, 算吾算細呀

--明火煮?...因為我係每日出門返工前煮好哂至返工...d飯仔留响煲仔入面...係方便加熱, 但而家天氣咁熱, 有冇問題架
明火煮, 係咪就咁攞個煮公仔麵既煲, 加1/4杯米同埋1/4杯水, 滾左開始收水就加埋菜&肉一般要時幾耐煲好 (吾計準備d餸)
---你毛毛而家要幾多米一日for 煲粥?(1/3杯, 1/4杯定1/2杯)?
---葡萄糖水, 我都吾想俾亞B僕咁多, 但99話要俾, 我都冇辦法...
:-(

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-12 12:36 發表
klam

1) 除非你個飯煲好細,如果唔係一般飯煲唔會煮到1/4杯米呀。
毛毛吃米:水=1:1既,如果你而家開始煮,可由1:1.5開始。 用明火煮會方便D,水就收就加菜/肉。

2) 唔飲湯就飲水啦,而家好小會俾glucose ...

大宅

毛媽,
天諾好鍾意食芝士, qbb1日1 條會唔會太多? thanks!

男爵府

klam

咁應該可以煮1/4cup既,你再試下先。

明火要多小小水,1 : 1.2好D。煮定先返工都有成4個鐘? 如果只是白飯就ok,有肉就最好入雪櫃。 不如你肉同菜分開蒸/煮?

毛毛一餐吃1/3-1/2 cup米左右。

原文章由 klam 於 07-7-12 15:47 發表
我個電飯煲應該係1-4人飯囉, 算吾算細呀

--明火煮?...因為我係每日出門返工前煮好哂至返工...d飯仔留响煲仔入面...係方便加熱, 但而家天氣咁熱, 有冇問題架
明火煮, 係咪就咁攞個煮公仔麵 ...

男爵府

不如兩日一條啦,芝士較滯同肥。

原文章由 tammy104 於 07-7-12 17:00 發表
毛媽,
天諾好鍾意食芝士, qbb1日1 條會唔會太多? thanks!

子爵府

毛媽,
可否給我代理的電話....thanks
請問你地今次group order會否給非會員訂購??
夏枯草點煲架?需要加片糖嗎
今日我係百佳買左一條鰂魚....點解咁多細骨既...係咪買錯呀

[quote]原文章由 mrsmcdull 於 07-7-12 08:31 發表
Jomei

係,一日一粒。

可以直接打去代理訂或者去three sixty 買。

另7月尾我地會再group order 一次。

毛毛這幾天渴西瓜皮煲薏米、夏枯草、蘿白豆腐煲鰂魚。

男爵府

Jomei,

http://www.baby-kingdom.com/ad_article.php?storyid=392

你可托會員買再交俾你。

夏枯草加冰糖,因為已經好黑。

煲魚湯要用煲魚湯既袋,鰂魚係有細骨嫁,唔係俾BB吃嘛。

原文章由 Jomei 於 07-7-12 23:33 發表
毛媽,
可否給我代理的電話....thanks
請問你地今次group order會否給非會員訂購??
夏枯草點煲架?需要加片糖嗎
今日我係百佳買左一條鰂魚....點解咁多細骨既...係咪買錯呀

[quote]原文章由 mr ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毛媽

近期我也給囝囝(瑋健)飲夏枯草, 他可以一次過飲4安士, 有時一天2次, 可以嗎?

魚油點吃呀?

bb86

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-13 08:53 發表
Jomei,

http://www.baby-kingdom.com/ad_article.php?storyid=392

你可托會員買再交俾你。

夏枯草加冰糖,因為已經好黑。

煲魚湯要用煲魚湯既袋,鰂魚係有細骨嫁,唔係俾BB吃嘛。

男爵府

夏枯草飲8安好似太多,4-6安都可以。

魚油一日一粒,放在食物中一齊吃。

原文章由 bb86 於 07-7-13 13:18 發表
毛媽

近期我也給囝囝(瑋健)飲夏枯草, 他可以一次過飲4安士, 有時一天2次, 可以嗎?

魚油點吃呀?

bb86

禁止發言

大宅

毛媽,

我又有難題了, 早一排囡囡食飯也叫ok, 都肯食肉 / 菜, 但唔知點解, lee 幾日開始佢唔食肉 / 魚肉 / 菜 / 瓜, 成日一放入口就吐出來。可以點做?

已戒了下午奶近兩星期了, 頭一星期尚算不錯, 但係, lee幾日又係咁唔多食, 試過包包 / 蛋糕 / 餅餅就較喜歡。可以點做?

:-(
]

男爵府

藍媽寶:

你仲有奶餵,好勁呀

姑娘有咩advice? 我個人認為中午一碗粥太小,不如改吃粉麵試下,有d bb胃口會好D,咁又食多D。

晚上因為有飲奶,所以我又唔expect佢會吃多過半碗飯,不過肉同菜係唔夠啦。

想增磅就要吃多些碳水化合物,飯、麵、粉、麵包、薯仔、蕃薯、香蕉。 其次就是肉一定要足夠。

如果食足左份量仍冇乜增磅,就可能係吸收唔夠既。飲下淮山茨實湯水來健脾胃也是一個方法。

原文章由 藍媽寶 於 07-7-13 15:05 發表
毛ma,
救命呀! 我一向都認為我恩恩b肥c大隻, 點知10去健康院打針, 姑娘話佢輕磅,佢而家足左18個月, 9.62kgs, 我而家點算好。

恩恩而家既一日食程:
10:00起床 4-5oz milk
11:00 boiled egg white一隻
11: ...

男爵府

poohpoohlee

看似係出牙牙肉痛唔想吃,你有冇留意似唔似?

試下吃多些軟軟的食物睇下會唔會好D。

原文章由 poohpoohlee 於 07-7-13 15:18 發表
毛媽,

我又有難題了, 早一排囡囡食飯也叫ok, 都肯食肉 / 菜, 但唔知點解, lee 幾日開始佢唔食肉 / 魚肉 / 菜 / 瓜, 成日一放入口就吐出來。可以點做?

已戒了下午奶近兩星期了, 頭一星期尚算不錯, 但係, l ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毛媽

我都想問毛毛現在幾多磅幾高? 瑋健11/7 去打針有11.5kg 但無話是大中細碼.

bb86

原文章由 藍媽寶 於 07-7-13 15:05 發表
毛ma,
救命呀! 我一向都認為我恩恩b肥c大隻, 點知10去健康院打針, 姑娘話佢輕磅,佢而家足左18個月, 9.62kgs, 我而家點算好。

恩恩而家既一日食程:
10:00起床 4-5oz milk
11:00 boiled egg white一隻
11: ...

大宅

毛媽,

好似唔多似出牙, 因為, 佢都肯食餅, 提子乾, 蘋果, 烚蛋, 白飯, 但係, 佢就唔食肉 / 魚肉 / 菜 / 瓜 , 下午茶的包包 / 蛋糕只要少許或不要。 點算....... , 我唔想返轉頭飲番下午的奶奶。

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-13 15:43 發表
poohpoohlee

看似係出牙牙肉痛唔想吃,你有冇留意似唔似?

試下吃多些軟軟的食物睇下會唔會好D。
]

禁止發言

大宅

毛媽: 番茄&節瓜d核suppose食唔食埋架

別墅

毛媽:
想問KAWAI(肝油+鈣)比BB食好唔好, 另外想比鈣比Nathan仔食, 有冇推介呢?
高宏bb在2005年12月30日出世

首頁
23456...64

尾頁

跳至