跳至

首頁

尾頁

大宅

彥媽:

可否將個topic置頂呀!

大宅

Regine, 好勁呀, 彥媽二號

原文章由 reginefhk 於 07-9-12 13:53 發表
gary6_6,
等我分擔吓彥媽既 loading, 回答你最簡單的第一條問題前半部:
跟據教育局規定, 所有學前班 N1 係一定要足 2 歲先收, 所以你仔仔只可以等 09年1月時插班. 如果想早 d 入學, 要搵育嬰院或幼兒中心 ...

大宅

彥媽,

what is your comment on KCS nusery, kindergarten, primary and secondary school?

thanks

[ 本文章最後由 tongbetty 於 07-11-16 13:31 編輯 ]

大宅

彥媽

Yes, KCS= 蘇浙

thanks for your reply.

I prefer the biligual teaching so that's why I consider this school. But as you said, 成績唔見好突出, 一般咁啦, do you mean primary school? so is it worthwhile to studying at this nursery and kindergarten?

原文章由 彥彥媽咪 於 07-11-19 10:24 發表
tongbetty:

KCS = 蘇浙..??

If yes, then 佢幼兒/幼稚園一向都多人爭, 因為區內有埋 nursery 同 KG 既唔多, 再者, 佢小學 highlight 有國際班, 好多家長喜歡雙語就會鍾意喇, 但成績唔見好突出, 一般咁啦, 而中學就 ...

[ 本文章最後由 tongbetty 於 07-11-24 10:44 編輯 ]

大宅

彥媽

thanks for your reply, yes, it is a matter of value, I should have to think further.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-11-26 11:37 發表
tongbetty:

so is it worthwhile to studying at this nursery and kindergarten?

==> 值與唔值係涉及個人價值觀問題, 旁人好難代答的, 想點決定就按照你想追求既野去揀就得了. right?

...

大宅

彥媽,

請分享對大坑真光幼稚園 and 大坑真小的意見. 謝謝

大宅

彥媽,

謝謝你的回覆,其實我都係0604媽,之前幾次係0604party聽過你的高見,真幼收了我呀囡,同時SC又收,我知兩間係各有各好,又是style及前景不同的學校,正頭痛點決定,想問下你的意見,謝謝!

原文章由 彥彥媽咪 於 08-12-24 00:04 發表
tongbetty:

請分享對大坑真光幼稚園 and 大坑真小的意見. 謝謝
==> info 有 (1) 真幼可以上真小, 真小又可以上真中 (2) 但因真中係女校, 所以多數係女仔入去讀多d, even though 真幼同真小都會收男仔, 但唔多, 所 ...

大宅

thank you very much.

原文章由 彥彥媽咪 於 08-12-27 14:49 發表
tongbetty:

彥媽,

謝謝你的回覆,其實我都係0604媽,之前幾次係0604party聽過你的高見,真幼收了我呀囡,同時SC又收,我知兩間係各有各好,又是style及前景不同的學校,正頭痛點決定,想問下你的意見,謝謝!
==> 其實在我, ...

首頁

尾頁

跳至