懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Toffeenut,
你 check e-mail 收o左相再試o下!

大宅

Toffeenut,
好快手喎!你終於成功喇!

複式洋房

cmsfish
您今日做 iui 喎, 祝您成功先.試咗幾多次呀,您好叻呀一定用咗好多針藥, 我諗住都要試半年先搵不育科谷卵,雖然我高齡, iui 同ivf 我接受唔到, 到時要同牧師傾下.

複式洋房

原文章由 concat 於 07-7-6 13:57 發表
Toffeenut,
好快手喎!你終於成功喇!

Yee係喎好Pro喎,兩隻猫猫好似model咁

大宅

kohelen,
我都好掛住正街間糖水鋪d桑寄生蛋茶呀!可惜e+住得遠o左,無得嘆lu!

all
我都想講o下我個情況,3號終於黎o左第三次M,不過唔知點解今次遲o左兩、三日,又有M痛(一向都無乜),腰骨又赤過以前,第一日係暗紅色,之後鮮紅色,不過d量無上兩次咁多,尋日去街食飯又M痛,好似有d扯住扯住咁,唔知同唱完K有無關啦? 前幾日又食完榴槤,唔通真係燥得濟? 仲諗住哩兩個月開始試喎,真係要問清楚ec點睇lu!?-(

Beku, Belle_Piano,
係lu,都唔多慣哩個新版面,要時間適應o下,不過好在終於可以upload到貓相!

cmsfish,
我都睇過林ec一次o架,都係Toffeenut介紹,林ec應該要請佢飲茶! 不過貴o左d,好肉赤,又book o左12號去浸會睇!

BBEAR,
以前睇中醫都有提過,何麗容話:血氣養筋骨,因為我唔夠血氣,所以會咁,睇林ec時又無乜特別提及,但係e+好似仲嚴重o左dd,好似係落雨果日都會厲害d呀!所以下次係浸會真係要同ec講清楚哦!?-(

Oh!Baby614,
我同你都有隻三色貓女! 你有幾多隻貓咪?係咪想轉相?又洗唔洗留個e-mail比你send相幫你改format ?

洋房

:-(
原文章由 cmsfish 於 07-7-6 08:54 發表
各位,
我都唔鐘意個版面, 不過無辦法, 因為佢其實俾人試用過, 大家都講咗唔好用, 佢哋都照出, 所講咗都無用啦.

我今日四點去做IUI啦, 下午同唔到你哋傾偈啦.

BBEAR,
...

cmsfish
可能呢排心情唔多好,睇完你個post,突然有點感觸:( ..無錯我的心情近來都起伏不定!!亦因為咁所以無plan咁快準備...有影響ma...有時間我都試下煲D湯水飲下啦!! anyway, thank you!! 你今日做iui如何? 祝你早日bingo!!! Take Care!!

話時話其實我都唔知咩叫iui 人工受孕 咁ivf呢??

洋房

原文章由 Toffeenut 於 07-7-6 13:00 發表
LYYWSK,

其實我都無人煲野俾我食架, 雖然上次小x全家人都知, 但我媽咪就一向唔煮飯, 而奶奶就好似無乜咁既意識, 不過佢都鍾意我既, 只係識得叫我食好d.:tongue: 可能佢地都唔係上左年紀既人啦.
我自己錫自 ...

Toffeenut

好多謝你地呀..係到feel到好warm呀!! 好啦,weekend去買合桃,同埋去買湯飲啦!!有時屋企都會煲下花膠魚湯,我都會飲多2碗.....

係呀,暫時得你同kohelen有左,所以大家都好緊張你地呀..睇下有幾多sisters 鍚你地  好好保重啊!! esp. kohelen. 你要多D休息!! 祝其它準備有既姊妹,都早日bingo!! 我地就緊張多幾個啦!!

大宅

Oh!Baby614
你都記低咗桑寄生茶啦. 希望我哋咁多個一有咗都攞嚟飲吓, 一齊話BB陀得好穩啦.

壓力大得咁緊要既? 公司嘢呀? 睇電視唔得架. 聽啲你鐘意既純音樂啦. 真係好減壓呀. 我同老公有次唔想睇電視, 結果攞咗睇電視既時間聽咗啲西班牙結他純音樂, 後來心情RELAX到我哋好有MOOD交功課, 仲幾HIGH添呀. 交完功課後, 心情好好好舒暢呀. 你都試吓. 我呢類CD喺又一城既"香港唱片"裏面既 "CLASSIC"區 試聽後買架. 原本只係氹老公, 因為佢好鐘意西班牙結他架. 點知好有用.

你壓力大到會暈, 又可能身體麻麻地. 不如你都飲啲雞精啦. 又唔駛煲, 應該易做到啲既.

littleCC
YOGA係啲血氣運行既運動, 身體會好啲架. 但係有人同我講話YOGA越玩得厲害, 越易通靈, 點解會咁呢, 因為始祖做呢樣嘢時係諗住達到遇靈溝通而做. 咁我喺未肯定無嘢時, 唔敢玩住呀. 講出嚟會嚇到大家, 唔講又好似自己有責任提醒大家. 所以我只講自己啦. 我明一講會影响你哋, 但其實我未知係咪真有咁既效果, 所以講出嚟, 大家參詳一吓.

Toffeenut
你又無人煮俾你食呀? 咁你依家有咗呢? 三餐多數食乜呀? 又想問吓你靚湯X房係咪邊到都送架? 真係好有興趣知.:loveliness: , 你反胃, 有無將啲嘢分兩次食呀?

好乖呀, 一知無益就唔飲羅宋湯. 你BB一定好健康架.

kohelen,
Toffeenut講得啱, 有反應係好事, 如果唔係, 好似我咁, 我好担心BB有事, 而之後又真係有事喎. 所以你應該開心呀. 嗰時有個姐妹, 有咗後, 嘔到無哂心機, 直頭唔想要BB呀. 到生咗之後, 發現BB好健康呀. 唔好唔開心啦.

Oh!Baby614

些些 cmsfish,呢條方好有用記低佢先.

呢排有壓力,個人日頭好累,夜晚唔想訓,想靜靜地睇電視,都覺得減唔到壓,尋晚的咗honey陪我去睇DieHard4, Y 又幾好睇喎,套戲有2個鍾好低睇.

我呢排不斷咁諗bingo咗既生活安排,我有好多人同我合作緊,有時的突發野搞到我暈暈地,真係暈唔係講笑,点樣可以全面暫停,如果唔安排好的,bingo先算,都唔知点算.事業女性真係好難做好難兼顧.

Toffeenut
LYYWSK,

其實我都無人煲野俾我食架, 雖然上次小x全家人都知, 但我媽咪就一向唔煮飯, 而奶奶就好似無乜咁既意識, 不過佢都鍾意我既, 只係識得叫我食好d. 可能佢地都唔係上左年紀既人啦.
我自己錫自己, 老公錫我, 我一星期都叫1-2次靚湯x(又唔係賣廣告), 我覺得佢真係幾方便, 唔好話d花膠好靚, 但都叫做有花膠湯飲下, 每次都有一節手指咁細舊既花膠俾我食, 好過無囉~

kohelen,

你有反胃既感覺我覺得係好事黎架, 我由前晚開始, 一飲半杯水就會反胃(食林ec), 食到少少飽又反胃, 不過暫時無嘔過, 今朝清晨少少胃痛添, 我不知幾開心有呢d感覺呀! bb健康呀! 你要多d, bb有信心呀!

各位sisters,

我知你地都好緊張我同kohelen, 你地都係呀, 要放鬆心情, 無論係咪打算今個月開始試, 為自己, bb, 心情係好緊要架!
我唔知羅宋湯寒... 前排飲左2(罐頭湯), 尋日又飲左添... 暫時唔飲住.

原文章由 littleCC 於 07-7-6 10:38 發表
CMSFISH
其實我剛剛開始了兩堂yoga jar,不過人好似精神左, 我諗運動點都對身體好, 希望迫自己運動多d, 游水都好呀,你加油!
BBEAR
你血氣唔好, 試下M後自己焗紅[早]水飲, 仲有買D雞精飲下, 可以幫肋血氣運行好 ...

複式洋房

Concat,
我得呢隻猫咋而加2歲大, 係2個月大時領養番嚟, 醫生話佢係長毛猫, 大大下完全唔係長毛,不過無所謂佢都好乖,的毛好軟滑,我 KEEP佢係公司,佢個性好似狗咁跟出跟入, 叫佢佢會走過來應我.用手指住佢佢就唔敢郁好得意. 您隻白猫好肥咁幾耐沖一次涼架要?

大宅

LYYWSK
唔好意思呀, 我既說話影响到你. 可能我喺工作上都有壓力, 返屋企又得唔到支持先咁講啦. 係呀, 記得飲湯呀.

我就出門口啦. 做完IUI, 今晚再話你知情況啦. IUI係將老公既貨用管直接輸入去子宫,等佢哋見面機會大啲咁囉.

Oh!Baby614
我今次係第四次IUI啦, 試埋今次唔試架啦. 不過真係打咗好多針呀. 你同牧師傾吓好呀. 我哋兩公婆淨係唔接受IVF咋. 怕係自己夾硬要一個, 唔係神俾自己架, 但IUI就都係BY CHANCE, 所以OK啲.

食榴槤好補架. 快啲同中醫講啦. 係咪都係揾林醫師呀?

我走啦. 大家為我祈禱啦.:time: :time:

大宅

LYYWSK,
如果情緒上有咩唔開心, 而你又唔介意講出黎, 我相信個個都會同你分擔架. 總之要加油!
靚湯x房我唔知係咪度度都送, 因為之前介紹左俾... concat? 好似係, 但佢送唔到俾佢, 唔知好似話唔夠數定乜呢? 你可以打去問下先既~

cmsfish,
我而家早餐就自己整, 通常都有蛋, 鮮奶/芝士, 牛肉, 麵包/通粉, 係咪好得呢~? 午餐就叫靚湯或者出去食即炒碟頭飯(有菜心,牛/豬肉)或者蒸飯, 夜晚都係四圍食, 前兩日去奶奶屋企食飯, 飲完湯已經食唔到飯喇. 其實我都唔係咁乖架咋... 正餐食唔落, 之後就食埋d唔健康既野...

Oh!Baby614, concat,
我呢兩隻係貓媽&貓爸黎架, 你睇佢地幾惡型惡相? :lol: 其實係好唔滿意佢d model衫. concat, 你屋企除左白貓, 三色貓, 仲有另一隻呢? post多次張相俾我睇下~ 我都好鍾意隻白貓呀, 肥肥白白. oh!baby果隻都好肥, 塊面勁圓, 好可愛! 你唔好見我養摺耳貓, 其實我都鍾意家貓架, 一樣可愛!!

大宅

各位,

我攪掂啦, 今日做得一啲都唔辛苦, 所以我相信, 醫生既經驗同手勢好有關係. 星期二再去睇, 睇吓卵子排咗未. 跟住就係等結果架啦.

Toffeenut,

你既早餐都好有營養喎. 健康過我嗰啲啦, 我食粥, 炒面, 腸粉, 通粉嗰啲, 不過喺街買咋. 午餐一樣幾好, 食多啲飯呀. 有飯氣, 差好遠架. 食多啲深色菜啦. 晚餐食唔到咁多, 夜晚會好肚餓架喎. 有無放定梳打餅喺床邊呀?

子爵府

兩星期前約左今日睇蘇晶, 我約左5:30, 等到6:30過後先到我!
入到去, 一個學生都無, 得蘇ec一人。佢問我乜事, 我話我有左bb, 但見啡。
佢把完脈好詳細問左我好多問題, 如夜晚訓覺有無覺得好熱, 有無胃口, 小腹有無痛等等。我問佢把唔把到我有孕, 佢話把唔到。我問佢幾時先把到, 佢話要懷孕兩個月先把到。
佢又係叫我訓多d, 行慢d之類。不過佢話我身體無乜野(林ec話我血虛)。蘇ec話我有作嘔/胃氣係好事, 夜晚訓覺個身好熱係因為賀爾蒙影響, 係正常ge!

蘇ec叫我千萬唔好食高麗參(但因為我流啡, 林ec開左高麗參我安胎...), 佢話高麗參行氣活血, 咁早期食對個胎唔穩喎......

聽完佢講, 都唔知食唔食林ec d安胎藥好(有參果隻, 仲要食多兩日).....但林ec把到我有孕, 而蘇ec把唔到喎...點算?!:-|

大宅

kohelen,

嘩, 好懊惱喎. 我睇嗰啲醫生就唔建議咁早補身既, 但係東叔就會開人參丸俾孕婦食, (我唔知係咪高麗參), 真係好難取捨呀. 不如食住其他補嘢先啦, 例如花膠, 阿膠, 桑寄生蛋茶呢類温和啲既嘢先啦.
仲要瞓多啲呀.
攪到我都戥你担心添.......
原文章由 kohelen 於 07-7-6 19:30 發表
兩星期前約左今日睇蘇晶, 我約左5:30, 等到6:30過後先到我!
入到去, 一個學生都無, 得蘇ec一人。佢問我乜事, 我話我有左bb, 但見啡。
佢把完脈好詳細問左我好多問題, 如夜晚訓覺有無覺得好熱, 有無胃口, 小腹 ...

子爵府

原文章由 cmsfish 於 07-7-6 21:09 發表
kohelen,

嘩, 好懊惱喎. 我睇嗰啲醫生就唔建議咁早補身既, 但係東叔就會開人參丸俾孕婦食, (我唔知係咪高麗參), 真係好難取捨呀. 不如食住其他補嘢先啦, 例如花膠, 阿膠, 桑寄生蛋茶呢類 ...

蘇ec話可以食太子參/黨參呢類, 但高麗參就千祈唔好食。我話有中醫話高麗參係安胎喎; 佢就話高麗參行氣活血, 連胎都會行埋出來, 所以懷孕早期千萬唔好食:-|
蘇ec就係話咁早補身, 個胎根本唔能夠吸收, 所以唔駛食補品住。佢開左安胎藥俾我, 話幫我輕輕咁補一補個子宮, 等可以早期陀得穩一d。其中一味係紫河車粉, 叫我朝早用水沖服...不過我最後都無執藥。
我諗我都係繼續食住林ec d藥, 但落高麗參份量減少一d吧...或者甚至唔落......

[ 本文章最後由 kohelen 於 07-7-6 22:10 編輯 ]

大宅

kohelen,

都係嗰句, 都唔知食唔食好. 如果我係你, 都諗爆頭, 問哂所有朋友先決定得呀.

咁你有決定未架?

原文章由 kohelen 於 07-7-6 22:03 發表

蘇ec話可以食太子參/黨參呢類, 但高麗參就千祈唔好食。我話有中醫話高麗參係安胎喎; 佢就話高麗參行氣活血, 連胎都會行埋出來, 所以懷孕早期千萬唔好食:-|

子爵府

原文章由 cmsfish 於 07-7-6 22:08 發表
kohelen,

都係嗰句, 都唔知食唔食好. 如果我係你, 都諗爆頭, 問哂所有朋友先決定得呀.

咁你有決定未架?

我上網search緊高麗參資料

男爵府

如果我係你, 唔食! 你懷孕早期,唔好食d行氣活血類,!
有咗要放鬆心情, 無論係咪為自己, bb, 心情係好緊要架! 努力生返個健健康康既BABY…

子爵府

暫時見到呢個, 未搵到話懷孕唔食得~
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/news/show_news.cgi?date=2004-11-11&type=living&id=662928&ct=living

我繼續搵資料!

大宅

cmsfish,

我都有睇過你的分享,我記得你好似小x無耐,因為我原本都以為可以喺2008年1月底生,時間與你差不多吧!我當時都有睇你的分享,點解你可以咁快做iui既,你黎左2次m嗎?不過,無論如何,都祝你造人成功!

我星期二做完手術後,子宮都有些少痛,當醫生話bb無心跳時,叫我食藥,之後我去睇中醫,中醫當時開始兩款藥給我,第一款是叫我清左個胎後食(約食藥後三日),然後再食第二款。我最後選擇刮宮,西醫就叫我做完手術一個星期內唔好食中藥。我問過中醫朋友,佢話第一款藥是幫我清裏面的血,叫我放心食。我都唔知明天食唔食第一款藥,因未夠一個星期。

原來做完手術,個人都幾累,真係要休息,下星期二會去覆診,唔知醫生仲比唔比假我呢?我梗想仲想放啦!因為都唔想見人,我連教會的朋友都未講現在我情況,我以為手術後心情已ok,點知今日表妹打比我,我講比佢聽時,我都忍唔住喊左出黎,我諗都仲要d時間
recover。

我打算八月先番工,計劃七月中去旅行,希望可以令自己開心一下。

在這裏聽大家的分享,都是一個鼓舞,因為這裏已有兩位姊妹又
bingo,證明有過真的容易d有,希望遲d到我啦!

首頁

尾頁

跳至