跳至

首頁

尾頁

大宅

好在我亞囡又冇話特別"痴"個工人......
不過見到陌生人會驚law........, 有時仲喊添!.....可能我地好少帶佢出街啦!?-(

enoch好番晒未?.......

[ 本文章最後由 CatieMa 於 07-7-7 09:33 編輯 ]

大宅

BK Milk勳章

蔚蔚都係無話特別"痴"工人&我地,但一出街就會緊張d,都會比陌生人抱,我地話bye..bye...佢都唔會喊

原文章由 CatieMa 於 07-7-7 09:31 發表
好在我亞囡又冇話特別"痴"個工人......
不過見到陌生人會驚law........, 有時仲喊添!.....可能我地好少帶佢出街啦!?-(

enoch好番晒未?.......
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

大宅

BK Milk勳章

你地比左資料未呀? 我剛比左呀...

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1051896&extra=page%3D1
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

大宅

Tks 小夢星!.....剛剛比咗資料了!

Christie肚潟咗3日........ ...........而家趕住去睇醫生...........

男爵府

Christie okay mar? enoch also just recovered from his cold.. but still got a little bit running nose and broken voice~

hope all babies are doing well lar! don't get sick arr!!

原文章由 CatieMa 於 07-7-9 11:29 發表

Christie肚潟咗3日........ ...........而家趕住去睇醫生...........

大宅

Christie食左d乜o野啊. 佢一日"呵"左幾多次啊. 小心身體啊

原文章由 CatieMa 於 07-7-9 11:29 發表

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

剛睇完醫生..........
醫生話有得佢呵清就冇事, 可能要呵一個星期喎! 仲有要轉飲豆奶....; 星期六呵咗8次, 星期日5次, 今日中午前已經3次......

Christie 食咗d唔清潔嘅野所以腸胃炎law......
緊係個衰工人啦, 成日叫佢唔好把成舊豬肉在冰箱攞出黎溶晒雪又放番入冰箱, 咁樣好易有細箘嘛 ! 講咗好多好多次要切成一餐份量細細舊咁分開放入冰箱, 每次煲粥仔就攞一細舊出黎溶雪嘛, 真勞氣!!.......講開工人,d火就黎....好嬲好嬲呀! 昨晚我個工人發我脾氣........係佢做得唔啱, 我訓示佢幾句, 佢就發脾氣!............佢係房氹bb訓覺, 我入房見bb已經訓咗, 唸住佢好快會出黎煲粥, 15分鐘後我見佢仲未出黎, 咪入去睇下, 點知佢坐係度慢慢摺緊衫+歎緊泠氣, 我叫佢出黎, 叫佢做野要分先後次序, bb 7:00pm要食粥, 而家已經6:30pm再唔煲就煲唔切; 跟住我再勞氣d話佢: "你次次煲粥都煲唔靚, 是因為煲的時間太短, 唔可以次次睇住個鐘7點就開大火煲晒d水,傑傑地就叫煲好! 你做野唔可以求求其其是是但但做咗就算, 做每樣野都要做"好"唔係"做咗"! .....佢嫌我話佢lee樣話佢個樣, 即刻發脾氣話:"唏! 我煲粥先啦", 跟住攞起個煲立刻轉頭走入廚房!

大宅

BK Milk勳章

嘩!乜你個工人咁衰 ,真係睇少陣都唔得喎!咁佢而加知道bb腸胃炎仲呵左咁多次,佢有無d內咎呢??

希望christine快d好翻啦。

原文章由 CatieMa 於 07-7-9 16:24 發表
醫生話有得佢呵清就冇事, 可能要呵一個星期喎! 仲有要轉飲豆奶....; 星期六呵咗8次, 星期日5次, 今日中午前已經3次......

Christie 食咗d唔清潔嘅野所 ...

大宅

BK Milk勳章

蔚蔚唔係太鍾意食粥仔,所以都好少煲比佢食,但每次都係我自己煲,都係煲過3~4次咋(瘦肉菜粥),叫印印睇火&睇下點煲,但未試過比佢自己去煲呀,可能係我自己唔放心啦!但每次蔚蔚都係食得幾啖...最多試過細半碗咋... 所以都唔係咁多煲粥仔,或者我下次試下煲其他比佢食,希望到時佢食多d啦!:lol :lol

大宅

佢一d內咎都冇喎!仲覺得唔關佢事........(`我99同佢講bb個肚入咗風所以肚痛&肚瀉......., 99擺明係幫個工人, 激c我!........有嘜理由成日幫住個工人, 都唔緊張個孫?!....?-( )

[ 本文章最後由 CatieMa 於 07-7-10 09:30 編輯 ]

大宅

CatieMa

希望Christie快d好番啦. 個個工人都駁咀黑面o架啦. 我個工人俾我同c6發現佢柸碟有漬. 焗爐,微波爐,抽油煙機有油無沬, 搬入去後見到三次曱x. 話佢仲駁咀

原文章由 CatieMa 於 07-7-9 16:24 發表

Christie 食咗d唔清潔嘅野所 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

柸碟有漬?...............何止咁少, 連奶樽都有奶漬, 煲粥個煲入面仲有粥漬; 我時時都是見到同佢講, 佢先至做番, 如果我睇唔到咁佢就"過骨"

我個廚房晚晚都見到有曱x出現, 我&c6晚晚入親廚房都打死幾隻...... (工人話夏天就會有曱x, 冬天會冇;佢話是麻麻同佢講的!.......死未!! )

焗爐,微波爐,抽油煙機有油無抺...............係我屋企成日都係咁架啦!...個碗櫃底仲成日都是"痴立立", 個筷子筒仲勁, 污糟到有黑色漬係底添........

個廁所洗手盤邊&企缸邊圍住一行黃色水漬.....

次次都係我見到叫佢做先做, 仲要做完都係唔乾淨......

原文章由 fion2504 於 07-7-10 09:35 發表
CatieMa

希望Christie快d好番啦. 個個工人都駁咀黑面o架啦. 我個工人俾我同c6發現佢柸碟有漬. 焗爐,微波爐,抽油煙機有油無沬, 搬入去後見到三次曱x. 話佢仲駁咀

男爵府

CatieMa & Fion2504,

wow... "連奶樽都有奶漬" <-- how could it be gar!! no wonder Christie is got sick lar!! You should warn your maid that because she didn't clean the milk bottles through.. so, the baby got sick now!!!!!

sigh.. after all... at least my maid is quite good so far... even thou broke a few items since she was here... but afterall... those items have been used for a few years ... and now being used more often... so I just take it easy lar...

曱x <--- I couldn't stand if my home got 曱x .... coz' since I have cat at home, I've never seen a 曱x at my home ! I told my maid already... so, if there is 曱x... for sure it's her problem.

原文章由 CatieMa 於 07-7-10 10:08 發表
柸碟有漬?...............何止咁少, 連奶樽都有奶漬, 煲粥個煲入面仲有粥漬; 我時時都是見到同佢講, 佢先至做番, 如果我睇唔到咁佢就"過骨"

我個廚房晚晚都見到有曱x出現, 我&c6晚晚入親廚房都打死 ...

大宅

CatieMa

你個工人都算勁喎 咁都得:evil: .其實我平時無乜入廚房, 個人有朋友上來. 入廚房睇下. 就俾我發現到有咁多o野. 加上叫佢沬o野. 琴啊. 柜啊.電腦啊都有好多塵. 同佢講, 仲發脾氣, 話: 我每朝都有用呢條布去沬o架. 又係你叫我唔好用碧麗珠, 咁早上沬完, 又開窗,咁當然有塵啦. 唔通早上沬一次, 中午又沬一次啊 . 我話屋有曱x, 佢話新屋當然有啦. 我咪話NO. 我之前都無o架. 焗爐無沬, 佢又話just one day, 我話日日要沬啊. 每次用完都要沬 , 自己仲買個冷風機回來.即是話我地俾佢個風扇無用啦

原文章由 CatieMa 於 07-7-10 10:08 發表

我個廚房晚晚都見到有曱x出現, 我&c6晚晚入親廚房都打死 ...

男爵府

fion2504,

"自己仲買個冷風機回來"?? she is so rich bor!!

I will go into the kitchen (actually all rooms) everyday... to check if there is anything suspicious... i will look into the shelves, too... just to make sure I still know what everything is placed lar... I don't like things to be misplaced ...

原文章由 fion2504 於 07-7-10 13:51 發表
CatieMa

你個工人都算勁喎 咁都得:evil: .其實我平時無乜入廚房, 個人有朋友上來. 入廚房睇下. 就俾我發現到有咁多o野. 加上叫佢沬o野. 琴啊. 柜啊.電腦啊都有好多塵. 同佢講, 仲發脾氣, 話: 我每朝都 ...

大宅

Christie仲疴緊,..........
昨晚又疴咗7次, 今朝已經2次.............,
今日第5日了~, 好擔心啦.......!!!

小叭隻腳腳d皮膚好番未呀?

enoch係咪都好得7788?

男爵府

CatieMa,

What did the doctor say about Christie's illness ar?? already the 5th day ... quite serious bor... is Christie feeling ok?? still smiling and playful??

enoch is recovering well lar.. thanks!!

原文章由 CatieMa 於 07-7-11 09:15 發表
Christie仲疴緊,..........
昨晚又疴咗7次, 今朝已經2次.............,
今日第5日了~, 好擔心啦.......!!!

小叭隻腳腳d皮膚好番未呀?

enoch係咪都好得7788?

大宅

醫生話係腸胃炎,
而家一食野就疴.........
好彩christie好精神, 又會笑又會玩, 暫時冇脫水症狀...
不過, 係咁疴都唔係辦法喎
但係, 醫生又話有得佢疴, 疴清就冇事
我最怕佢肚仔入面唔知有什麼菌, 會引起其他併法症就大件事( touch wood.......touch wood.........touch wood.........)

ai.....而家唯有觀察下先啦,可能會睇多過醫生!

原文章由 eshiro 於 07-7-11 09:36 發表
CatieMa,

What did the doctor say about Christie's illness ar?? already the 5th day ... quite serious bor... is Christie feeling ok?? still smiling and playful??

enoch is recovering well l ...

大宅

eshiro

佢係一個有$$的bun bun, 所以自尊心好勁, 其實佢應該去做mum, 唔係來做工人:tongue: 佢好有$o架(俾起其他工人), 有個係香港做左十幾年司機的老公. 我諗佢老公人工有成8-9千到啦. 加上佢自己收入, 真係好過好多香港人啊. 包食包住包車費睇醫生.
原文章由 eshiro 於 07-7-10 14:14 發表
fion2504,

"自己仲買個冷風機回來"?? she is so rich bor!!

I will go into the kitchen (actually all rooms) everyday... to check if there is anything suspicious... i will look into the shel ...

大宅

CatieMa

咁大件事啊. 咁真係要小心d同好嚴厲咁同你個工人講話就係因為佢清潔唔好, 所以christie才會有腸胃炎, no next time, 如果唔係就要炒

小叭隻腳好番好多了. 不過仲係"鞋鞋地"咁

原文章由 CatieMa 於 07-7-11 10:15 發表
醫生話係腸胃炎,
而家一食野就疴.........
好彩christie好精神, 又會笑又會玩, 暫時冇脫水症狀...
不過, 係咁疴都唔係辦法喎
但係, 醫生又話有得佢疴, 疴清就冇事
我最怕佢肚 ...

首頁

尾頁

跳至