跳至

首頁

尾頁

男爵府

我地呢d小朋友未入學既,陪佢返親子預備班時都feel到.
原文章由 abcakk 於 07-7-13 01:06 發表
各位師弟、師妹既媽咪

我大仔番埋聽日既"高班歡送會",就正式離開禮賢會.準備迎接小一新生活:lol

禮賢會確實係一間好學校校長、老師、嬸嬸等......對小朋友都充滿愛心、耐性.

男爵府

abcakk
相信場面一定好感人.係呢你仔仔升讀邊間小學

[quote]原文章由 abcakk 於 07-7-13 01:06 發表
各位師弟、師妹既媽咪

我大仔番埋聽日既"高班歡送會",就正式離開禮賢會.準備迎接小一新生活:lol

[ 本文章最後由 catcatchong 於 07-7-13 01:29 編輯 ]

大宅

catcatchong,

黃建常

我想問扣咗學卷後,新學年學費幾多呀?
原文章由 catcatchong 於 07-7-13 01:26 發表
abcakk
相信場面一定好感人.係呢你仔仔升讀邊間小學

男爵府

abcakk

七百幾...但仍可申請學生資助計劃
今年我地要在7月25號前交表..應該
在開學可知減免多少

男爵府

mandy
安安今日問我點解佢冇冇進步獎
我真估唔到佢會咁上心..我同佢講媽媽知
你有進步己足夠(好在平時有獎貼紙比佢)..但其實班上每位同學都有進步...可能同學仔進步比你更多...叫佢唔好太在意呢個獎...原來佢都會同同學比較..

[ 本文章最後由 catcatchong 於 07-7-13 02:27 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 catcatchong 於 07-7-13 01:54 發表
abcakk

在開學可知減免多少

catcat,
咁我地k1有無得申請學生資助計劃??同埋表格去邊拎??tks

大宅

Thx!

原文章由 catcatchong 於 07-7-13 01:54 發表
abcakk

在開學可知減免多少

水晶宮

cat,

我唔記得左tim
不過都多謝你

水晶宮

maggielau,

我地應該要等開學先可以申請

原文章由 maggielau0705 於 07-7-13 10:15 發表

catcat,
咁我地k1有無得申請學生資助計劃??同埋表格去邊拎??tks

男爵府

應該有得申請.你試下問下周書記.表格學校派架..
上年未有學卷我地係開學後先申請..先交學費直到
資助批到後先再退番差額

原文章由 maggielau0705 於 07-7-13 10:15 發表

catcat,

複式洋房

hi~我想你大致都明白點解~不過如果要比較學校大小的話, 其實仲有比佢大, 比名氣又有比佢勁, 但係~果種親切既態度確實好難搵到...不過呢d你要自己親身去感受一下先會知道, 而且佢既課程係屬於活動教學, 我個人覺得咁樣比傳統教學來得好, 小朋友會更容易吸收!!其實我都係大約上兩個禮拜左右先同泰泰哥哥報學校, 不過正校上午班就真係無位, 分校就有, 至於難唔難收, 就好似書記姐姐講既一樣, 你要小朋友寫字比你睇, 讀書你聽係無可能架~學校只係想睇下你個小朋友有無d咩特別唔同!!

原文章由 szenam 於 07-7-12 21:29 發表
hi cyane

其實我只係知汀角路個間係正校未入去睇過, 分校正確位置就唔知,間學校真係咁吸引,校舍環境係咪好好架,同埋可以即時報名嘅咩?我囡囡出年讀k1,我仲住好難入..

男爵府

abcakk hi! 你好,唔知道有無和你見過面?你囝囝是正定分校?我今早回正校見到小朋友但在禮堂,聽老師講,每年的學生都會哭,因為知道自己要畢業,升上小學,老師們見到都會哭.我相信場面一定好感人.

maggie k1都可以申請,到開學,老師會比表格,你們可找定06年好似4月到07年好似3月的收入証明,一家人身份証影印本.小朋友如無身份訌,就影印出世紙.

水晶宮

mandy,

聽係禁講, 我都巳經感受到啦, 自己都經過個種難捨難離

男爵府

mandy
我今日終於有時間睇下校訊..今年派位都唔錯
成16個派舊墟..寶湖都有24個..我至愛果間都有7個
唔知係自行收生多定攪珠入舊墟多...攪到我都心思思想報舊墟
今年要好好留意下佢地小一D功課..睇下邊間最少功課
唔知廖老師佢地放假未呢????出年唔知邊果做班主任呢???

[ 本文章最後由 catcatchong 於 07-7-13 16:47 編輯 ]

男爵府

點呀??? 一時一樣.... 你是只這三間計邊間最少功課,就一定是你的至愛.老師無咁快放假.我都話分上低A班主任是麥老師,你重估.
原文章由 catcatchong 於 07-7-13 16:32 發表
mandy
今年要好好留意下佢地小一D功課..睇下邊間最少 ...

大宅

呢個數字唔可以作準架!因為係計哂"自行收生"及"統一派位"既總數.今年正校都有幾多係"自行收生"階段,跟家姐、亞哥入舊墟、寶湖架.舊年計哂"自行收生"及"統一派位",舊墟12個,寶湖7個.

原文章由 catcatchong 於 07-7-13 16:32 發表
mandy
今年要好好留意下佢地小一D功課..睇下邊間最少 ...

水晶宮

原文章由 mandyfung 於 07-7-13 22:07 發表
點呀??? 一時一樣.... 你是只這三間計邊間最少功課,就一定是你的至愛.老師無咁快放假.我都話分上低A班主任是麥老師,你重估.

男爵府

mandy
唔係bor..我問過好多同學仔差不多個個都低A班
wor..禁如果冇插班係咪都係麥老師做班主任,禁so老師教邊班.你講得真係冇錯..邊間最少功課,就撰邊間

[ 本文章最後由 catcatchong 於 07-7-14 20:56 編輯 ]

男爵府

多是兩班先分A,B班,可能你問果D係A班,無問果D你B班.如果真係一班,應該會有一位老師教幼兒班,你覺得邊位老師合教幼兒班?

昨天去船船行,Ador去時嘔到八彩,黄胆水都出.之後一直玩水,到回程時睡到隻豬一樣.現在一家人好似黑人一樣黑.
原文章由 catcatchong 於 07-7-14 17:37 發表
mandy
唔係bor..我問過好多同學仔差不多個個都低A班
wor..禁如果冇插班係咪都係麥老師做班主任,禁so老師教邊班.你講得真係冇錯..邊間最少功課,就撰邊間

水晶宮

mandy,

你地去邊到玩呀, 我尋日都同晴晴去swimming, 不過係泳池.....

你女女係咪唔搭得船ka?

[quote]原文章由 mandyfung 於 07-7-16 08:23 發表
多是兩班先分A,B班,可能你問果D係A班,無問果D你B班.如果真係一班,應該會有一位老師教幼兒班,你覺得邊位老師合教幼兒班?

昨天去船船行,Ador去時嘔到八彩,

首頁

尾頁

跳至