在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人後悔做全職媽媽? 家人有無給壓力?
珍惜眼前人

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 janet818 於 07-7-4 18:27 發表

我冇後悔做全職媽咪,因為係我自己揀o既!
睇住自己對仔女成長,係我o既褔份!
雖然當初家人都有話過我讀咁多書唔出黎做野好"side",
但之後我照顧家庭之餘仲可以兼職賺錢,
而且睇到我湊到一對仔女咁好,佢地都再冇聲出喇!

伯爵府

魅力王子

agree with babyhowie~!

can walking with my son in his life is a happiness~!:loveliness:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 janet818 於 07-7-4 18:27 發表

冇後悔丫...做得好開心

家人都冇比壓力..依家算係好彩

禁止訪問

伯爵府

魅力王子

原文章由 LeeAnnMama 於 07-7-4 19:58 發表
我都無後悔呀,其實我幾enjoy做full time mommy
o架,可以睇住自已o既小朋友一日一日咁長大,真係
好滿足呀~同埋屋企人都好支持我做全職媽咪~~:loveliness:

yeah~!:mrgreen: :mrgreen:

大宅

我無後悔呀,好滿足

別墅

原文章由 shah 於 07-7-4 18:51 發表
agree with babyhowie~!

can walking with my son in his life is a happiness~!:loveliness:

i am agree!! :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

我都冇後悔~仲好開心

別墅

因為現在我考慮緊做唔做全職媽媽好? 我仔仔現在約歲半,想入學前自己湊返.... , 但又唔想唔做工,(怕比人睇唔起), 又怕第時儲唔到私己$$, 下下問老公要$$, 又怕變左full time c9後會好肥.... 或者第時仔仔大個後,再想找工作會有困難.... 其實我個人好無安全感...:cry: , 但係因為自己細個時係無媽媽照顧, 所以宜家又好想自己仔仔有媽媽take care..., 始終自己湊係感情/ 滿足感會好些的。

但係最令我傷心的是, 睇唔起我的人,亦是最親的人之一 --爸爸...... 佢一知道我想做full time mama就面黑左幾日.......:cry: , 咁點算呢?
珍惜眼前人

大宅

原文章由 janet818 於 07-7-5 01:23 發表
因為現在我考慮緊做唔做全職媽媽好? 我仔仔現在約歲半,想入學前自己湊返.... , 但又唔想唔做工,(怕比人睇唔起), 又怕第時儲唔到私己$$, 下下問老公要$$, 又怕變左full time c9後會好肥.... 或者第時仔仔大 ...

其實我都無後悔,我都覺好開心,不過我有時都會聽到我亞媽既說話,都難聽嫁,不過我都係唔會理佢,因我覺得自己個仔係最重要,無人重要得個仔,哈哈,因我可以睇住佢既好多第一次

別墅

唔後悔,因為我覺得照顧阿仔比起我自已的前途和金錢更加重要。其他人的說話,我唔care,最緊要自己開心。

男爵府

Love the job (privilege) very much.

複式洋房

babyhowie我同你一樣咁諗, 可以睇到小朋友一日一日長大,真係自己的福份.
回想當初, 個細女病到只狗咁,唔洗去睇醫生果日, 就係已經入咗醫院. 決心回家後, 每日俾99鬧有手有腳大食賴唔去返工, --->嘈足2年--->到永遠.
不過, 睇住個女由病貓轉到帶俾全家歡笑的小天使. 都是值得的. 其他人睇唔到唔緊要, 老公都話如果無我全職照顧, 指意99就死. 佢成日話揍得好, 我老公就偏偏咀但又怕頂撞佢後, 99又再次連環攻擊我.

原文章由 babyhowie 於 07-7-4 18:31 發表

我冇後悔做全職媽咪,因為係我自己揀o既!
睇住自己對仔女成長,係我o既褔份!
雖然當初家人都有話過我讀咁多書唔出黎做野好"side",
但之後我照顧家庭之餘仲可以兼職賺錢,
而且睇到我湊到一對仔女咁好 ...

大宅

我都無後悔,仲覺得好值得!能夠陪住個女成長,彼此都會親密好多,我個女9個半月,而家扭抱時已經識叫媽媽,我好開心,呢種喜悅好難用文字去描述,我好多謝我老公support我,覺得自已好幸福。

以前好怕做左全職媽媽會變c9,最初仲未放得底份工,個腦偶爾都會諗起返工既日子,知道老闆已經搵人replace我仲感到有點酸流流,但而家唔會lu。點都係個女重要,都明白要拋開以往既自已,進入第2個新階段!

今日睇報紙話訪問左1400幾個由20-40歲既女性,約40%都話希望自已可以最終做個賢妻良母,照顧家庭,話呢個先係女人既幸福!

大家努力啦!

大宅

我都係做左全職媽媽3個月咋, 都要慢慢適應, 繼續努力.
有時真的有點不慣, 初初仲好唔開心, 覺得自己淨係識每日洗錢, 唔識搵錢, 好無用.
有時舊同事 & 朋友又有好多說話聽, 通常都係話咁後生唔做野, 應該搵多個錢la, & 好"side" 呀咁啦等等.... 聽到有小小酸酸地.
但我會繼續努力, 因我要看到仔仔好多的第一次, 仔仔才是最重要的.

大宅

hi janet,
你唔好咁擔心啦! 想全職湊仔仔, 你同老公商量下, 如果老公支持, 經濟亦ok, 可以睇住仔仔成長, 實在係件開心事。幼兒成長都係頭幾年, 好快過, 好快仔仔就入幼稚園...小學...到時你再睇下搵些part time都得. 會否變肥師奶, 都係睇你自己既姐.

至於你阿爸, 佢可能唔明親子關係個份樂趣, 或者遲d你同佢好好傾下, 佢會諒解, 最重要你同仔仔既關係, 而你自己做全職媽媽又開心, 老公又支持就得啦!

原文章由 janet818 於 07-7-5 01:23 發表
因為現在我考慮緊做唔做全職媽媽好? 我仔仔現在約歲半,想入學前自己湊返.... , 但又唔想唔做工,(怕比人睇唔起), 又怕第時儲唔到私己$$, 下下問老公要$$, 又怕變左full time c9後會好肥.... 或者第時仔仔大 ...

大宅

支持你做全職媽媽, 雖然奶奶咁難頂, 但幸好你老公體諒你, 支持你, 希望你奶奶遲d會明白啦!

原文章由 20060103 於 07-7-5 10:17 發表
babyhowie我同你一樣咁諗, 可以睇到小朋友一日一日長大,真係自己的福份.
回想當初, 個細女病到只狗咁,唔洗去睇醫生果日, 就係已經入咗醫院. 決心回家後, 每日俾99鬧有手有腳大食賴唔去返工, --->嘈足2年 ...

男爵府

BK Milk勳章

hi,我都剛resign了, 做到8月頭. 我個女女都已經22個月大, 9月會讀n1. Boss留我做part-time,但我都say no了. 因我想一心一意湊女女. 我覺得錢係揾唔哂, 可以睇住bb一日一日成長,係最大的恩賜. 以後, 最多慳D洗錢囉.

別墅

全職湊返阿b一年喇~呢一年裡面可以睇住佢大真係好開心!但係日日對住老公既時間多左(佢返夜)鬧交既機會都多左!阿b就快讀n1我終於可以返工喇~~我等左呢日好耐lu~但係都會唔捨得出去返工~因為見阿女既時間會少左!:tongue:

首頁

尾頁

跳至