跳至

首頁

尾頁

大宅

今日我阿女去打1歲針啦~~
琴日發現ariel流鼻涕, 同幾個mami傾過計, 講最好delay支針, 因為怕bb病, 但一直打去健康院想改期, 電話卻一直都唔通...
結果今日照去, 唔打得咪改期o羅, 但姑娘話ok, 幸好沒有發燒, 所以照俾ariel打針..
首先磅重係例行公事, 阿女10.84kg...
然後姑娘作發展鑑測都說ariel好好, 好有反應, 只是不會推車車(我好少俾車佢玩), 又叫我買鴨嘴杯等佢自己飲水喎...點知佢一睇我囡囡的體重, 嘩一聲, 問我知唔知佢幾高? 之前我係咁意度下74cm, 然後姑娘話佢頂到盡11kg, 唔可以再重, 但我唔覺我囡囡好肥喎.....咁我要求俾姑娘幫我囡囡再度高, 77cm, 姑娘話ok, 但建議我減ariel一餐奶喎...
最後就要打針啦, ariel打針時見個姑娘惡, 佢都驚o家啦, 打果下係成個人呆o左, 仲未喊...但一掹開支針就喊到好大聲, 我手抱住佢出去笑笑口講無事, 然後俾餅佢食就收聲啦(好一隻為食豬 ), 但因為依家只俾紗布禁住針口位, 連膠布都無貼 (使唔使咁慳??), 搞到我要時不時禁下ariel個針口睇下仲有無血標出來, 禁一下佢都叫幾下, 幾陰公 (去健康院的mami記得帶定膠布去貼針口)
今晚, ariel都幾扭計, 或者係打完針嚇親o卦, 瞓下醒下, 又大喊, 半夜又唔知會唔會再喊呢

希望, ariel唔會發燒or出疹啦

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

男爵府

mowaiching,

姑娘有否講要觀察幾耐 因聽說話10-12days內會發燒, 5g係咪真

Ariel 隻大脾仔....你都話不是好肥.

原文章由 mowaiching 於 07-7-4 23:51 發表
今日我阿女去打1歲針啦~~
琴日發現ariel流鼻涕, 同幾個mami傾過計, 講最好delay支針, 因為怕bb病, 但一直打去健康院想改期, 電話卻一直都唔通...
結果今日照去, 唔打得咪改期o羅, 但姑娘話ok, 幸好 ...

大宅

"阿女10.84kg..."

我又覺得ariel唔係好肥咋喎

我都約咗明日同bosco打針, 打針固之然驚佢發燒啦,
但我最怕佢test唔得呀, 又唔識拍手掌, 又唔識byebye,
我已經係咁同佢做特訓架啦, 個衰仔, 正一睬我都儍,
教親佢, 佢都係足住我隻手拍, 足住我隻手byebye,
真係怕佢唔pass 到時我唯有同姑娘講,
bosco睇周星馳同靚女都會笑啦, 希望可以過骨啦

我個c6仲衰, 我話: "唉....個仔咩都唔識點算呀",
佢答我 : "唔係呀, 佢識點你做呀"

[ 本文章最後由 BoscoChow 於 07-7-5 00:15 編輯 ]

大宅

哇...10.84kg...我Ashley得9kg...真係羨慕死...

大宅

姑娘話會響5-12日內會發燒, 但一般二至五日內便會自動退燒, bb對針藥有反應係正常喎...
大家唔使咁膽心...

ariel對脾真係好粗o家, 唉, 老公成日話阿女得我真傳, 籮大脾粗喎
原文章由 830mama 於 07-7-5 00:00 發表
mowaiching,

姑娘有否講要觀察幾耐 因聽說話10-12days內會發燒, 5g係咪真

Ariel 隻大脾仔....你都話不是好肥.

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

周c9,
bosco咁醒, 點會唔過...
其實姑娘會一邊問你o野時, 一路俾bb玩玩具睇下佢的反應, 我阿女都唔識得推車仔啦...又咪pass...
咁我估姑娘見佢精精伶伶, 對人同玩具有反應就ok o家啦...
唔使咁擔心, 最重要係你將bosco醒的地方話俾姑娘聽就得o家啦, 睇靚女的事, 一定要講啦, 佢咁勁 ....睇下到時bosco會唔會"了"姑娘先
原文章由 BoscoChow 於 07-7-5 00:12 發表
"阿女10.84kg..."

我又覺得ariel唔係好肥咋喎

我都約咗明日同bosco打針, 打針固之然驚佢發燒啦,
但我最怕佢test唔得呀, 又唔識拍手掌, 又唔識byebye,
我已經係咁同佢做特訓架啦, 個衰仔, 正 ...

大宅

唉, 個姑娘一話我阿女超磅, 我真係嚇到死呀...
好在, 我阿女都屬高, 唔係真係要同佢減肥就好慘o家啦...
遲下, 我要同ariel減奶呀, 都係唔好揀今日啦, 佢打完針, 又鼻塞, 好扭計, 遲多幾日睇佢情況先算啦....:cry:
原文章由 寶貝BB 於 07-7-5 01:12 發表
哇...10.84kg...我Ashley得9kg...真係羨慕死...

侯爵府

mowaiching,

bosco實會啦,佢連我呢d咁既c9都聊
周c9,我話bosco實pass硬呀,肯定lum c姑娘添bor

原文章由 mowaiching 於 07-7-5 09:57 發表
周c9,
bosco咁醒, 點會唔過...
其實姑娘會一邊問你o野時, 一路俾bb玩玩具睇下佢的反應, 我阿女都唔識得推車仔啦...又咪pass...
咁我估姑娘見佢精精伶伶, 對人同玩具有反應就ok o家啦...
唔使咁擔心, 最重要 ...

大宅

原文章由 tupytupy 於 07-7-5 13:57 發表
mowaiching,

bosco實會啦,佢連我呢d咁既c9都聊
周c9,我話bosco實pass硬呀,肯定lum c姑娘添bor

OK咗啦, 叫佢放個積木落個杯到, 死都唔放, 5塊積木, 2隻手攞住4塊, 但就點都唔肯放低, 個姑娘想佢做到先, 攪咗好耐, 都係唔得, 我覺得個姑娘都覺得佢無咩問題, 但係唔放佢又"tick"唔到個個格仔 所以d test都好兒戲.

今日打針見到亞"哥士的"同老婆帶仔去打針呀:lol

大宅

ariel1睇就知係大大個la....隻脾大隻到吖...想咬幾啖....

我都好擔心year打1歲針後會發燒....

大宅

ariel今日仲未見有發燒....

大宅

原文章由 mowaiching 於 07-7-6 08:27 發表
ariel今日仲未見有發燒....

HI 早呀,

姑娘話係第5-12天有可能發燒喎....
我見到你話要同ariel閉關
我仲諗住星期日同bosco去游水添

侯爵府

周c9

你記唔記得話8號黎我樹游水架,你話星期日游水係咪講緊黎我度,定抑或你已經唔記得左,約左第二個呢

原文章由 BoscoChow 於 07-7-6 08:51 發表

HI 早呀,

大宅

原文章由 BoscoChow 於 07-7-6 08:51 發表

HI 早呀,

呀吔 我記得TOUCH WOOD添呀
BOSCO發燒添, 邊樹都唔使去啦

民房

我 BB 都係吾識推車呀,因為我都無比過車仔佢玩。。。
請問大家知吾知道邊度有得比 BB 玩既地方呀?

想比BB玩多D Meaningful play ar~~~ THX~

大宅

周c9,
bosco咁快就發燒? 你記得除o左俾退燒藥佢食, 仲要俾多d水佢飲呀, 健康院話1-2日會退的....你一定好忙, 記得你自己都要錫住自己, 適時休息呀, 唔好太勞累...

原文章由 BoscoChow 於 07-7-6 14:46 發表

大宅

我都係得閒至同阿女落公園玩咋, 平時咪響屋企同佢玩下o羅, 或者, 你可以參加play group o羅...
原文章由 alphaeureka 於 07-7-6 18:44 發表
我 BB 都係吾識推車呀,因為我都無比過車仔佢玩。。。
請問大家知吾知道邊度有得比 BB 玩既地方呀?

想比BB玩多D Meaningful play ar~~~ THX~

侯爵府

周c9阿bosco點呀? 好d未呀?

原文章由 BoscoChow 於 07-7-6 14:46 發表

大宅

原文章由 mowaiching 於 07-7-6 21:59 發表
周c9,
bosco咁快就發燒? 你記得除o左俾退燒藥佢食, 仲要俾多d水佢飲呀, 健康院話1-2日會退的....你一定好忙, 記得你自己都要錫住自己, 適時休息呀, 唔好太勞累...

係呀, 真係打針都無咁快囉
好在亞博好肯飲水, 所以都ok,
食咗3次藥都無退燒呀 激死我啦
佢都好肯玩好肯食, 但個身就熱晒囉,
最燒個陣都係37.5, 都唔算太高燒,
不過唔退都擔心死啦

唉...我自己都病咗, 不過今晚都係唔食藥住,
一陣瞓到不醒人事 亞博無人理就唔好啦

男爵府

Bocco 肯玩肯食都好, 希望佢快d退燒無事啦. :-P

原文章由 BoscoChow 於 07-7-7 00:06 發表

係呀, 真係打針都無咁快囉
好在亞博好肯飲水, 所以都ok,
食咗3次藥都無退燒呀 激死我啦
佢都好肯玩好肯食, 但個身就熱晒囉,
最燒個陣都係37.5, 都唔算太高燒,
不過唔退都擔心死啦

唉 ...

首頁

尾頁

跳至