懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

3/2008預產期

有冇媽媽係3/2008預產期
做左產前檢查未?
會係邊度生?有冇唔舒服?
入來傾下!!
我係2008-03-08
wellcome

伯爵府

我自己用棒棒check左bingo,但未正式睇醫生住。預產3月頭左右。一般產前檢查係懷孕8-10星期做第一次,早登記咪可以去政府度做產檢,唔洗full左要去私家lor。

我會去番東區生,交通方便。

未有特別唔舒服,只係尋晚無lala胃痛,痛到半夜,而家都係有dd無胃口。

可能第2胎,好多野都有心理準備,而有個19月bb凑緊,所以都無太留意自己身體變化。

不過上一胎餵唔成媽媽奶(只part time餵了3個月),希望今次可以餵多d啦!

大家努力:loveliness:

複式洋房

我剛係廣華book左產檢,係28/8做產檢,係第1胎。
尋日收工時見有小啡,好驚即刻係返工附近搵個女醫生睇,佢話作小產,要多床休,比左十日病假。
您地有無甘情況呢?:cry:

複式洋房

[quote]原文章由 mylulu007 於 07-7-5 11:46 發表
我自己用棒棒check左bingo,但未正式睇醫生住。預產3月頭左右。一般產前檢查係懷孕8-10星期做第一次,早登記咪可以去政府度做產檢,唔洗full左要去私家lor。

我會去番東區生,交通方便。

未有特別唔舒服 ... [/quote

mylulu007
您話一般產前檢查係懷孕8-10星期做第一次, 我原本BOOK左6/7見私家醫生因見啡,而家第4-5週, 甘我係咪應該改期到8-10星期做第一次先做產前檢查呢??

別墅

Just go to see GP this morning to get the confirmation letter. But not yet go to Hospital to register. I want to go to 廣華 this Saturday afternoon to register. I'm 5-6 wk now.

複式洋房

原文章由 Mickey44 於 07-7-5 13:28 發表
Just go to see GP this morning to get the confirmation letter. But not yet go to Hospital to register. I want to go to 廣華 this Saturday afternoon to register. I'm 5-6 wk now.

我尋日係廣華登記已經好多人,都等左好耐!我已經排到去28/8!
去私家醫生做第一次產前檢查係咪要等到8-10星期先做呢??

珍珠宮

畀面勳章

我都係個幾星期前check到bingo. 未去睇私家, 政府就book左贊育做check-up, 生就會去QM. 自己計, 預產期都會係2月29至3月1.

我今次同上一胎隔左8年, 而家都係高齡, 岩岩又call埋威院做oscar.

你地有冇唔舒服? 我已經開始作嘔, 不過嘔唔出 (盡量唔比自己嘔), 但係我岩岩搬左屋, 成屋d木傢俬味好難聞, 又成屋立立亂, 好唔想留o係屋企.

總之, 呢牌冇哂心機, 又好tired, 又冇胃口, 個人又好易get angry.

王國會長

王國會長

原文章由 林大大 於 07-7-5 13:41 發表

我尋日係廣華登記已經好多人,都等左好耐!我已經排到去28/8!
去私家醫生做第一次產前檢查係咪要等到8-10星期先做呢??

我都係預產期零八年三月既媽媽, 我都仲未睇醫生呀, 不過驗

王國會長

王國會長

我都係08/03預產期既媽咪,我仲未去醫生到check,不過驗

複式洋房

hello:loveliness:
我都係三月頭預產期,不過e一個星期下腹好痛,睇左私家但未照到個胎,懷疑宮外孕,所以要等多一星期先照,真係好擔心會宮外孕呀
jacqueline :-P ~小軒軒網頁~

複式洋房

原文章由 puiyue 於 07-7-5 14:52 發表
hello:loveliness:
我都係三月頭預產期,不過e一個星期下腹好痛,睇左私家但未照到個胎,懷疑宮外孕,所以要等多一星期先照,真係好擔心會宮外孕呀

唔好甘擔心啦!要保持心境開朗!

大宅

我book了7月20日做一次產檢,到時候是7weeks....
我會去仁安生......
到現在為止,我都沒有什麼不舒服的感覺...

伯爵府

林太太,

8-10WKS做第一次產檢係講一般情況o者。

如果私家話妳作小產,咁就唔好等政府排期,睇住私家先,到政府問妳有無自己睇過私家時,妳幾大都話無,如果唔係d檢查會排得疏d架!

陀bb最重要係頭3個月,穩陣d好。睇多d醫生都係對妳有保障,唔駛介懷應該不應該。

複式洋房

原文章由 mylulu007 於 07-7-6 09:34 發表
林太太,

8-10WKS做第一次產檢係講一般情況o者。

如果私家話妳作小產,咁就唔好等政府排期,睇住私家先,到政府問妳有無自己睇過私家時,妳幾大都話無,如果唔係d檢查會排得疏d架!

陀bb最重要係頭3個 ...

唔該晒!

複式洋房

尋日上網book埋威院OSCAR,今早已回覆,日期係2007-08-27。

王國會長

王國會長

我都想book oscar呀,想問網上點book架?

原文章由 林大大 於 07-7-6 10:19 發表
尋日上網book埋威院OSCAR,今早已回覆,日期係2007-08-27。

複式洋房

原文章由 doswong 於 07-7-6 11:27 發表
我都想book oscar呀,想問網上點book架?

你去以下網址登記會有人回覆您!
https://www.fetalmedicine.hk/common/oscarbooking.asp

複式洋房

anyone? 一起分享 ar

民房

我都係03/08預產期的新媽媽, 這星期初到私家醫生檢查confirm preg咗, 因為現在只是五週, 還未照到出來, 其實我也曾出現過小啡的現像, 初時也很擔心, 但醫生說這只是受精著床所致, 叫我不用擔心, 但是由於我是第一次懷孕, 而且又是高齡, 那種幻得幻失的憂慮很強, 再加上有時小腹兩邊有拉扯的感覺, 使我有點怕......

民房

我今天去gp confirm有了5 week, 打電話去贊育約產前檢查,但姑娘話我不是住在那區不幫我約.我返工在贊育附近,想方便d,現在好不開心.可以怎麼辦?:cry: 朋友話產前檢查應該沒有分區,現在是否改了?

[ 本文章最後由 wenwen100 於 07-7-7 13:56 編輯 ]

首頁
12345...8

尾頁

跳至