跳至

首頁

尾頁

大宅

凝凝同sheena都大個女啦,ee祝你地繼續精靈可愛,每日都係媽咪嘅開心果!

michael生日party玩得開心嗎? nikitac你真厲害,話唔泵唔泵,都仲有咁多供應嘅 講真,而家到差唔多一歲,又真係唔知係咪確實要掛泵,都有d心思思想話繼續多一陣。

今晚你個節目出鏡,要記緊趕返屋企睇先,係咪有線都會重播?

aqarius,蘋果蜜棗水我係就咁將隻蘋果切粒,加一粒蜜棗一齊煲大半個鐘就攪掂,煲好有大約3個combi杯咁,都會係淡但有少少甜味,我個女就會飲好多,但係清水就 .....

大宅

bb識行真係一個好唔同嘅階段......Marsha已經可以由客廳窗邊一路行到我間房來搵我,好過癮......
我都諗住7月尾旅行返來就慢慢停,唔再pump奶,其實呢兩日一日都spare唔到一包冰奶,而家Marsha飲緊5月尾嘅奶,麻麻哋想飲咁........

大宅

Ada,
我仲未搵到有地方賣妳嗰隻好味啤梨.....妳係邊度買?
Marsha麻麻哋鍾意吃生果,2-3日先poo一次....

大宅

jess, 我就係西貢街巿買﹐其實citysuper都有,但係就勁貴,成$28先得兩隻,nikitac係中環great都搵到有得買,價錢正常好多,好似話$6 100g,總之就大約5,6蚊一隻咁啦。 係citysuper好多時都係叫Begium Conference pear。

有冇試下比奇異金果marsha食? 好滑腸架,爸爸個日仲係度笑話cara poo poo變左形嘅kiwi番出嚟

wa, marsha係廰行到你房搵你,好長途下喎,勁呀!

大宅

佢呢幾日食得一餐冰奶, 其餘都係奶粉. 我今晚回去可以埋身餵了!Yeah! 不過過了一歲就可以唔餵了, 奶真的很少, 少到佢夜晚唔夠飽, 要補奶粉.

買啤梨係置地three sixty 呀. 不過昨日去了買, 無咁靚. 今次係荷蘭出品. 星期六日下午有出街, 不過我無帶奶粉出去, 只係比餅佢食同飲水, 七點先食粥佢都okay, 原來下午餐奶可以skip.

開生日會時阿仔咪係鄉下蟲囉, 見到親戚多就怕羞同想喊, 但係見到新玩具就玩到癲. 同埋佢見到好多人有少少不知所措, 笑死我!

我阿B 都係剛剛自己站得住腳, 未識行. 你地BB 真係叻叻.

[ 本文章最後由 nikitac 於 07-7-9 15:19 編輯 ]

大宅

acpurples,

原來咁易煲,我都試下煲先.不過澄澄到而家都唔識用combi果隻飲管杯,其實係未話1歲要用戒奶杯咁?澄澄到而家都仲係用樽飲奶咋.

nikitac,

你上電視都仲係好瘦. 老公話michael仔好似好有肉地,仲叻澄澄好多.

大宅

nikitac,
你個電視節目又冇錄低, 有冇得download?

大宅

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20070709.html

我係一心諗住返屋企睇,點知咁都會撞正因為交通意外而大塞車。

好彩即刻上綱睇番,個內容真係做得唔錯,如果可以再講多d有關一般人對母乳喂哺嘅誤解同知識就好,因為相對放奶粉商所標榜的誇實賣點,都好似仲差少少。

nikitac,好sweet呀,最後個幕你餵朗朗一路望住佢,我都即時眼濕

大宅

nikitac

你真人同上鏡1樣咁靚...朗朗都好有肉哋吖....

我呢2日冒感...奶量係2oz/6hrs....雪櫃最後1支冰奶今日食埋la...啱啱開咗1次奶粉比year佢1啖都唔飲....點算

大宅

原文章由 acpurples 於 07-7-9 11:17 發表
jess, 我就係西貢街巿買﹐其實citysuper都有,但係就勁貴,成$28先得兩隻,nikitac係中環great都搵到有得買,價錢正常好多,好似話$6 100g,總之就大約5,6蚊一隻咁啦。 係citysuper好多時都係叫Begium Conferen ...

我係葵芳百x都買都吖...仲好抵$12有3大隻...如果你哋要我1歲party攞比你哋吖....

大宅

蘋果蜜棗水.....等我都比year試吓...要比幾多水去煲吖...

大宅

你地唔好讚我, 我會面紅架. 喂母乳的證明是阿媽瘦阿仔長肉囉, 哈哈!

節目中的梁秀芳兒科醫生系本地少數會拒絕奶粉商在她的診所賣廣告的醫生, 贊!

因為節目想講人應該幾時介奶, 奶粉商比我地的信息是否正確, 唔想將奶粉講到成為魔鬼, 所以內容係咁, 我好鍾意衛生署個醫生話BB 食人奶會因應媽媽奶的味道不同, 將來大個對固體食物的接受度到高d 同埋港大教授話BB 太肥大個有慢性病的機會會多d.

最最感動系節目中的許金峰旁白講我的心聲, 哈.

[ 本文章最後由 nikitac 於 07-7-10 11:03 編輯 ]

大宅

駛乜怕羞,係做得好好ma...

不過睇完個節目,又同爸爸傾左一輪,學你話齋,佢地而家好似下午茶個餐係可以再比小食替代,都其實只係要keep住早晚餵,又係度考慮緊係咪可以咁做,會唔會早得滯呢? 其實而家係工司泵都仲係咁上下,冇多冇少,應唔應該好似建議咁到兩歲

呢排cara 日日3:30個餐都係飲一安,再加d生果混埋一齊就食多一安,每日個包6安奶就有4安係用嚟沖涼,真係肉痛到c!

原文章由 nikitac 於 07-7-10 10:07 發表
你地唔好讚我, 我會面紅架. 喂母乳的證明是阿媽瘦阿仔長肉囉, 哈哈!

節目中的梁秀芳兒科醫生系本地少數會拒絕奶粉商在她的診所賣廣告的醫生, 贊!

因為節目想講人應該幾時介奶, 奶粉商比我地的信息是否正確 ...

子爵府

原文章由 fwc 於 07-7-7 21:00 發表
我地藝高人膽大, 會買伊滕家的清雞蛋蛋糕或芝士蛋糕, 儲肥嵐嵐, 嵐嵐而家有18磅啦

平時冇乜入黎~~SAY 番個HI先~~hehe...karl有18.5lbs喇,,不過佢大成個月~

原文章由 girahei 於 07-7-8 02:35 發表
西田bb餐廳都想同year去吓....year依家總之我食咩佢都要食...所以我咩都比year食小小la...就嚟打1歲針la...好擔心...聽其他mama講1歲針打完後bb都會發燒....

唔好咁擔心la~~karl打完都冇事呀~touchwood~
year &各位bb都會冇事的
==========================================
入黎曬命先karl大一個月咁濟,,,我餵左1年就多1個月喇
兩個都係我心肝定>3<

子爵府

係啵,,,提一提(email cut出黎o既)

請以下編號盡快send相比我 [email protected] 十萬火急 , 若有其他媽咪同佢相熟, 請代為通知, thanks

1.fwc

16.nikitac

25.wainog
45. fiti

73.evita825

79.zachu

101.keroro媽媽
兩個都係我心肝定>3<

別墅

nikita, 個節目好正,訊息好正面,講出好多有關母乳的誤解,特別澄清六個月後不需補奶粉,而應給固體一環,希望可以拆奶粉商招牌。
節目以理性角度分析,不過結尾以母親的心聲給予軟性的支持,實在點到即止,雖然有點唔夠喉,不過很好,鏡頭影住你望住朗朗仔,又影住佢腳踢踢,好有feel!點解你改左叫Kelly既?
梁秀芳是我的朋友,我初餵奶時乳腺炎都是睇佢,佢是母乳fans
會唔會仲有下一集呢?其實仲有好多好處未講喎....

我不嬲都唔係多奶媽媽,不過可能因為多數埋身喂,所以奶量沒有太大影響,有時過了六小時冇喂,仍然很谷,相信都幾多奶,不過,我有時怕子靛1日5餐奶,唔知多唔多得滯,令他體重暴升,成個肥仔咁,我有沒有需要令自己少些奶呢?還是應該比子靛食少些呢?

[ 本文章最後由 GCPG 於 07-7-10 13:56 編輯 ]

大宅

下午茶肯食奶就食, 唔食就算啦. 食下固體食物啦, 再唔係用人奶整甜品佢食. 好味!

大宅

原文章由 GCPG 於 07-7-10 13:54 發表
nikita, 個節目好正,訊息好正面,講出好多有關母乳的誤解,特別澄清六個月後不需補奶粉,而應給固體一環,希望可以拆奶粉商招牌。
節目以理性角度分析,不過結尾以母親的心聲給予軟性的支持,實在點到即止,雖 ...

peggy,
真係比你激c... 要唔要整自己少d奶 :mrgreen: :mrgreen:

大宅

原文章由 nikitac 於 07-7-10 13:55 發表
下午茶肯食奶就食, 唔食就算啦. 食下固體食物啦, 再唔係用人奶整甜品佢食. 好味!

呢幾個星期都已經係咁架啦,撈生果,糊仔,燉蛋,bread pudding之類,但係因為每日都係要溶一包6安多嘅奶,試過下午淨係用兩,三安做燉蛋,餘下嘅係夜晚用樽比姐姐餵,佢知我係屋企,堅決唔食,擰咩面仲要兩隻手一齊推開...... 所以每日都係用奶沖涼多 :tongue: :tongue: :tongue:

大宅

今日再開咗支奶粉比year試吓...結果year發晒脾氣唔食仲話唔係呢d....點算...想請教吓各位mama...你哋比邊隻奶粉比bb食(如有)...year係1次都無飲過奶粉...

首頁

尾頁

跳至