在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

有無70-71年的媽咪~~~~入來傾訴吓!

How are you ?

Welcome to this topic.

Who is the 1st one?

[ 本文章最後由 Terry280905 於 08-5-23 21:49 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

[quote]原文章由 Terry280905 於 07-7-5 16:28 發表

我是在職mami, 又有一個小朋友升小二,
想同大家分享一吓小一的經歷及轉變.

子爵府

原文章由 Terry280905 於 07-7-5 22:14 發表
[quote]原文章由 Terry280905 於 07-7-5 16:28 發表

我是在職mami, 又有一個小朋友升小二,
想同大家分享一吓小一的經歷及轉變.

Terry :

hi, 你好, 我同你有三樣嘢一樣,
1. 我是在職mami
2. 小朋友9月升小二
3. 我都係70-71年代的媽咪

我地多d分享下.

Melodykitty.

男爵府

畀面勳章

Melodykitty,

You are the first one. Welcome!
您在邊樹返工呀!
您個小朋友仔/女兒?

Terryma

子爵府

Terry :

早晨 ! 你都好早喎.

我係葵青個邊返工, 我個係仔呀. 咁你呢 ?

Melodykitty

男爵府

畀面勳章

原文章由 melodykitty 於 07-7-6 09:08 發表
Terry :

早晨 ! 你都好早喎.

我係葵青個邊返工, 我個係仔呀. 咁你呢 ?

Melodykitty

Morning,

我返Kwun Tong 8:30-6:30 (working hour 8 hrs).
He is boy (6.5 years)
你做邊行呀? 您公司可不可以 online?

[ 本文章最後由 Terry280905 於 07-7-6 09:47 編輯 ]

子爵府

Terry :

你都好長時間喎, 放工仲要不要自己跟功課, 溫習嗎 ?

我做A/c , Admin. ...... 一腳踢.

"您公司可不可以 online?" 唔明 ??????

Melodykitty

男爵府

畀面勳章

原文章由 melodykitty 於 07-7-6 09:50 發表
Terry :

你都好長時間喎, 放工仲要不要自己跟功課, 溫習嗎 ?

我做A/c , Admin. ...... 一腳踢.

"您公司可不可以 online?" 唔明 ??????(可以公開上BK嗎)

Melodykitty

要自己跟功課, 沒有時間溫習.
我也是A/c , Admin. ...... 一腳踢, (第四樣一樣啦)

子爵府

Terry :

睇下會唔會咁橋, 第五樣都一樣, 我住係屯門嫁.

Melodykitty

男爵府

畀面勳章

原文章由 melodykitty 於 07-7-6 10:12 發表
Terry :

睇下會唔會咁橋, 第五樣都一樣, 我住係屯門嫁.

Melodykitty

可惜! 我住係Tseung Kwan O, 不過大家的小朋友是boy,
也算是第五樣都一樣, hehe!

子爵府

Terry :

剛剛好鬼忙, 唔得閒, 依家先可以傾下, 我都係放工要返屋企幫佢溫書, check功課, 有時都好辛苦嫁, 因為我仲有一個仔(佢今年升小五啦), 不果好在我份工都幾準時可以收工, 如果唔係都好慘情.

Melodykitty

男爵府

畀面勳章

有無請工人呀? 如沒有老人家幫手, 都好慘情.

通常您咩時候比較清閒 ? 做幾盤數?
Is it trading or manufacturing co.
要不要出 trip ?

Terryma

子爵府

原文章由 Terry280905 於 07-7-6 14:01 發表

有無請工人呀? 如沒有老人家幫手, 都好慘情.

通常您咩時候比較清閒 ? 做幾盤數?
Is it trading or manufacturing co.
要不要出 trip ?

Terryma

Terry :

我無請工人, 係我媽咪幫我湊的, 都好好無嘜問題.

月中比較好d , 無咁忙, 做一盤數, local 生意不用出trip.

Melodykitty

男爵府

畀面勳章

您盤數yearend 幾時?要不要audit?
現在我想去讀書(weekend), 阿仔說唔得?-( .
總有樣嘢 : 阿仔不准我染髮, 我偷偷地做highlight,
等佢唔多覺, 您話係未前世:-(

terryma

子爵府

原文章由 Terry280905 於 07-7-6 22:31 發表

您盤數yearend 幾時?要不要audit?
現在我想去讀書(weekend), 阿仔說唔得?-( .
總有樣嘢 : 阿仔不准我染髮, 我偷偷地做highlight,
等佢唔多覺, 您話係未前世:-(

terryma

terryma :

嘜你個仔咁攪笑, 我都想去讀書, 但係都係放唔低d 仔, 依家大仔升小五, 仲要跟貼d, 如果唔係好易學壞. 咁就煩.

要audit, year end - Mar.

你小朋友有無學d 課外活動 ?

Melodykitty

民房

hello, nice to meet you !!!
My son is 6.9years old too~:lol

男爵府

畀面勳章

原文章由 石板街 於 07-7-7 14:11 發表
hello, nice to meet you !!!
My son is 6.9years old too~:lol

石板街,

Welcome! Welcome!
You are 2nd One of this topic. Thank you very much.

Where do you live in?
Only one child ?

Terryma

男爵府

畀面勳章

原文章由 melodykitty 於 07-7-6 23:07 發表

terryma :

嘜你個仔咁攪笑, 我都想去讀書, 但係都係放唔低d 仔, 依家大仔升小五, 仲要跟貼d, 如果唔係好易學壞. 咁就煩.

要audit, year end - Mar.

你小朋友有無學d 課外活動 ?

Melodykitty

我小朋友有學Kumon-Maths only.
其他, 例如 : 小提琴, swimming, etc , he always said 'NO.".
您二個小朋友呢?

大仔升小五, 是否開始要呈分? 大仔同細仔是否讀同一間?
誰成績好?

Terryma

公爵府

好媽媽勳章

hello,
1. 我是在職mami (會計, 葵芳返工, 住TKO)
2. 小朋友9月升小二 (男仔)

男爵府

畀面勳章

原文章由 phoebepanpan 於 07-7-7 21:20 發表
hello,
1. 我是在職mami (會計, 葵芳返工, 住TKO)
2. 小朋友9月升小二 (男仔)

Welcome!
You are my 3rd friend.
我對您有些印象, 小朋友在那間小學讀書?

Terryma

首頁

尾頁

跳至