在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原文章由 Terry280905 於 07-7-7 21:28 發表

Welcome!
You are my 3rd friend.
我對您有些印象, 小朋友在那間小學讀書?

Terryma

我們有6樣事相同.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Terry280905 於 07-7-7 21:28 發表
Welcome!
You are my 3rd friend.
我對您有些印象, 小朋友在那間小學讀書?
Terryma

你對我有印象really ? 但我老人痴呆記不起哩 !
我仔讀宣基 , 你個仔呢 ?
我返工忙到嘔, 成日都OT, 話就話返5日, 而家多野做,計起來一星期返6日,
只係一個會計文員仔, 要幫手payment forecast, 收到vendor invs 如同system 有出入, 要同好多部門去follow up , 似做偵探, 又似十項全能咩部門都做齊. :-(
搵到岩心水, 我情願小D 人工都搵返近屋企既工.

民房

原文章由 Terry280905 於 07-7-7 17:33 發表

石板街,

Welcome! Welcome!
You are 2nd One of this topic. Thank you very much.

Where do you live in?
Only one child ?

Terryma

終於可以寫返中文啦~之前個手寫板shot shot地 ~
我住青衣 ~無錯,得一個小朋友~

民房

好可惜~ 我唔係70~71媽咪~

男爵府

畀面勳章

原文章由 石板街 於 07-7-8 19:56 發表
好可惜~ 我唔係70~71媽咪~

Never mind! Chatting only.
我們是小朋友的mami, 大家溝通下, 知多D嘢.

您做邊行?

民房

我唔係做文職~你哋係咪全部都住葵青區? 小朋友讀邊間學校?

男爵府

畀面勳章

Dear All,

您們的小朋友, 會不會在exam時:
(1) 抄錯"供詞填充"的字呢?
(2) 應用題41抄錯為14來加呢?
(3) "重組句子"漏了一個詞語?
但是, 不是每次exam, 以上所說只在Final exam of 2nd term.
(1) 四次exam有1-2次.

平時比較UNLIKE 抄寫中文字.
大家認為要不要去CHECK ? OR 做ASSESSMENT ?

Terryma

男爵府

畀面勳章

原文章由 石板街 於 07-7-8 20:40 發表
我唔係做文職~你哋係咪全部都住葵青區? 小朋友讀邊間學校?

no. just phobepanpan & me are live in TKO

男爵府

畀面勳章

原文章由 phoebepanpan 於 07-7-8 10:28 發表

你對我有印象really ? 但我老人痴呆記不起哩 !
我仔讀宣基 , 你個仔呢 ?
我返工忙到嘔, 成日都OT, 話就話返5日, 而家多野做,計起來一星期返6日,
只係一個會計文員仔, 要幫手payment for ...

Sorry! misunderstanding !
我對您的BK帳號(phoebepanpan)有印象.
我仔讀信義會.
我也是會計文員仔.

民房

原文章由 Terry280905 於 07-7-8 20:47 發表
Dear All,

您們的小朋友, 會不會在exam時:
(1) 抄錯"供詞填充"的字呢?
(2) 應用題41抄錯為14來加呢?
(3) "重組句子"漏了一個詞語?
但是, 不是每次exam, 以上所說只在Final exam of 2nd term.
(1) 四次 ...

這些對我仔仔黎講全都係小兒科:lol: ,請問你小朋友試過試卷成一版幾無做咪~ 見到份卷真係 ,問佢初初就話唔夠時間,跟住同班主任聯絡,班主任話佢開考成十幾分鐘,一隻字都無寫過 ,你話邊夠時間 p.s.佢唔係唔識,我肯定佢識,,
以上情况經常發生 不過多數都係中文科

男爵府

畀面勳章

原文章由 石板街 於 07-7-8 21:08 發表

這些對我仔仔黎講全都係小兒科:lol: ,請問你小朋友試過試卷成一版幾無做咪~ 見到份卷真係 ,問佢初初就話唔夠時間,跟住同班主任聯絡,班主任話佢開考成十幾分鐘,一隻字都無寫過 ...

不過,有人suggest me to access him whether 讀寫障礙.

大宅

Dear All,

1. 我都係在職媽媽 (Secretary @ North Point)
2. 同Melodykitty 一樣,家住屯門
3. 我有一大囡(7 years old) ,今年9月升小二 & 一細囝 (2.9 years old),今年9月返K1.
4. But I'm not a mom between "70-71 year"

唔知可唔可以一齊傾

男爵府

畀面勳章

原文章由 jymwong 於 07-7-9 11:18 發表
Dear All,

1. 我都係在職媽媽 (Secretary @ North Point)
2. 同Melodykitty 一樣,家住屯門
3. 我有一大囡(7 years old) ,今年9月升小二 & 一細囝 (2.9 years old),今年9月返K1.
4. But I'm not ...

Welcome! you are 4th friend.

Secretary ! 要不要做埋account task (if you are in small firm). but your English must fluent, may you teach us?

Point 4 , never mind!

Terryma

大宅

Hi Terry,

Nice to meet you. 雖然我是Secretary,其實我D英文都係一般,唔可以話fluent (你咁講真係令我好慚愧 ),有需要咪大家研究

公爵府

好媽媽勳章

Terry280905 ,
信義會成績應該都唔錯.
我仔又係最怕寫中文字
佢第一次考試時見到份中文卷就開始驚, 驚唔識寫D 字, 仲驚到流眼淚整濕左張卷,
最近學期考試中文卷有兩部份閱讀理解, 全部錯晒.
同佢溫習時全部都識,
大概係考試時緊張

子爵府

原文章由 jymwong 於 07-7-9 12:23 發表
Hi Terry,

Nice to meet you. 雖然我是Secretary,其實我D英文都係一般,唔可以話fluent (你咁講真係令我好慚愧 ),有需要咪大家研究

jymwong :

hi, 你好, 你都係住屯門, 不過我就無你返工咁遠哪!

你放工咪好夜先返到屋企, 你小朋友係邊間讀, 我小朋友係保良讀.
大仔係中游份子, 細仔就慘囉, 第一次考試真係比佢嚇死, 尾10幾,
但好開心就係佢每一次都進步緊, 最後a 一次仲未派成績表, 都唔知考第幾, 不過我估佢今次應該都慢游到中間位置, 希望佢二年級時可以繼續努力啦.

Melodykitty
Melodykitty

大宅

Hi melodykitty,

我阿囡都係保良讀喎,佢地會唔會係同學仔呢?-( ? 講開佢D成績,之前個三次梗有兩科唔合格,嚇到我cc

子爵府

原文章由 jymwong 於 07-7-9 14:17 發表

我阿囡都係保良讀喎,佢地會唔會係同學仔呢?-( ? 講開佢D成績,之前個三次梗有兩科唔合格,嚇到我cc

佢係梁周讀.

Melodykitty
Melodykitty

大宅

原文章由 melodykitty 於 07-7-9 13:27 發表

jymwong :

hi, 你好, 你都係住屯門, 不過我就無你返工咁遠哪!

你放工咪好夜先返到屋企, 你小朋友係邊間讀, 我小朋友係保良讀.
大仔係中游份子, 細仔就慘囉, 第一次考試真係比佢嚇死, 尾10幾,
但好 ...

BK 唔知搞咩鬼 ,我打好D post 出黎得番 ......,激C我,又要由頭打過。

今次 final exam 未派成績表,at least 知佢全科合格,佢仲同我講話好開心,查實我仲開心過佢呀!:)

大宅

原文章由 melodykitty 於 07-7-9 14:30 發表

佢係梁周讀.

Melodykitty

Oh! I see. 咁佢讀 ...... 上/下午校? 我阿囡係莊二下讀,或者數年後有機會係同學仔喎 (if your son is studying @ pm class)

首頁

尾頁

跳至