跳至

首頁

尾頁

子爵府

係咪因為病完呀?

浩揚返 n1 時, 返左 1 星期, 病左1星期 (喉嚨細菌感染), 再返多 1 星期多 d 都喊呀! 之後先好 d 咋.

但雪雪講野咁叻, 有冇計傾呀? 問下佢為乜唔開心啦~

原文章由 小巫女女 於 08-9-10 03:19 發表
唉!雪雪唔知搞乜鬼,返左幾日學之後就開始喊,而家日日都話唔返學,都唔知要喊到幾時,希望佢唔好好似大家姐咁喊半個月啦!

大宅

好媽媽勳章

唉!佢同我及老師講,話好掛住我,係都要搵我,但係當入到課室,就會收聲,老師同我講,而家全班既小朋友都已經冇喊,係得返佢一個上上下堂,會突然喊兩聲問老師”媽咪呢?”當初老師都有理佢,但係老師慢慢發現,其實佢只係想引老師注意,是但搵樣野黎講,所以老師而家都冇乜點理佢,只要佢唔係大喊或者騷擾到其他小朋友,老師都由得佢!而且老師亦都同我講,佢好識講數,每次老師對佢有要求,(例如叫佢坐定、排隊玩玩具、去洗手間等)佢就會同老師講要玩某樣玩具先肯做老師要求既事,老師開頭都有妥協,但老師發現佢會越來越多要求,越黎越過份,所以而家老師會同佢企硬,一定要佢做左老師要佢做既事,冇得要求,冇得反抗!
好似今日老師同小朋友做運筆練習,同佢地玩連線,果隻衰野,係都要亂咁畫,明知道個答案係乜,都要玩下野,係都要答錯,最後搞到老師同佢講”雪雪,你亂畫,而家要停你一次,等其他小朋友做晒,雪雪先可以做”當其他小朋友全部做完,老師就單對單同雪雪做練習,一開始老師唔俾筆佢,要佢用手指指出答案,佢係好快咁全部答啱晒,但當老師再俾返枝筆佢時,佢又再次亂畫答案,係要老師叫佢一聲”雪雪”,佢先連返正確既答案,但係係枝筆去到答案前時,佢都係要向上走小小位,先再畫落答案度!
所以今晚老師打電話黎同我講,由而家開始,佢完全唔會對雪雪讓步,唔會再俾佢挑戰老師,因為老師話只要老師要佢守規矩,佢係可以完完全全做到,所以我都好同意老師咁樣做!
唉!希望下星期佢唔會再喊啦!

原文章由 yau_grace 於 08-9-10 11:08 發表
係咪因為病完呀?

浩揚返 n1 時, 返左 1 星期, 病左1星期 (喉嚨細菌感染), 再返多 1 星期多 d 都喊呀! 之後先好 d 咋.

但雪雪講野咁叻, 有冇計傾呀? 問下佢為乜唔開心啦~

...
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

子爵府

哈~ 等我仲以為講野叻, 會易 d 教 (因為可以雙向溝通)
原來叻到識 '講數', 精到識 '攪事'..... 似乎又係另一頭痛問題.

有時諗, 班中多幾個學生係咁, d 老師真係唔知點算.
(我唔係話雪雪呀! 我係指每個 trouble 2 的小朋友都有佢地的 '個性', 真係要好高 eq 先得)

原文章由 小巫女女 於 08-9-11 03:51 發表
唉!佢同我及老師講,話好掛住我,係都要搵我,但係當入到課室,就會收聲,老師同我講,而家全班既小朋友都已經冇喊,係得返佢一個上上下堂,會突然喊兩聲問老師”媽咪呢?”當初老師都有理佢,但係老師慢慢發現,其實佢只係想引老師注意,是但 ...

首頁

尾頁

跳至