懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前日黃昏, 我太太去左仁X醫院到做一個 Combined First Trimester Screening of Fetal Don's Syndrome 的 test, (係用作檢查 約 11-13 weeks 的孕婦) 約左 5:45pm, 結果等到 8: 30 pm 先到自己, 我太太同我都等到訓晒覺, 入到去見醫生, 他話阿 B 的身長唔似 12 wk 咁多, 話一陣同我們計過, 之後坐下來的時候他就語帶有脾氣咁話我們比 d 資料他唔夠 (問我地預產期係幾時?? 敢係婦科醫生轉介,佢地應該你資料), 仲比說話我聽話 "你要做決定先得嫁,你想用邊個做預產期", 嘩..............話晒我們都係信他的專業黎睇他, 護士話他去左接生, 我們就由五點幾等到他八點幾都冇講過 d 咩野, 他就唔知係咪自己要開 OT 就在到發 d 客仔的脾氣..........我太太當時比他咁話心中都唔知自己做咩好, 話晒自己都係第一次, 咩野都唔知, 就算係第二次我諗在咁的情況都係由醫生決定啦, 邊有問個大肚婆自己決定呀, 講真週期呢樣野一向都會因為 阿 B 的大細而影響個預產期, 他問個大肚婆你想點, 我都想知我比左千幾蚊他他會幫到我做 d 咩野..........真係丫.......堂堂一個大醫生咁冇品德, 用 d 咁樣的態度對個客人, 我立即比番說話他聽, 他先識得收歛一下自己.......如果得我太太自己一個實比個醫生"蝦" 死呀!!!
仲有呀, 我太太話佢琴日個子宮位巳經唔係好舒服, 個護士在人地照完超聲波的時候仲大大力咁抺走 d jelly.........真係想死呀, 個醫生一邊講野個護士就一味在到拉住個門柄望住個鐘, 一個趕住收工的樣, 我們都未話他們要一大班大肚婆在出面等到他們八點幾九點, 他們就比面色人地睇啦~~~~~真係過份.....................
好在我太太唔係睇呢個冼X源, 如果唔係我諗我會諗都唔諗就轉醫生了~~~~~~~~~~

別墅

畀面勳章

個醫生咁既服務態度真係好唔掂啵:tongue:

我響威記做檢查都冇受過D咩野氣,

堂堂私家醫院咁都有架
❤。◕‿◕我有兩粒小糖果, 每天開心在一起!!!◕‿◕ღ・.。.✿

大宅

我諗呢個真係個別事件, 因為我係仁X做產前檢查, 之前試過有一次約左某星期六下午12:30袁醫生(仁X的駐院醫生)做檢查, 不過因為我同老公去醫院時俾架小巴撞到我地架車, 我打電話去問可唔可以延後一些檢查, 結果我差唔多1:50先去到, 當時醫生去巡房,仲未食飯, 都等我, 而且當我見醫生時, 醫生仲好關心我地撞車有冇損傷, 其實姑娘同醫生都趕住收工, 我知道唔係因為佢地係幫我做檢查時有咩唔同, 其實係因為佢地係同我完成左檢查之後, 見佢地話可以放工....我覺得佢地好好 wor, 所以我都覺得你件事都真係幾個別wor~

原文章由 markchan010 於 07-7-6 10:09 發表
前日黃昏, 我太太去左仁X醫院到做一個 Combined First Trimester Screening of Fetal Don's Syndrome 的 test, (係用作檢查 約 11-13 weeks 的孕婦) 約左 5:45pm, 結果等到 8: 30 pm 先到自己, 我太太同我都等 ...

洋房

我上一胎同今胎都是冼醫生幫我照結構性超聲波同oscar,佢係cool d,但係都好專業(胎兒診斷),我今次個oscar report係high risk(1:25),都係冼醫生幫我抽絨毛,當天我很緊張,一邊哭一邊抽,佢好溫柔咁安慰我,好快就抽完。

幾日前,佢晚上7時左右親自致電給我,提醒我一定要照照結構性超聲波,如果book政府就唔駛去私家照,因為佢個電腦冇我個照結構性超聲波個appointment,佢擔心我唔去照。

我個舊同學第二胎有問題,所以第三胎都找佢接生,佢都話冼醫生好好。

我並非為冼醫生作甚麼平反,只是把我的經驗share

[ 本文章最後由 yuchingma 於 07-7-6 12:27 編輯 ]

複式洋房

其實我太太 book 左係威記生 ar. 去仁X檢查因為個婦科提議. (買個安心)
今次個經驗我相信是個別的, 但作為一個私家醫生,這樣的表現就有問題, 我太太係當時唔識回應 (佢問我地以邊個做預產期), 佢好唔耐煩, 仲話我地如果唔俾個答案佢 佢就 proceed 唔到....
我即時話 我地邊識計 ar, 一時要用 period 計, 一時你又用個 BB size 計, 你係醫生唔係你計咩??
我仲叫佢自己打去問婦科醫生個邊問 la, 唔係問我地 law.
佢無出聲 ar

複式洋房

我太太有 D 朋友都係仁安生, 佢地都話好好.
今次個經驗我都相信係個別, 只能夠話我 "好好彩" 中左.
係當時情況,我已經好克制, 無話點樣罵佢, 我只是提醒佢有D責任係佢要做, 唔係不段逼問一個大肚婆, 佢當然 feel 到我的語氣啦.

最後, 佢之前不段逼問我太太個預產期, 我叫佢以佢個 "專業" 去計 ma, 最走時佢都無話我個係幾時, 要我主動問佢究竟佢計到係幾時.....

這樣又是否有點兒那個呢??

洋房

我都係仁安做產檢, 有時要等耐d, 但e生, 同nurse 都好好人..ok. 我係睇袁e生.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

原文章由 markchan010 於 07-7-6 13:04 發表
我太太有 D 朋友都係仁安生, 佢地都話好好.
今次個經驗我都相信係個別, 只能夠話我 "好好彩" 中左.
係當時情況,我已經好克制, 無話點樣罵佢, 我只是提醒佢有D責任係佢要做, 唔係不段逼問一個大肚婆, 佢當然 f ...

我之前book 冼醫生做oscar 既時候, 姑娘已經提我地, 可能要等耐d. 因為好多時冼醫生上午d客都會下午先睇到....
因為我book 到威記. 就無去找冼醫生做oscar 喇

複式洋房

我上胎搵冼醫生產檢同接生, 雖然佢係有時cool d, 但我覺得佢檢查得好詳細, 係一個好醫生. 所以今胎就算明知又要等好耐 (通常都要等兩三個鐘), 都係要搵番佢.

早排我照20week detailed scan, 因為BB唔合作, 姿勢唔靚, 佢幫我照o左個幾鐘, 堅持照晒d 心室同血管先放我走 (o個時已經成兩點, 我知佢未食lunch).

我個人覺得冼醫生有個特點, 未必人人buy, 就係佢比較穩陣, 會將所有uncertainties同possibilities 講晒比個孕婦知, 有d人可能會比佢嚇親. 但我個人就比較接受呢一套, 因為可以知多d facts, 再自己research, 唔會好似有d醫生就咁一句:[幾好呀, 下次覆診見]

純粹個人經驗分享, 不過我覺得搵婦科醫生最緊要自己覺得comfortable. :-P

別墅

不如你轉個第二個醫生,之前我做產檢連埋照超聲波都係800蚊,我睇吳祟傑好好人,護士好細心幫我即jelly,唔會大大力,通常兩個護士跟一個醫生喎,好少服務咁差...............

大宅

我之前都係睇吳祟傑, 佢好好人!

冼醫生係比較情緒化既人, 久唔久都有d咁既投訢出現.

原文章由 大頭貓 於 07-7-6 17:56 發表
不如你轉個第二個醫生,之前我做產檢連埋照超聲波都係800蚊,我睇吳祟傑好好人,護士好細心幫我即jelly,唔會大大力,通常兩個護士跟一個醫生喎,好少服務咁差...............
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

我第一胎响診所搵冼e生做呢個test, 等左佢6小時. 仲要食埋buffet番0黎都要等一粒鍾, 之後仲要由其他e生幫佢手抽血, 問妳c咪

原文章由 markchan010 於 07-7-6 10:09 發表
前日黃昏, 我太太去左仁X醫院到做一個 Combined First Trimester Screening of Fetal Don's Syndrome 的 test, (係用作檢查 約 11-13 weeks 的孕婦) 約左 5:45pm, 結果等到 8: 30 pm 先到自己, 我太太同我都等 ...

大宅

May I know what is Combined First Trimester Screening of Fetal Don's Syndrome test??

原文章由 車莉 於 07-7-6 23:03 發表
我第一胎响診所搵冼e生做呢個test, 等左佢6小時. 仲要食埋buffet番0黎都要等一粒鍾, 之後仲要由其他e生幫佢手抽血, 問妳c咪

複式洋房

I think is OSCAR?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

markchan010,

Don't be angry. As first time parents, you and your wife need to be more active in asking questions. It's normal for the doctor to count the wrong due date. The method of counting is usually based on the last period and a normal M period of 28 days. If your wife is period is more than 28 days, there would be a certain delay. Of course, a good and detailed doctor will be able to adjust the due date but it can only be confirmed with the help of ultrasound. That's why Dr. Sin queried about your wife's due date. I can understand that Dr. Sin may not be able to do the screening test for your wife if the baby is too young because of higher risk of miscarriage and inaccurate information generation. Keep yourself and your wife relaxed and think about that you are going to have a baby soon. Tell your wife to take it easy, it is not a big deal, be a happy mom-to-be, then your baby can be a happy baby too.

大宅

我曾遇上類似的情況, 都是洗x源, 同樣地是做oscar test, 去信仁安作投訴, 更曾於she.com版告知所有準媽媽, 最後, 換來的是很formal的回覆, 但主管余e生郤很用心跟進, 因我是看開余e生, 由余e生refer我去仁安做oscar, 不幸遇上呢個非常不專業及情緒化的洗世源e生, 連余e生同我詳盡解釋時也有提及"洗e生是比較情緒化, 工作量可能太多, 所以...."我當時覺得可笑, 更可笑的是很多人在she.com話洗e生平時不是咁, 可能...."大佬呀, 我是一個大肚婆, 他態度其差, 但我要給以$, 不是免費的, 仲有我不是想看洗e生的話!!!

我非常慶幸得到公立醫院的細心照顧, 我的bb也順利出生, 掌時有2個e生及5個姑娘幫我, 姑娘不知多禮貌又關心病人, 相對仁安的惡死姑娘, 抵他們日日夜夜對住的大陸來的大肚婆及同佢地一樣惡死的大陸佬啦!

不用灰心, 更不用影響心情, 因有bb是一件十分幸福及令人滿足的事情, 香港還有很多很好的專業e生, 現在我bb在中環看開的許e生都很好好! Very nice and professional!

大宅

仲有, 個死人洗x源真的很大力按我的肚, 但我在余e生及鄧e生看開都不用那麼大力, 正一牛咁!!!!

複式洋房

Dear MimiChun ,
余e 生 = 余X文 e生???
same as me ar..

大宅

結果, 我換咗其他e生, 好過仁安的多多聲, 仲有是專業好多, 不知多開心, 所以我積極咁做一開心媽媽, 現在我的bb都是開心仲成日笑架!!!

大宅

是呀, 余X文e生

首頁

尾頁

跳至