嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...99

尾頁

大宅

Dr. Yonex,

唔該哂你呀. 但我想問多樣野, 囝囝咁細個去照 x-ray, 怕 5 怕d 幅射影響呀?? 係咪應該去see 左醫生先, 比醫生check 左才決定是否要照 x-ray 呀??
煩請見諒我的問題多多, 但我真的又擔心又怕.

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-25 18:53 發表
The Lab you can consider is:
現代: Tel: 2643 5076, Shop 59, 1/F Fu Fai Garden.
PM U Dr. in Ma On Shan.

洋房

Dear Dr. Yonex,

朋友女兒數日前撞偒頭部,當日巳到仁安醫院,醫生說沒事可回家,(沒照什麼掃描),朋友女兒於昨晚始嘔,右手不能移動,失禁,再入醫院做掃描,發現頭骨有裂有瘀血壓在神經線,醫生現給予藥物看瘀血會否散去,否則需要動手術,想請問:1) 藥物能否散去瘀血 2)需多久才知能否去瘀血 3)是否瘀血散去右手便能復元 4)如藥物沒幫助,應該在不遲於多少天要決定做手術呢

請請你的回覆 Dr. Yonex

大宅

請睇睇Dr. Lam Ming Kuen,腦外科, 他有在仁安主診, Can PM U his Clinic detail, if needed.
原文章由 2sweetbb 於 07-7-26 03:47 發表

朋友女兒數日前撞偒頭部,當日巳到仁安醫院,醫生說沒事可回家,(沒照什麼掃描),朋友女兒於昨晚始嘔,右手不能移動,失禁,再入醫院做掃描,發現頭骨有裂有瘀血壓在神經線,醫生現給予藥物看瘀 ...
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

[quote]原文章由 astina 於 07-7-26 02:23 發表 Dr. Yonex,唔該哂你呀. 但我想問多樣野, 囝囝咁細個去照 x-ray, 怕 5 怕d 幅射影響呀?? 係咪應該去see 左醫生先, 比醫生check 左才決定是否要照 x-ray 呀??Ans.: 正確.

煩請見諒我的問題多多, 但我真的又擔心又怕.

大宅

bb幾大 ? 醫生開了邊只藥膏(類固醇).
原文章由 DoraemonBB 於 07-7-25 23:35 發表
Dr. Yonex 你好,

阿仔半夜成晚抓頭,又捽眼,攪到佢瞓得晤林. 我仲覺得佢近排瘦咗D tim. 睇見佢抓到頭仔都紅哂,又瞓得晤好,好心痛呢!!:cry: :cry: :cry:

巳經換咗幾隻沖凉 ...

複式洋房

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-26 10:18 發表
bb幾大 ? 醫生開了邊只藥膏(類固醇).

我都好想知道可以點做

大宅

Dr. Yonex,

首先唔該哂你呀:-P :-P :-P

另想問 : 我想帶囝囝去打肺炎鍊球菌針呀!! 請問打左之後會否有不良反應?? 及打左之後d 保護就即刻開始 or not?? 打左之後是否所有菌都可以打走呢??

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-26 10:10 發表
[quote]原文章由 astina 於 07-7-26 02:23 發表 Dr. Yonex,唔該哂你呀. 但我想問多樣野, 囝囝咁細個去照 x-ray, 怕 5 怕d 幅射影響呀?? 係咪應該去see 左 ...

子爵府

DR. Yonex

想問下 呢兩隻藥
1. eurotapp tablets
2. cimetidine

係for 咩架.

洋房

Dear Dr Yonex

在BK見到有D媽咪俾bb食eye q魚油, 話對醫濕疹有幫助. 我都想俾我個仔試下, 但係咪要先問下醫生先? Thank you.

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

我想請問四合一, 五合一 及 六合一有什麼分別.
小b現在3個半月大, 除輪狀, 肺鏈之外, 有什麼防疫針是健康院唔包, 而bb又一定(或最好)要打的.

大宅

同醫生溝通多D, 用他比你D 藥
原文章由 tsoitsoi 於 07-7-26 10:33 發表

我都好想知道可以點做

大宅

原文章由 astina 於 07-7-26 11:28 發表
Dr. Yonex,

首先唔該哂你呀:-P :-P :-P

另想問 : 我想帶囝囝去打肺炎鍊球菌針呀!! 請問打左之後會否有不良反應??
Ans.: 好少.
及打左之後d 保護就即刻開始 or not??
Ans.: 視乎小朋友幾大啦~ 最快都要兩星期.
打左之後是否所有菌都可以打走呢??
Ans.: 唔係所有.

[/quote]

大宅

原文章由 heihei媽 於 07-7-26 13:14 發表
DR. Yonex

想問下 呢兩隻藥
1. eurotapp tablets
Ans.: I think it's a cold tablet.
2. cimetidine
Ans.: For Stomachache/ acid over-secretion.

係for 咩架. [/quote]

大宅

原文章由 floralamcy 於 07-7-26 14:48 發表
Dear Dr Yonex

在BK見到有D媽咪俾bb食eye q魚油, 話對醫濕疹有幫助. 我都想俾我個仔試下, 但係咪要先問下醫生先? Thank you. [/quote]

Ans.: Mainly for replenishing Omega-3,ie., DHA & EPA. Ask your Dr. first.

大宅

HIB(Hemophyllus Influenza Type-B)
4合1 + HIB = 5合1
5合1 + Hepatitis-B = 6合1.

原文章由 davywm 於 07-7-26 15:27 發表

我想請問四合一, 五合一 及 六合一有什麼分別.
小b現在3個半月大, 除輪狀, 肺鏈之外, 有什麼防疫針是健康院唔包, 而bb又一定(或最好)要打的.

大宅

Dr Yonex,

阿龍豬仔打卡戒苗個度之前有些少腫, 今日見到有血出, 同埋好似有些少膿咁..
請問使唔使去睇醫生啊?
Thank you very much!

大宅

通常唔駛, 而且比D時間他有這反應 對預防肺結核有好處!
試用Distilled Water Mop/clean 啦~

原文章由 dragonpork 於 07-7-26 17:48 發表
Dr Yonex,

阿龍豬仔打卡戒苗個度之前有些少腫, 今日見到有血出, 同埋好似有些少膿咁..
請問使唔使去睇醫生啊?
Thank you very much!

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-26 17:58 發表
通常唔駛, 而且比D時間他有這反應 對預防肺結核有好處!
試用Distilled Water Mop/clean 啦~

thank you 晒啊, Dr Yonex...
頭先嚇c我啊..
有你o既專業意見, 係屋企湊b都醒神d啊..

大宅

唔好客氣啦~
^ ^
原文章由 dragonpork 於 07-7-26 18:02 發表

thank you 晒啊, Dr Yonex...
頭先嚇c我啊..
有你o既專業意見, 係屋企湊b都醒神d啊..

洋房

請請你Dr. Yonex. 我巳轉告朋友有關藍明權醫生的資料.再一次謝謝你的幫忙 Dr. Yonex.

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-26 10:09 發表
請睇睇Dr. Lam Ming Kuen,腦外科, 他有在仁安主診, Can PM U his Clinic detail, if needed.

首頁
45678...99

尾頁

跳至